Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Πώς δεν θα χαλάσετε τη δίαιτά σας στις διακοπές

Γράφει: Πέτσιος Δημήτριος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διακοπές ίσον καλοπέραση και παραπάνω φαγητό. Για να μην θυμώσετε με τη ζυγαριά στην επιστροφή, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε στις διακοπές.
Κάθε χρόνο τούτη την εποχή, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο που καλούμαστε να ξεπεράσουμε μαζί με τους φίλους που είναι σε φάση απώλειας βάρους και να τους βοηθήσουμε σε σχέση με τις διακοπές και τη δίαιτα τους. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο αν θα πάρουμε 1-2 κιλά αλλά η πιθανότητα ακύρωσης όλου του προγράμματος τους ως διαδικασία. Και αυτό επειδή οι διακοπές σηματοδοτούν και το «τέρμα» των προσδοκιών στο αδυνάτισμα κάποιου αλλά και επίσης επειδή μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σε τέτοιο βαθμό που αν κανείς τα παρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύεται μετά να επανέλθει.

Διακοπές και καλοπέραση

Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χαλάρωση και την καλοπέραση, οι οποίες μεταφέρονται και στο…πιάτο ή και το ποτήρι. Και πολλοί θεωρούν ότι δεν θα περάσουν το ίδιο καλά αν δεν φάνε και δεν πιούν ότι και όσο θέλουν. Όμως, είναι όντως έτσι;


Η αλήθεια είναι πως αξίζει να αναλογιστείτε πως θα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσετε όλη τη σκληρή δουλειά που επενδύσατε για την απώλεια βάρους.

Εάν σκεφτείτε λοιπόν τι έχετε πετύχει μέχρι στιγμής αλλά και τι μένει να πετύχετε, οι διακοπές μπορεί να είναι μια ιδανική ευκαιρία για να εξασκήσετε τις νέες αυτές συνήθειες και να πειραματιστείτε με την πιθανότητα να περάσετε καλά, ενώ παράλληλα ελέγχετε την πρόσληψη φαγητού και ποτού.

Εδώ λάβετε υπ’ όψη πως ειδικά το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας, αφού με την πολλή ζέστη θεωρητικά μας «κόβεται η όρεξη, καταναλώνουμε πιο πολλά υγρά και είμαστε σχετικά πιο δραστήριοι.

Προγραμματισμός

Υπό το πρίσμα αυτό, προσπαθήστε να προγραμματίσετε από πριν πως δεν θα «χαλάσετε» την διαιτητική σας προσπάθεια κατά την περίοδο των διακοπών, με διάφορα τρικ όπως τα παρακάτω:

Πρωινό

Μπορείτε να πάρετε πρωινό σε κάποιο εστιατόριο, ή στο μπαρ του ακολουθώντας τις γενικές γραμμές της δίαιτας σας. Εάν υπάρχει μπουφές, δεν είναι ανάγκη να φάτε όλων των ειδών τα πρωινά σε…μια ημέρα! Κάθε με΄ρα εναλλάξτε τις επιλογές σας ακολουθώντας τις επιλογές του προγράμματος σας. Ακόμα καλύτερα, ψωνίστε ότι θα χρειαστείτε σε τρόφιμα για το πρωινό σ’ ένα supermarket ώστε να το ετοιμάζετε στο δωμάτιο σας, αν δεν υπάρχει πρωινό διαθέσιμο και προκειμένου να αποφύγετε τις σφολιάτες και τα ανθυγιεινά πρωινά έξω.

Σνακ

Τα ενδιάμεσα γεύματα/ σνακ μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια, όπως άλλωστε και στη δίαιτα σας. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό σας τι (και πότε) θα τρώγατε κανονικά στην καθημερινότητα σας, ψωνίστε και οργανώστε σνακ για να προλάβετε την πείνα και να αποφύγετε πιο εύκολα τους διατροφικούς σας πόθους (π.χ. τηγανητά, παγωτά, γλυκά, σουβλάκια κ.α.). Θα αποτρέψετε επιπλέον την υπερκατανάλωση φαγητού σε ένα γεύμα. Επιλέξτε φρούτα, που δεν αφήνουν κολλώδη χέρια (όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια, και τα μήλα), τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ή και να «δανειστείτε» από τον πρωινό μπουφέ…Επίσης οι ατομικές συσκευασίες σνακ από δημητριακά είναι καλές για όλη την οικογένεια. Αποφύγετε προπαρασκευασμένα σάντουιτς, αφού έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες, χάρη στην μαγιονέζα και το τυρί. Το ίδιο ισχύει και για τα αρτοσκευάσματα (κέικ, κρουασάν κ.α.). Θα σας «φορτώσουν» με 500 έως 700 θερμίδες. Δοκιμάστε τις παρακάτω επιλογές ακόμα και στην παραλία όπου θα αφιερώσετε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, έχοντας μαζί ένα μικρό ψυγειάκι:

Σνακ εκτός φορητού ψυγείου

Κράκερ ολικής άλεσης
Φρούτα
Ξηροί καρποί σε ατομικές συσκευασίες (30 gr η καθεμία)
Σπιτικό ποπ-κορν με χαμηλά λιπαρά σε ατομικές συσκευασίες
Μίνι κουτιά δημητριακών ολικής αλέσεως

Σνακ εντός φορητού ψυγείου

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Ζελέ (χωρίς ζάχαρη) με φρούτα
Καροτάκια, αγγουράκια, πιπεριές
Φρούτα
Σάντουιτς με αλλαντικά και τυρί χαμηλά σε λιπαρά και λαχανικά
Αναψυκτικά light
Χυμοί
Νερό
Παγωμένο τσάι (χωρίς ζάχαρη)
Καφές

Γεύμα και δείπνο
Καλό είναι το μεσημεριανό γεύμα ή/ και το δείπνο να γίνεται σε ένα εστιατόριο κι όχι σε μεζεδοπωλεία ή fast food, ή ακόμα αν μπορείτε να ετοιμάζετε ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα, έστω και το μικρό (πχ βραδινό) της ημέρας. Έτσι λοιπόν:
Χειριστείτε το ως ένα κανονικό γεύμα στο πρόγραμμα σας
Παραγγείλετε μια σούπα ή μια σαλάτα μαζί με το κυρίως πιάτο σας. Θα χορτάσετε πιο εύκολα και με μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Προσπεράστε τα ορεκτικά.
Μοιραστείτε ένα γεύμα με τον σύντροφό σας. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν μεγάλες μερίδες, ώστε το φαγητό να φτάνει για… δυο. Θα εξοικονομήστε χρήματα και θερμίδες.
Επιλέξτε τροφές που παρασκευάζονται με υγιεινές μεθόδους, χωρίς υπερβολικό λίπος (π.χ. τηγανητά).
Αντί επιδόρπιου, επιλέξτε κάποια φρούτα.
Ακόμα και στα ταχυφαγεία, αν επιλέξεετε σωστά δεν θα επιβαρυνθείτε υπερβολικά με θερμίδες. Οι σαλάτες, τα σάντουιτς χωρίς μαγιονέζα και τα ζυμαρικά είναι συχνά καλές επιλογές.

Σύστημα

Προσπαθήστε λοιπόν να προγραμματίσετε από νωρίς τακτικές που αφορούν την παρακολούθηση του φαγητού και του βάρους, τις διαδικασίες του ταξιδιού και γενικότερα θέματα όταν θα απουσιάζετε από το σπίτι, όπως αν θα σας προσφέρεται φαγητό, αν θα μαγειρεύετε ή θα υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω, αν η παρέα σας παρασύρει κτλ. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι αξίζει τον κόπο να σχεδιάσετε τον τρόπο που θα αυτοπαρακολουθείστε κάτω από ασυνήθιστες περιστάσεις -όπως αυτές των διακοπών- που αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Τέλος είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι έχετε προβλέψει τις δυσκολίες εκ των προτέρων και…καλές διακοπές!

Πηγή
https://www.iatronet.gr