Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Η διάθεση δεν έχει διακόπτη on/off

Είμαστε οι άνθρωποι των συναισθημάτων διαρκείας. Τα έχεις ακουστά τα συναισθήματα διαρκείας; Είμαστε εκείνοι οι τύποι που ό,τι μας συμβαίνει το βιώνουμε αρκετά έντονα. Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας στο έπακρο κι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι βρίσκονται γύρω μας. Κυρίως όμως όταν νιώθουμε κάτι -είτε αυτό είναι καλό είτε είναι κακό- μας παίρνει αρκετό χρόνο για να φύγει από μέσα μας.
Η διάθεσή μας μπορεί να εξαρτάται κι από εσένα· τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, τη στιγμή που τον έχουμε.

Πολλές φορές είναι στο χέρι σου να μας κάνεις να γελάσουμε, να κλάψουμε, να θυμώσουμε, να χαρούμε, να ερωτευτούμε. Δεν είναι στο χέρι σου όμως να καθορίσεις το χρόνο για τον οποίο θα κρατάμε το εκάστοτε συναίσθημα μέσα μας. Το θυμό, τα νεύρα, τη χαρά, τη λύπη, την εκδικητικότητα. Συναισθήματα τόσο δυνατά για να ελέγξει κανείς που αδιαμφισβήτητα θέλουν το χρόνο τους. Κι αυτός ο χρόνος είναι καθαρά δικό μας θέμα. Αν εμείς από μόνοι μας δεν καθίσουμε να τα βρούμε με τον εαυτό μας και να ηρεμήσουμε, να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά και να μπορέσουμε να τα ζυγίσουμε σωστά, τότε μην περιμένεις άμεση ανταπόκριση· τον ουρανό με τ´ άστρα να μας τάξεις.
Όταν τσακώνεσαι με έναν άνθρωπο σαν εμάς και μας κάνεις τούρμπο, να μάθεις να δέχεσαι και να ανέχεσαι τις συνέπειες. Κι όταν εσένα σου περνάει μέσα σε πέντε λεπτά ο θυμός κι η τσαντίλα και σε πιάνουν οι γλύκες σου, εμάς θα με αφήνεις να ηρεμούμε πρώτα και μετά θα μας απευθύνεις ξανά το λόγο.

Γιατί όσο προσπαθείς να μας κάνεις να ξεχάσουμε την ένταση και τα λόγια που ειπώθηκαν, μάντεψε! Μας κάνεις να γινόμαστε θεριά ανήμερα και να οργιζόμαστε ακόμα πιο πολύ! Η διάθεσή μας ξέρεις, δεν έχει κουμπάκι on/off σαν τους διακόπτες ρεύματος, να το ανάβεις και να το σβήνεις όποτε θες. 

Όταν ξενερώνουμε ό,τι και να μας πεις μετά, ό,τι και να μας κάνεις, δε θα καταφέρεις να μας τουμπάρεις με τους ρυθμούς που επιθυμείς.

Μα πώς γίνεται να αλλάζεις διάθεση τόσο γρήγορα; Μέχρι πριν από λίγο τα μάτια σου έβγαζαν φωτιές και το στόμα σου είχε ανοίξει διάπλατα για να μπορεί να βγαίνει η φωνή σου πιο εύκολα από μέσα σου. Και λες για εμάς πως έχουμε πρόβλημα επειδή θέλουμε το χρόνο μας μετά από μια αντιπαράθεση, για να χαλαρώσουμε και ν’ αποκτήσουμε μια ψυχραιμότερη ματιά;

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο και παρά την ανησυχία που ίσως η συμπεριφορά μας προκαλεί στους τρίτους, οφείλετε να παραδεχτείτε πως είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας και με τον τρόπο που τα εκφράζουμε. Αυτό είναι γεγονός άκρως σημαντικό. Είμαστε καλά; Το δείχνουμε και σας κάνουμε κι εσάς εξίσου χαρούμενους. Δεν είμαστε καλά και θέλουμε να πάρουμε δυο-τρεις σωτήριες ανάσες; Και πάλι σας το δείχνουμε.

Ας κρατήσουμε το θετικότερο σενάριο. Ένας άνθρωπος που έχει τη δύναμη να προκαλεί τέτοια αναστάτωση, είτε θετική, είτε αρνητική, στον ψυχισμό μας, είναι στα σίγουρα ένας άνθρωπος που μετράει για εμάς. Και στο τέλος οι σημαντικοί μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας τουμπάρουν.


Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Κατερίνα Κεχαγιά.
Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/carpe-diem/i-diathesi-den-exei-diakopti-onoff/