Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Οι «αθώες» τροφές που χαλάνε τα δόντια

Οι οδοντίατροι αποκαλύπτουν τις τροφές υπεράνω υποψίας που χαλάνε τα δόντια – και προτείνουν τρόπους να τις αντικαταστήσουμε.

Το σωστό βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και το διάλυμα, καθώς και τα συχνά τσεκ απ στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ώστε να διατηρούμε το λαμπερό μας χαμόγελο. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία των δοντιών.

Όλοι ξέρουμε ότι τα γλυκά και τα ποτά με ανθρακικό χαλάνε τα δόντια, παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές τροφές που αν και δεν πάει το μυαλό μας συμβάλλουν στη διάβρωση του σμάλτου και των ούλων.

 Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

* Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ: Είναι γνωστό πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας. Ωστόσο περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέως, το οποίο διαβρώνει το σμάλτο και εντείνει την ευαισθησία των ούλων.

Αντικαταστάτες: Αντί να τρώμε αποκλειστικά αυτά τα φρούτα, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερα μήλα και μπανάνες που έχουν λιγότερα οξέα.



* Ζυμαρικά

Αν συνηθίζουμε να τρώμε συχνά ναπολιτάνα ή ζυμαρικά με σάλτσα που βασίζεται στην ντομάτα, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτούμε, μιας και η σάλτσα ντομάτας είναι πλούσια σε οξέα. Ιδιαίτερα οι κονσέρβες ντομάτας έχουν υψηλότερα επίπεδα οξέων.

Αντικαταστάτες: Πέστο ή άλλες σάλτσες που βασίζονται στο ελαιόλαδο.



* Ποπ κορν

Μπορεί να μην περιέχει οξέα, κρύβει όμως κινδύνους, κυρίως τα σκληρά κομμάτια του χαλάνε την επιφάνεια των δοντιών, σφηνώνουν σε δυσπρόσιτα σημεία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να σπάσουν ακόμα κάποιο δόντι.


Αντικαταστάτες: Μια από τις χαρές του σινεμά είναι το ποπ κορν, μπορούμε όμως να προτιμήσουμε τα νάτσος, που είναι εξίσου γευστικά.



* Πάγος

Ισχύει το ίδιο με το ποπ κορν. Ιδιαίτερα αν έχουμε μεγάλα σφραγίσματα.



* Πίκλες / τουρσί


Νοστιμίζουν το μπέργκερ μας και άλλα φαγητά και προσφέρουν πολλά οφέλη στο έντερο μιας και περιέχουν «καλά» βακτήρια. Παρ' όλα αυτά, είναι πλούσια σε οξέα.

Αντικαταστάτες: Ωμά καρότα ή αγγουράκια






* Ποτά / ροφήματα

Οσο πιο χαμηλό είναι το ph ενός ποτού τόσο πιο εύκολα διαβρώνονται τα δόντια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ph του νερού είναι 7 και το ph του στομαχιού είναι περίπου 2. Το σμάλτο ξεκινάει να διαβρώνεται περίπου στο 5.5.

Χυμός πορτοκάλι: 3.4

Ανθρακούχο νερό: 3.7

Ενεργειακό ποτό: 3.3

Κρασί: 2.3 - 3.8

Μπύρα: 4.0 – 5.0

Σκέτος καφές: 2.4 – 3.3



Πώς να μειώσουμε την καταστροφή του σμάλτου


- Πίνουμε πολύ νερό ιδίως όταν πίνουμε καφέ ή κάποιο αλκοολούχο ποτό

- Καταναλώνουμε τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, όπως ξηροί καρποί, καρότα, σέλερι

- Μασάμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Πηγή
http://www.vita.gr/news/article/36636/oi-athwes-trofes-poy-xalane-ta-dontia/