Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ευτυχία να βρίσκεσαι εκεί που θες

Ευτυχία. Μία τόσο μικρή λέξη της οποίας ο ορισμός δεν μπορεί να είναι απόλυτος αλλά ούτε και μόνιμος. Η ευτυχία έχει να κάνει με την ψυχική ικανοποίηση που λαμβάνει ένας άνθρωπος, μέσα από πράξεις ή καταστάσεις που ικανοποιούν εκείνον και τους στόχους που έχει θέση στη ζωή του. 

Στην πραγματικότητα, η ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μονάχα στιγμές. Στιγμές που σε γαληνεύουν και μένουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό σου όταν τις μοιράζεσαι όχι μόνο με άτομα αλλά και με μέρη, που μπορούν να κάνουν την αξία τους να μετρήσει.

«Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια σφιχτά δεμένα. Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν. Είναι απλά χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ, όσο μεγαλώνεις». Μερικά λόγια απ’ τον Θανάση Βέγγο, ο δικός του ορισμός για την ευτυχία. Λόγια που διαχρονικά εξακολουθούν κάθε φορά να αγγίζουν την καρδιά μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προκαλώντας μας συγκίνηση. Βάζοντάς μας στη διαδικασία να τα σκεφτούμε, να ταυτιστούμε και στο τέλος να τα κατανοήσουμε ακόμα πιο εύκολα.

Την αληθινή ευτυχία, λοιπόν, μπορείς να την βρεις στον άνθρωπό σου, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου. Μπορείς να την βρεις στη δουλειά σου, αν φυσικά επιλέξεις να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά αγαπάς κι όχι κάτι που κάθε μέρα μετανιώνεις. Μπορείς να την βρεις σ’ ένα γνώριμο ή και σ’ ένα άγνωστο μέρος, που με τον καιρό θα σε κάνει να χαμογελάς όλο και πιο πολύ.

Εξάλλου, ευτυχισμένος θα είσαι εκεί που μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Εκεί που θα νιώθεις ήρεμος, ασφαλής κι άνετος, ούτως ώστε να μη χρειαστεί για κανένα λόγο να προσποιηθείς ποτέ κάτι που δεν είσαι, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις κάποιον άλλο. Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως το «σπίτι» σου είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά σου. Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση. Η καρδιά σου είναι η καλύτερη πυξίδα. Αν δεν είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο, τότε ποιος; Εκεί λοιπόν που βρίσκεται η καρδιά σου, εκεί που νιώθεις όμορφα, εκεί πρέπει να είσαι, όπου και με όποιον κι αν είναι αυτό το «εκεί».

Απ’ τα πιο μικρά κι απλά πράγματα δημιουργούνται οι πιο όμορφες κι αξιοθαύμαστες στιγμές. Αυτές που μας μένουν για πάντα αξέχαστες. Στιγμές των οποίων η αξία δε φθείρεται ούτε με το πέρασμα του χρόνου ούτε με άλλες στιγμές, ακόμα πιο έντονες από ‘κείνες. Είναι το είδος των στιγμών και των αναμνήσεων που θα ζουν για πάντα.
Αυτή είναι η «τέχνη» του να είσαι ευτυχισμένος. Χωρίς ψεύτικα χαμόγελα, χωρίς μάσκες, χωρίς τίποτα λιγότερο απ’ την αλήθεια. Με θετική ενέργεια, ατέλειωτους λόγους για να χαμογελάς και πάνω απ’ όλα το να νιώθεις ελεύθερος. Κάπως έτσι, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό, εσύ, με κάποιο μαγικό τρόπο, θα συνεχίζεις να κρατιέσαι, αντλώντας δύναμη απ’ την ευτυχία που πηγάζει από μέσα σου κι απ’ το περιβάλλον σου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/firestorm/eytyxia-na-vriskesai-ekei-poy-thes/