Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Σε έναν κόσμο ανυπόμονο το συναίσθημα θέλει χρόνο

Μεγαλώνουμε μια νέα γενιά με την πεποίθηση ότι «μπορείς να έχεις ό,τι θελήσεις», απλά επειδή το θέλεις, όχι απαραίτητα επειδή πάλεψες γι’ αυτό. Πολλοί αφήνουν το σχολείο ή τη σχολή τους ως αριστούχοι, όχι επειδή το αξίζουν, αλλά γιατί οι γονείς τους παραπονέθηκαν στους δασκάλους, γιατί οι ίδιοι αντέγραψαν ή, σε ακραίες περιπτώσεις, δωροδόκησαν. Για πόσα από αυτά που έχεις κατακτήσει, κουράστηκες κι έφερες μια αληθινή νίκη στον εαυτό σου; Πόσα έχεις καταφέρει εσύ ο ίδιος μέχρι τώρα;

Υποτίθεται πως έτσι θα σου ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή σου, αλλά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Καταλήγουμε να προτιμούμε τον κόσμο των social media απ’ τον αληθινό. Αυτό γιατί στο instagram μπορείς να βάλεις φίλτρο σε όλα, η αληθινή ζωή, όμως, είναι ωμή. Η τεχνολογία σε βοηθάει ώστε οποιαδήποτε στιγμή νιώσεις μόνος να μπορείς να στέλνεις απλά ένα μήνυμα σε δέκα με δώδεκα φίλους σου, έτσι, επειδή νιώθεις ωραία όταν ακούς τον ήχο του messenger. 
Σου ανεβάζει την ντοπαμίνη το να παίρνεις απάντηση στο facebook -η ίδια αίσθηση με αυτήν όταν καπνίζεις ή όταν πίνεις αλκοόλ.

Μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που σου ικανοποιεί, υποσυνείδητα, αλλά άμεσα την αίσθηση της ανυπομονησίας. Θέλεις να αγοράσεις καινούργια ρούχα; Απλά ανοίγεις τον υπολογιστή σου, παραγγέλνεις και θα τα έχεις στην πόρτα σου την επόμενη κιόλας μέρα. 
Δε χρειάζεται να ξεποδαριαστείς στα μαγαζιά, σέρνοντας και τους φίλους σου παρέα, να δοκιμάζεις και να τρέχεις από δω κι από κει.

Θέλεις να δεις μια ταινία; Απλά την κατεβάζεις και την βλέπεις σε λιγότερο από πεντάλεπτο, χωρίς να πρέπει να ελέγξεις τις ώρες προβολής ή να πληρώσεις για την παρακολουθήσεις. Ειδικά δε, αν μιλάμε για σειρές, απλά συνδέεσαι online και μπορείς ακόμα να παραλείψεις και σεζόν ολόκληρες, φτάνοντας κατευθείαν στο τέλος.
Είναι γεγονός, πλέον, πως ούτε να χαθούμε δεν μπορούμε, αφού με τα google maps είναι να απορείς πώς στο καλό βρήκανε το σπίτι της γιαγιάς σου στο χωριό.

Απ’ την άλλη, θέλεις να βγεις ραντεβού; Ξέρεις τι θα πω. Δε χρειάζεται να μάθεις, πλέον, να φλερτάρεις και να φας άκυρα στα μπαρ για το χαζό σου βλέμμα ή επειδή τρέμουν τα πόδια σου. Δε χρειάζεται να καρδιοχτυπήσεις, να ντροπιαστείς μέχρι να βρεις το θάρρος και να κάνεις το πρώτο βήμα. Απλά σέρνεις προς τα δεξιά κι αν έχετε match, τα δύσκολα πέρασαν. Γιατί ύστερα είναι πανεύκολο να στείλεις ένα «γεια» κρυμμένος πίσω απ’ την οθόνη του κινητού σου.
Τόσο εύκολα απορρίπτεις ή επιλέγεις ανθρώπους, μέσα από φιλτραρισμένες φωτογραφίες τους στο facebook ή το tinder.

Έχεις μάθει να τα έχεις όλα άμεσα, εύκολα και χωρίς κόπο. Αυτός ο κόσμος σε έχει φτιάξει έτσι ώστε να είσαι ανυπόμονος και σου ικανοποιεί αυτή τη λαχτάρα σου γρήγορα κι ανώδυνα σε όλους τους τομείς.
Σε όλους, εκτός από έναν: Αυτό γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις κι ο έρωτας είναι διαδικασίες αργές. Θέλουν περιπλάνηση και προσπάθεια, δεν μπορείς να γυρνάς την πλάτη με την πρώτη στραβή.

Βλέπεις ανθρώπους σε σχέσεις που ενθουσιάζονται τόσο εύκολα κι άλλο τόσο εύκολα τα παρατάνε χωρίς δεύτερη σκέψη, πάνω στον πρώτο καβγά ή με το που θα ανακαλύψουν ένα στοιχείο του χαρακτήρα του άλλου που δεν τους κάνει· χάνουν το δάσος και κοιτάνε το δέντρο. Γιατί να δυσκολεύονται τόσο εξ αρχής να κρατήσουν μια σχέση, να προσπαθήσουν για αυτό που χτίζουν; Επειδή δε βλέπουν αποτελέσματα άμεσα κι εύκολα. 
Τρομάζουν που, ξαφνικά, πρέπει να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν να κατακτήσουν κάτι και να παλέψουν να το κερδίσουν.
Μας αρέσει η ζωούλα μας να είναι οργανωμένη και σε τάξη και συνηθίσαμε να μας έρχονται όλα από μόνα τους, επομένως αν το συναίσθημα σου ταράζει τα νερά, αποσυντονίζεσαι. Γιατί στον έρωτα πρέπει να έχεις υπομονή και πάνω απ’ όλα να μην εγκαταλείπεις. 
Όταν γνωρίσεις αυτόν τον άνθρωπο που θα σου δώσει την αίσθηση πως έχει κάτι που ψάχνεις, κάτι που γουστάρεις πολύ, εκεί πρέπει να επενδύσεις κι ας δυσκολευτείς.
Πρέπει να μάθεις στην υπομονή κι ότι όσα αξίζουν πραγματικά, χρειάζονται χρόνο, αλλά αυτή είναι κι η ομορφιά τους. Κάποιες φορές θα σου φαίνεται ότι ανεβαίνεις βουνό, άλλες θα κυλάει από μόνο του. Αν, όμως, είδες κάτι σ’ αυτόν άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, μην τον αφήσεις προτού προσπαθήσετε, γιατί αυτόν τον ίδιο άνθρωπο δε θα τον ξαναβρείς. Δες το σαν ένα μακρύ ταξίδι που απολαμβάνεις τη διαδρομή, ακόμα κι όταν ο καιρός αγριεύει.

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/metaxi-mas/se-enan-kosmo-anypomono-to-synaisthima-thelei-xrono/