Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Πονάει το στομάχι; Ποιες τροφές να αποφύγετε

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος στο στομάχι περνά με την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό μας ή απλώς αν του δώσουμε λίγο χρόνο –αν φυσικά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ξέρουμε ότι οι μπανάνες, το τζίντζερ, η βρώμη, το γιαούρτι, το χαμομήλι κάνουν καλό. Τι, όμως, δεν πρέπει να φάμε όταν το στομάχι μας δεν είναι στα καλύτερά του;

Μακριά από επεξεργασμένες τροφές

Τροφές όπως πατατάκια, αλλαντικά, μπισκότα, αναψυκτικά, γλυκά προκαλούν φούσκωμα και γενικότερα πεπτικά προβλήματα, ενώ μπορεί να πέσουν «βαριές» στο στομάχι. Η επεξεργασμένη ζάχαρη που περιέχουν, επίσης, επιδεινώνει την κατάσταση.

Πείτε «όχι» στα (καυτερά) μπαχαρικά
Όσο κι αν νοστιμίζουν το φαγητό και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ευεργετικά, εν προκειμένω μπορεί να το ερεθίσουν. Απαρνηθείτε και το αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικό έλκος.

Μην φάτε λιπαρές, τηγανητές τροφές
Οι «βαριές» λιπαρές τροφές, όπως οι τηγανητές πατάτες και το κόκκινο κρέας, δεν βοηθούν στη διαδικασία πέψης, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα
Τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, που έχουν υψηλή οξύτητα, μπορεί να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς τους.

Μην πιείτε αλκοόλ
Όπως είναι φυσικό, το αλκοόλ περιέχει χημικές ουσίες που μεταβολίζονται δύσκολα και ερεθίζουν το εσωτερικό του στομάχου.

Πηγή
http://www.ekriti.gr/ygeia/ponaei-stomahi-poies-trofes-na-apofygete#sthash.Haz81BaX.JGpp3Fd9.dpbs