Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Οι τέσσερις τροφές που δυναμώνουν τον εγκέφαλο. Τι λένε οι έρευνες ;

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί λένε ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον εγκέφαλο όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά κι έτσι να είναι δυνατή η μνήμη, καλύτερη η συγκέντρωση και λιγότερη η πνευματική κόπωση.

Τέτοιες τροφές μπορούν να είναι τα καρύδια, τα αυγά, τα Βlueberrys καθώς και το κρασί.

Πιο αναλυτικά:

Καρύδια
Τα καρύδια και οι σπόροι είναι τεράστιες πηγές βιταμίνης Ε, οι οποίες, σύμφωνα με μια μελέτες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Alzheimer καθώς μεγαλώνετε. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε αποτελούν τα αυγά και μαγειρεμένα λαχανικά. Εκτός όμως από τον εγκέφαλο και άλλα όργανα όπως η καρδιά ευνοούνται από αυτού του είδους τις τροφές. Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, φιστίκια και φιστίκια έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ.

Τα καρύδια ειδικότερα είναι εξαιρετική εγκεφαλική τροφή καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγου μελέτησαν τις συνήθειες του 6.000 ανθρώπων που δεν επηρεάστηκαν από την κατάσταση ληστείας της μνήμης και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είχαν μειωμένο κίνδυνο για έλλειψη μνήμης.

Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό βιταμίνης Β. Όταν τρώτε αυγά, ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί χολίνη για να κάνει ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μπορεί να είναι σημαντικός για τη διατήρηση της μνήμης και της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 1.400 υγιείς ενήλικες για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη χολίνης συσχετίστηκε θετικά με την καλύτερη απόδοση σε ορισμένους τύπους μνήμης. Αυτές οι απλές ασκήσεις του εγκεφάλου θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο έξυπνοι.

Βlueberrys
"Brain-berries" είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Steven Pratt, συγγραφέας του SuperFoods Rx: δεκατέσσερα τρόφιμα που θα αλλάξουν τη ζωή σας, καλεί αυτά τα αντιοξειδωτικά φρούτα. Αυτό το μικροσκοπικό αλλά ισχυρό μούρο βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των συνθηκών που σχετίζονται με την ηλικία όπως η νόσος του Alzheimer ή η άνοια. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν μια ομάδα ενηλίκων με ήπια γνωστική δυσλειτουργία, μια σκόνη βατόμουρου σε καθημερινή βάση, ενώ μια άλλη ομάδα πήρε ένα εικονικό φάρμακο. Μετά από 16 εβδομάδες, όσοι έτρωγαν τη σκόνη βατόμουρου είχαν βελτιώσει τη μνήμη, είχαν καλύτερη γνωστική απόδοση και είχαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οίνος και σαμπάνιαΕνώ πάρα πολύ αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει σίγουρα τον υγιή εγκεφαλικό ιστό, το πόσιμο με μέτρο μπορεί να είναι καλό για το μυαλό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας διαπίστωσε ότι το αντιοξειδωτικό EGCG που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι βοήθησε στο να σταματήσουν οι β-αμυλοειδείς πρωτεΐνες να βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στο εργαστήριο. Σε άλλες πρόσφατες ειδήσεις, οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι βελτίωσαν τη χωρική μνήμη όταν κατανάλωναν αυτό που θα ισοδυναμούσε με ένα καθημερινό ποτήρι σαμπάνιας. Ορισμένα αντιοξειδωτικά στην φυσαλίδα μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Πηγή
stogiatro.gr

Πηγή
http://www.cretalive.gr/health/oi-tesseris-trofes-poy-dynamonoyn-ton-egkefalo-ti-lene-oi-ereynes