Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Τα τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια κιλών, παρά τη... φήμη τους

Οι διατροφικοί πειρασμοί είναι παντού, ειδικά όταν προσπαθείτε απελπισμένα να χάσετε τα περιττά κιλά. Αλλά πολλά τρόφιμα που έχουν αποκτήσει κακή φήμη, τελικά δεν είναι και τόσο κακά.

Δείτε ποια «κακόφημα» τρόφιμα μπορούν τελικά να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά …και να μην τα ξαναπάρετε!

Αβγό

Όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή, ελάχιστα τρόφιμα έχουν προκαλέσει επιστημονικές «διαμάχες» όσο τα αβγά. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ένα αβγό την ημέρα είναι καλό και θρεπτικό για τους περισσότερους ενήλικες και μάλιστα αν το φάτε στο πρωινό σας γεύματα, θα ενισχύσει την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Και αυτό διότι, τα αβγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία απαιτεί χρόνο για να διασπαστεί. Ειδικά το πρωί σας δημιουργεί για μεγαλύτερο διάστημα το αίσθημα του κορεσμού και έτσι καταλήγετε να τρώτε λιγότερο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μοσχαρίσια μπριζόλα
Για χρόνια, οι ειδικοί μας είχαν νουθετήσει να τρώμε όλο και λιγότερο κόκκινο κρέας. Αλλά μια μοσχαρίσια μπριζόλα δεν κάνει καλό στη σιλουέτα. Μάλιστα, αν το μοσχάρι είναι άπαχο έχει ελάχιστο κορεσμένο λίπος από ένα όμοιου μεγέθους κομμάτι στήθους κοτόπουλο. Όπως και τα αβγά, οι μπριζόλες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και σας χορταίνουν ευκολότερα. Για πλούσια πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά, διαλέξτε μπριζόλα από ψαρονέφρι, κόντρα φιλέτο βοδινού ή άλλα άπαχα τμήματα του ζώου και προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας.

Χοιρινό

Όταν πρόκειται για κακόφημα τρόφιμα, το χοιρινό είναι αυτό που συνήθως απαγορεύεται δια ροπάλου από τους διαιτολόγους. Αλλά το χοιρινό κρέας δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Τα σημερινά ψαρονέφρια από χοιρινό είναι 31% πιο άπαχα απ’ ότι 20 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης.

Ζυμαρικά

Αντί να αποφεύγετε τα ζυμαρικά όταν κάνετε δίαιτα, απλά προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης και τρώτε μικρές μερίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε αρκετές μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης καθημερινά, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν υγιές βάρος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη τα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην καύση του κοιλιακού λίπους.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, αλλά κάνουν καλό, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, που συντελούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος. Μια χούφτα ξηροί καρποί βέβαια περιέχουν πολλά λιπαρά, αλλά αξίζει ο κόπος. Γιατί έτσι θα μείνετε μακριά από σνακς όπως γλυκά και μπισκότα.

Τυρί

Όσοι κάνουν δίαιτα συχνά προσπαθούν να μειώσουν το σύνολο των θερμίδων, αποκλείοντας από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά αυτό είναι λάθος. Σύμφωνα με μια θεωρία, το σώμα μας καίει λίπος όταν έχει επάρκεια ασβεστίου. Άρα τρώγοντας τυρί με λίγα λιπαρά ή γιαούρτι ή γάλα, μπορείτε να χάσετε βάρος. Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν φαίνεται να αποφέρει τέτοιο όφελος, οπότε μάλλον τα γαλακτοκομικά έχουν κάτι περισσότερο από το ασβέστιο.

Καφές

O καφές έχει μπει κι αυτός στην λίστα με τα κακόφημα τρόφιμα, ειδικά όταν πίνετε μεγάλες ποσότητες ή προσθέτετε σ’ αυτόν γάλα, ζάχαρη ή σιρόπι. Αν πίνετε σκέτο καφέ, ο μεταβολισμός σας ενισχύετε, χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. Μπορείτε πάντως να προσθέσετε άπαχο γάλα (για βιταμίνη D ή ασβέστιο) και κάποια γλυκαντική ουσία ή μισό κουταλάκι ζάχαρη.

«Κακά» φαγητά, καλές μερίδες
Αν ξέρετε να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας, τότε κάθε κακόφημο φαγητό μπορεί να έχει θέσει στη δίαιτά σας. Μάλιστα οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να μην αποφεύγουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, όσο παχυντικά κι αν είναι. Με το να στερούμαστε διάφορα τρόφιμα, η επιθυμία γίνεται εντονότερη και τελικά μπορεί η δίαιτα να καταλήξει σε αποτυχία. Μια καλύτερη στρατηγική απώλειας βάρους είναι λοιπόν να περιορίζετε τις ποσότητες των τροφών.

Πηγή
http://www.cretalive.gr/health/ta-trofima-poy-bohthoyn-sthn-apoleia-kilon-para-th-fhmh-toys