Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και πληγώθηκαν

Ο χωρισμός είναι σαν ένα παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι θα υπάρχει πάντα ένας νικητής κι ένας χαμένος. Ένας χωρισμός είναι το τέλος ενός κεφαλαίου στο βιβλίο της ζωής που δε θα θέλαμε να ανοίξουμε ή θα το ξαναζούσαμε με περισσότερο πάθος κι ας γνωρίζαμε το τέλος. Σε έναν χωρισμό πονούν κι οι δύο το ίδιο; Ξεχωρίζεις τον νικητή και τον χαμένο; Εν τέλει υπάρχει παίχτης που κερδίζει όταν χωρίζουν δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν;

Όταν δύο άνθρωποι αγαπηθούν ουσιαστικά κι αληθινά, ακόμα κι αν χωρίσουν η αγάπη δε θα σταματήσει να υπάρχει. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να το μπερδεύουμε με τον έρωτα, αλλά δεν έχει καμία σχέση. Ο έρωτας είναι κάτι εφήμερο που σβήνει, η αγάπη είναι συναίσθημα που δε φθείρεται.

Όταν αγαπάς κάποιον συνεχίζεις να τον νοιάζεσαι ακόμα κι αν οι δρόμοι σας πάρουν ξεχωριστά μονοπάτια. Θέλεις το άτομο που έχεις αγαπήσει να είναι καλά και θα τρέξεις αν πάθει κάτι. Δεν είναι το συναίσθημα της καψούρας ή της καύλας, μα κάτι παραπάνω. Σε μια σχέση δεν είναι εύκολο να υπάρχει αυθεντική κι αληθινή αγάπη. Η πραγματική αγάπη έρχεται μία φορά στη ζωή μας ή και δύο. Όσες σχέσεις και αν κάνουμε, όσους αγαπήσαμε θα είναι πάντα στην καρδιά μας.


Ένα ζευγάρι για να φτάσει στον χωρισμό έχει περάσει στάδια. Το να μείνεις μόνος σου είναι μια σημαντική απόφαση και πρέπει να έχεις τα κότσια να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες. Είναι δύσκολη η μοναξιά και θέλει δύναμη να ζήσεις μαζί της. Ειδικότερα όταν είσαι μαζί με έναν άνθρωπο και μετά μείνεις μόνος σου, είναι μια περίοδος μεταβατική με πολύ πόνο.

Ένα χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο να μείνεις μόνος σου. Να ακούσεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου, να δεις πού έκανες λάθος και τι ζητάς απ’ την επόμενη σχέση. Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων δε δηλώνει αυτοπεποίθηση, αλλά ανασφάλεια. Δεν είσαι αρκετά ώριμος και σε τρομάζει η αυτοκριτική που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Σε κανέναν δεν αρέσει να παραδέχεται τα λάθη του, μα πρέπει. Ο ίδιος μας ο εαυτός πρέπει να είναι ο καλύτερός μας φίλος μα ταυτόχρονα ο αυστηρότερος κριτής μας.

Όπως είπαμε σε ένα παιχνίδι υπάρχει ένας νικητής κι ένας χαμένος. Είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις ανάλογα με τους βαθμούς, για παράδειγμα, που έχει συγκεντρώσει ο καθένας. Σε έναν χωρισμό οι πόντοι πώς υπολογίζονται; Όταν μιλάμε για καρδιές που πονούν τα παιχνίδια μπαίνουν στην άκρη. Λένε πως αυτός που μιλάει με τα πιο τρυφερά λόγια σε έναν χωρισμό είναι ο λιγότερο ερωτευμένος. Κανένα δείγμα ή πρότυπο δεν υπάρχει όταν χωρίζουν δύο άνθρωποι.

Δεν υπάρχει μέτρο στον πόνο και στην αγάπη. Άλλωστε, μπορεί κάποιος να δείχνει ότι πονάει κι άλλος μπορεί να χαμογελάει ενώ η καρδιά του να έχει σπάσει. Σε έναν χωρισμό κι οι δύο είναι χαμένοι. Χάνουν έναν άνθρωπο που τους αγάπησε, που μοιράστηκαν όμορφες στιγμές μαζί του και που νοιαζόταν.
Όλες οι σχέσεις δεν είναι όμορφες. Είναι κάποιες τοξικές που νικητής είναι αυτός που καταφέρνει να φύγει. Όταν σε μια σχέση υπάρχει άσκηση βίας είτε ψυχολογικής είτε σωματικής μορφής τότε είναι ώρα να αποχωρήσεις. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα το καλό μας και μετά τα υπόλοιπα. Σε σχέσεις που έχουν κυλήσει ομαλά, νικητής είναι αυτός που καταφέρνει να συνεχίσει τη ζωή του. Δεν εννοώ να περάσει αμέσως στον επόμενο, αλλά εκείνος που θα αντέξει να μείνει μόνος του. Νικητής είναι το άτομο που καταλαβαίνει ότι η σχέση δεν προχωράει και παίρνει την απόφαση να φύγει. Νικητής είναι αυτός που βάζει τον εαυτό του πρώτα και ξέρει πως αξίζει κάτι καλύτερο.

Ποιος είναι, όμως, χαμένος; Χαμένος είναι αυτός που δεν υπολόγισε σωστά την αγάπη που του δώσανε. Είναι εκείνος που διάλυσε μια σχέση για την καύλα της στιγμής. Είναι το άτομο που δε θα παραδεχθεί πως φταίει, αν και το ξέρει κατά βάθος. Για να καλύψει τα κενά του θα προχωρήσει στην επόμενη σχέση, μέχρι που στο τέλος δε θα βρίσκει την ουσία. Χαμένος είναι εκείνος που ακόμα ελπίζει πως θα υπάρχει επιστροφή και περιμένει τη ζωή να τον ανταμείψει.
Χαμένοι και νικητές είναι στο ίδιο καζάνι. Αγάπησαν και πληγώθηκαν. Όποιος καταφέρει κι επιπλέει τότε είναι ο νικητής. Ο άλλος στον πάτο να παλεύει με τους δαίμονές του και με τον ίδιο του τον εαυτό.

Συντάκτης: Βασιλική Κόντε
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/mh-masas/den-yparxoyn-nikites-kai-xamenoi-mono-anthropoi-poy-agapithikan-kai-pligothikan/