Το πιο μεγάλο αισθητήριο όργανο που έχουμε οι άνθρωποι –κι ας μην το σκεφτήκαμε ποτέ– είναι το δέρμα μας. Το σώμα μας καλύπτεται ολόκληρο από δέρμα, το οποίο είναι ολοζώντανο, όπως όλα τα ζωτικά μας όργανα και χρειάζεται περιποίηση και φροντίδα. Χρειάζεται, όμως και μπόλικο άγγιγμα, μπόλικα χάδια.
Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσουμε απ’ τη μήτρα της μητέρας μας, αλλά κι η τελευταία που χάνουμε μπαίνοντας στην τρίτη ηλικία, είναι αυτή της αφής.
Το άγγιγμα είναι ένα απ’ το πιο δυνατά αισθήματα που μπορούμε ως άνθρωποι να νιώσουμε. Για πολλούς δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα μασάζ ή απ’ το τρίψιμο των ποδιών και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο προκαταρκτικό απ’ το άγγιγμα.
Επιστημονικά μιλώντας, το άγγιγμα μας κάνει καλό. Αυξάνει την oξυτοκίνη, μία ορμόνη που βοηθά την καρδιά μας να λειτουργεί καλύτερα και βοηθά στο να συνδεόμαστε πιο αποτελεσματικά με τον κόσμο γύρω μας. Ρίχνει την κορτιζόλη, μία ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και το άγχος και μειώνει τη γνωστική μας λειτουργία. Βάζει σε ισχύ την ντοπαμίνη, την ορμόνη της απόλαυσης που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά υπέροχα ενώ δυναμώνει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, αν πάσχετε από αϋπνίες ή συχνά νιώθετε ότι θέλετε να κάνετε νυχτερινές εφόδους στο ψυγείο, δοκιμάστε τα χάδια και τις αγκαλιές έτσι γι’ αλλαγή και θα απαλλαγείτε κι απ’ τα δύο.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δηλώνουν «αλλεργικοί» στα χάδια. Δεν τ’ αντέχουν με τίποτα ή μάλλον φοβούνται τη σύνδεση που μπορεί να έχουν με κάποιον αν αφεθούν σ’ αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους ψυχολογικά κολλήματα, τους φόβους τους ή τα κόμπλεξ τους και καλύτερα να τους κρατήσουμε μακριά, ειδικά αν το μαγικό μας χάδι δεν αγγίζει καθόλου την ψυχή τους. Ποιος, εξάλλου, είναι πραγματικά ευτυχισμένος χωρίς χάδια; Σίγουρα όχι ο σκύλος μας και σίγουρα όχι αυτή η κατηγορία ανθρώπων που δηλώνει εχθρική ως προς το άγγιγμα.
Τα χάδια και γενικά οποιοδήποτε είδους άγγιγμα, βοηθά μια σχέση να μένει υγιής, γιατί τι είναι καλύτερο για μαξιλάρι απ’ το σώμα αυτού που αγαπάμε; Δύο άνθρωποι που δέχονται ο ένας τα χάδια του άλλου συχνά, συνδέονται περισσότερο, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι.
Και ποιος είπε ότι τα χάδια είναι μόνο για την ώρα του κρεβατιού ή κατά τη διάρκεια του σεξ; Να αγγίζετε ο ένας τον άλλο όπου κι αν βρίσκεστε κι όποτε νιώσετε την ανάγκη. Να ψάχνετε ο ένας το χέρι του άλλου όταν περπατάτε πλάι πλάι, να του χαϊδεύετε το μάγουλο, την πλάτη και το πόδι όποτε κάθεται κοντά σας. Και στο σεξ ν’ αφήνετε τα σώματά σας να έρχονται όσο πιο κοντά γίνεται. Να κολλάτε τη μύτη και τα χείλη σας στο κορμί του άλλου ενώ τα χέρια σας θα φέρνουν βόλτες πάνω του, για να φθάσετε στο μάξιμουμ των αισθήσεών σας. Για να ξεδιψάσετε τον έρωτα.
Δεν υπάρχει πιο ωραίο αίσθημα στον κόσμο από αυτό που νιώθουμε όταν ερχόμαστε σ’ επαφή μ’ έναν άνθρωπο που αγαπάμε. Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε πιο υγιείς και χαρούμενοι, ας το ρίξουμε στα χάδια κι αφήστε αυτούς που τα σνομπάρουν να συνεχίσουν να ζουν χωρίς αυτά και χωρίς εμάς.
Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
Πηγή
http://www.pillowfights.gr/geronimo/aggigmta-kai-xadia/
http://www.pillowfights.gr/geronimo/aggigmta-kai-xadia/