Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Η γλώσσα του σώματος λέει περισσότερα απ’ το στόμα

Λένε πως οι κινήσεις μας είναι ο τρόπος να διαβάζουμε ο ένας τον άλλον. Ειδικοί, βιβλία, μελέτες κι άλλα πολλά αποδεικνύουν αυτό το γεγονός. Αναλόγως πώς νιώθεις ένα μέρος του σώματός σου σε προδίδει, ακόμα κι αν προσπαθείς να το κρύψεις. Ισχύει, όμως;

Πολλές φόρες κάνουμε μορφασμούς χωρίς να το θέλουμε, κάτι που επιβεβαιώνει πόσο εκφραστικοί είμαστε οι άνθρωποι. Νιώθουμε έντονα κι αυτό το αποδεικνύουμε. Ακόμα κι ακίνητος να μείνεις έχεις κάτι που σε προδίδει, τα μάτια!

Ας ξεκινήσουμε απ’ το σύνολο. Όλο μας το σώμα νιώθει κι αισθάνεται, οπότε είναι πολύ φυσικό να αντιδρά. Οι διάφορες κινήσεις των χεριών, των ποδιών, ο τρόπος στάσης ανάλογα με το αν είσαι κοντά ή αν απομακρύνεσαι δηλώνουν διακριτικά το τι νιώθεις. Μετά θα λέγαμε πως υπάρχουν και πιο έντονοι τρόποι έκφρασης. Η ανάσα, ο βήχας, ο ιδρώτας, η αμηχανία κι άλλα πολλά παρόμοια.

Κι αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ελαττώσει ή και να τα κρύψει. Δυστυχώς από μερικούς ανθρώπους δεν μπορείς να κρυφτείς ποτέ. Είναι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα, άλλα κι αυτοί που έχουν ένα μοναδικό χάρισμα να παρατηρούν και να καταλαβαίνουν. Τους πρώτους ίσως και να τους ξεγελάσεις, για τους άλλους όμως ξέχνα το. Είναι άπλα τέχνη να μπορείς να διαβάζεις ανθρώπους χωρίς να τους παίρνεις κουβέντα απ’ τα χείλη.

Σώμα λοιπόν, το εργαλείο για να νιώσει η ψυχή μας κι ο μεταφραστής της στη συνέχεια. Ό,τι η ψυχή σου θέλει το σώμα σου το εκτελεί κι ό,τι σκεφτεί το μυαλό σου πάλι το σώμα σου το δείχνει. Δεν είναι ντροπή. Ευλογία να μπορείς να κάνεις πράξη ό,τι υπάρχει μέσα σου τόσο απλά κι αυθόρμητα. Αν συνειδητοποιήσετε τις κινήσεις σας, σίγουρα θα αρχίσετε να διαβάζετε και των γύρω σας, που είναι μεγάλο όπλο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ας μην περιμένουμε απ’ το στόμα να βγει ό,τι υπάρχει στο μυαλό του αλλού, τα μισά λέμε από όσα σκεφτόμαστε κι αυτή είναι η αλήθεια.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να βλέπουμε πιο πέρα από ό,τι βλέπουν οι περισσότεροι δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να γίνουμε πιο παρατηρητικοί. Πρέπει να δεχτούμε πως κι εμείς είμαστε εκτεθειμένοι να μας διαβάσουν όπως κι οι άλλοι είναι εκτιθέμενοι στα δικά μας μάτια. Οι κινήσεις του σώματος δεν εξυπηρετούν μόνο αυτό όμως. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε συναισθήματα ή επιθυμίες χωρίς να μιλήσουμε, είτε γιατί δεν μπορούμε είτε γιατί δε θέλουμε. Μια πράξη, λοιπόν, κρύβει χίλιες λέξεις μέσα της, όπως ένα χάδι που μπορεί να σου δείξει όσα δεν μπορούν να ειπωθούν.

Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να δούμε πέρα από τα λόγια, πέρα απ’ τις μάσκες κι όλα αυτά που θέλουν να δείξουν ή να κρύψουν οι άλλοι από εμάς. Είναι ένας άσσος στο μανίκι για τον καθένα μας, να ζυγίζουμε ανθρώπους και να τους καταλαβαίνουμε όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Ένα όπλο που μας βοηθάει άλλα και μας καταδικάζει και πολύ σύντομα μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Ένας καθρέπτης που αντανακλά το τι γίνεται μέσα μας χωρίς να έχει την άδειά μας.

Ακόμα κι οι καλύτεροι παίκτες του πόκερ, που μπορούν να «νεκρώσουν» το σώμα τους επιλέγουν συνήθως να φοράνε γυαλιά, γιατί τα μάτια τους είναι τα μονά που μπορούν να προδώσουν τα χαρτιά τους. Όσο και να ελέγχεις τις κινήσεις σου ή την κατάσταση του σώματός σου, ποτέ δε θα μπορέσεις να ελέγξεις τα μάτια σου. Κι αν βρεθεί κάποιος ικανός να τα διαβάσει, μάλλον ήδη έχεις χάσει!

Το παν είναι το βλέμμα, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις απλά το συμπληρώνουν, ώστε να δούμε πιο εύκολα. Στην ουσία τα μάτια τα λένε όλα κι αυτά είναι που μας πουλάνε, αφού είναι το πιο ευάλωτο χαρακτηριστικό μας. Όλοι έχουμε μια «αχίλλειο πτέρνα» και για εμάς είναι αυτή!
Συντάκτης: Ελένη Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/ethismenes-skepseis/i-glossa-toy-somatos-leei-perissotera-ap-to-stoma/