Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Γιατί το βραδινό στρες μας παχαίνει

Είναι γνωστό ότι το άγχος και ο κακός ύπνος συνδέονται με την αύξηση βάρους, λόγω των αυξομειώσεων συγκεκριμένων ορμονών και κυρίως της κορτιζόλης, της αποκαλούμενης και ως ορμόνη του στρες.

Ωστόσο, για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η χρονική στιγμή αυτών των ορμονικών αυξομειώσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

Σε υγιείς ανθρώπους, τα λιπώδη κύτταρα πεθαίνουν σε ποσοστό 10% ετησίως και αντικαθίστανται από νέα υγιή λιποκύτταρα.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επιβεβαίωσαν πως αυτή η κανονική συχνότητα εξαρτάται από τον ημερήσιο κύκλο των εν λόγω ορμονών. Όταν αυτός ο κύκλος αποσυντονιστεί ή αρχίσει να λειτουργεί τη νύχτα τότε είναι που προκαλείται η αύξηση βάρους, καθώς τότε «χτίζεται» το ανθυγιεινό λίπος, ιδιαίτερα στην κοιλιά.

Ήταν ένα μυστήριο για την επιστήμη το τι είναι αυτό που «στρέφει το διακόπτη» και οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας επίκουρη καθηγήτρια χημείας και βιολογίας Mary Teruel τονίζοντας ότι η εν λόγω έρευνα έχει κάποιες απαντήσεις.

«Ναι, η χρονική στιγμή που κάποιος αγχώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία», δηλώνει η Dr. Teruel.
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το στρες κατά την διάρκεια της ημέρας ακόμη κι αν είναι πολύ έντονο δεν επηρεάζει το βάρος μας. Αν όμως αυτό συμβεί τη νύχτα, η απώλεια των φυσιολογικών κιρκαδικών γλυκοκορτικοειδών ταλαντώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση βάρους».

Πηγή
http://www.vita.gr/news/article/36401/giati-to-bradino-stres-mas-paxainei/#reftag=reftagtop