Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Δεν είναι μαθηματικά η ζωή, φίλε. Πάψε πια να λογαριάζεις


Της Λίτσας Φιλίππου.

Δεν είναι μαθηματικά η ζωή, φίλε, να υπολογίζεις και να βγάζεις αποτέλεσμα
Δεν έχουν μέτρο τα συναισθήματα. Δε μετριέται ο πόνος και η στεναχώρια με αριθμούς. Δεν υπολογίζονται με την ποσότητα τα όμορφα και τα ωραία της. Δε ζυγίζονται οι δυσκολίες και τα βάσανα. Δεν έχουν ένταση οι χαρές και οι λύπες. Δεν κρατάς λογαριασμούς στις ανθρώπινες σχέσεις.

Μην προσπαθείς να υπολογίσεις φίλους και εχθρούς. 
Μη μετράς τα αποτυπώματα που άφησαν στην ψυχή σου όσοι αγάπησες. Μην αθροίζεις όλες τις πληγές σου κάθε φορά που μία καινούρια αιμορραγεί. Μην προσθέτεις αυτούς που έρχονται και μην αφαιρείς αυτούς που φεύγουν από τη ζωή σου. Να μη σκέφτεσαι τα ποσοστά που έδωσες ούτε να ζυγίζεις τις επιστροφές. Πόσα χρωστάς, πόσα σου χρωστάνε, πόσα πλήρωσες και πόσα ρέστα πήρες. Μην καταλογίζεις μερίδιο στις ευθύνες, μην ψάχνεις μερτικό στα λάθη και τα σωστά.

Όσους υπολογισμούς και να κάνεις μάτια μου πάντα θα χάνεις τον λογαριασμό. 
Όσα αποτελέσματα και να βγάλεις ποτέ δε θα είναι σωστά. Γιατί σε τούτο τον κόσμο ανά πάσα στιγμή όλα ανατρέπονται. Απόψεις, συναισθήματα, άνθρωποι, χαρακτήρες, καταστάσεις ζωής. Τα πάντα αναθεωρούνται.

Δεν ξέρει αυτός ο κόσμος να μετρά ανθρωπιά και φιλία, δεν έμαθε να ζυγίσει τιμιότητα και ηθική. 
Δεν αναγνωρίζει αθροίσματα που δεν του αποφέρουν κέρδος. Δεν καταλαβαίνει από συναισθηματικές συναλλαγές. Δεν υπολογίζει μέτρα και σταθμά. Παίρνει ό,τι του δίνεις χωρίς μέτρημα, απολαμβάνει ό,τι του παρέχεται χωρίς να το προσθέτει.

Μια σύντομη, μα όμορφη διαδρομή η ζωή μας και εσύ σκύβεις το κεφάλι στο διάβα της, χάνοντας τη θέα.
Ένας θησαυρός οι στιγμές μας που μετατρέπονται γρήγορα σε ανεκτίμητες αναμνήσεις και εσύ ψάχνεις να τις αναλύσεις. Ταξιδιάρικα πουλιά που μισεύουν τα χρόνια μας και εσύ τα κυνηγάς να τα υπολογίσεις. Περαστικοί οι ανθρώποι από την ζωή μας και εσύ ψάχνεις να τους μετρήσεις.

Μη μετράς τα κομμάτια σου κάθε φορά που τα μαζεύεις. 
Φρόντισε μόνο να προστατεύεις τον εαυτό σου για να μαζεύεις λιγότερα την επόμενη φορά. Μη βασανίζεις την ύπαρξή σου υπολογίζοντας πληγές και τραύματα, άφησε τον χρόνο να τα επουλώσει. Μη μένεις κολλημένος σε ανθρώπους, καταστάσεις και ονόματα που δε σε αφήνουν να προχωρήσεις. Μην κρατάς ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν σου, δε ζεις το παρών και καταστρέφεις το μέλλον σου.

Να κάνεις τις επιλογές σου χωρίς να μετράς το πολύ και το λίγο. 
Να μάθεις να ζεις χωρίς μέτρο και χωρίς λογαριασμούς. Δε θέλει τετραγωνική ρίζα η λογική τούτου του κόσμου ούτε και τα παράλογά του δεκαδικούς αριθμούς.

Σταμάτα να μετράς τις ώρες, και τα λεπτά. Μη λογαριάζεις δευτερόλεπτα. Γιατί δεν είναι μαθηματικά η ζωή άνθρωπε μου. Σήκωσε το κεφάλι σου απο το τεφτέρι της ζωής σου και ζήσε!

Πηγή
http://www.anapnoes.gr/den-ine-mathimatika-i-zoi-file-papse-pia-na-logariazis/