Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς θα περιποιηθούμε τα μαλλιά μας αυτό το καλοκαίρι

Από την Κατερίνα Τσιλιμιδού

Γιατί το καλοκαίρι τα μαλλιά μας χάνουν τη λάμψη και τη ζωντάνια τους; Ας δούμε ποιοι είναι οι ένοχοι και πώς θα περιποιηθούμε τα μαλλιά μας αυτούς τους ζεστούς μήνες.

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι συνήθως δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα προστατεύσουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και παραμελούμε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Το αποτέλεσμα; Η αφυδάτωση, η ψαλίδα, η άγρια υφή, το φριζάρισμα και φυσικά το ξεθώριασμα και η αλλοίωση του χρώματος της τρίχας κάνουν την εμφάνισή τους.


Οι καλοκαιρινοί εχθροί των μαλλιών μας και πώς θα τους αποφύγουμε


* Ο ήλιος
Το ξανθό γίνεται πράσινο, το καστανό χάλκινο, το κόκκινο καροτί κ.ο.κ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει γιατί η UV ακτινοβολία επεμβαίνει σε τρία επίπεδα: α) αλλοιώνει την κερατίνη, η οποία είναι η κυριότερη πρωτεΐνη της τρίχας, β) επηρεάζει τη μελανίνη της, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα της, ακόμα και το φυσικό, και γ) «ανοίγει» τα λέπια της τρίχας και απελευθερώνει τις χρωστικές ουσίες της βαφής. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η βαφή κάνει την τρίχα πορώδη, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας περισσότερο νερό. Έτσι, καθώς το νερό εισέρχεται και εξέρχεται από την τρίχα, αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες. Συνήθως, οι κόκκινες αποχρώσεις βαφών ξεθωριάζουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες, γιατί τα χρωστικά μόριά τους είναι μικρότερα και διαρρέουν πιο εύκολα από τα λέπια της τρίχας. Και κάτι ακόμα: Το άνοιγμα των λεπιών κάνει την επιφάνεια της τρίχας άγρια και μειώνει τη λάμψη των μαλλιών.

Πώς θα προφυλαχθούμε:

Ψεκάζουμε τα μαλλιά με ένα αντιηλιακό σπρέι μαλλιών ή ένα οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει UV φίλτρα. Τα αντιηλιακά προϊόντα μαλλιών δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από την τρίχα, που τη θωρακίζει απέναντι στις βλαβερές ακτίνες όπως ακριβώς κάνει το αντιηλιακό για το δέρμα. Επιπλέον, το καπέλο είναι μια άριστη επιλογή για την προστασία των μαλλιών, εφόσον καλύπτει και το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι καθορίζει την υγεία της τρίχας. Αν τα μαλλιά μας είναι βαμμένα, τότε χρησιμοποιούμε αυστηρά προϊόντα καθαρισμού για την περίπτωσή μας. Διαφορετικά, το χρώμα μας θα ξεθωριάσει πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε.

* Το χλώριο

Ωραίες οι απολαυστικές βουτιές σε μια πισίνα, όμως το χλώριο, το χημικό συστατικό που σκοτώνει τα βλαβερά μικρόβια του νερού, δυστυχώς ξεθωριάζει κάθε χρώμα μαλλιών και κυρίως τα ξανθά, που αποκτούν πράσινη χροιά, και τα γκρίζα, που κιτρινίζουν.

Πώς θα προφυλαχθούμε: 

Μετά το μπάνιο, ξεπλένουμε καλά τα μαλλιά μας. Είναι αυτονόητο. Επίσης, μια έξυπνη ιδέα είναι να εφαρμόσουμε ένα leave-in conditioner στα μαλλιά, το οποίο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από την τρίχα (αν μάλιστα έχει και UV φίλτρα, ακόμα καλύτερα). Αν δεν έχουμε μαζί μας τέτοιο προϊόν, τότε βρέχουμε τα μαλλιά μας πριν μπούμε στην πισίνα. Έτσι, τα ήδη βρεγμένα μαλλιά θα απορροφήσουν λιγότερο νερό με χλώριο.

* Το αλάτι

Νοστιμίζει το φαγητό, μας τονώνει (όταν το λαμβάνουμε με μέτρο) και επιπλέον βοηθάει τα μαλλιά να πάρουν μια ωραία φυσική, επιμελώς ατημέλητη υφή (γι’ αυτό άλλωστε στην αγορά κυκλοφορούν πολλά styling sprays με αλάτι). Ωστόσο, δεν κάνει πολύ καλό στην υγεία της τρίχας, γιατί έχει την ιδιότητα να ανασηκώνει τα λέπια της, τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα για την υγεία της. Όταν τα λέπια ανοίγουν, τότε εξατμίζεται όλη η υγρασία που βρίσκεται στην καρδιά της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά αφενός να χάνουν τη λάμψη τους και αφετέρου να γίνονται άγρια και δυσκολοχτένιστα. Τέλος, είναι περιττό να πούμε ότι εκτός από τη λάμψη τους χάνουν και το έντονο χρώμα τους.

Πώς θα προφυλαχθούμε: 

Και εδώ ισχύουν τα ίδια με το χλώριο. Πριν μπούμε στη θάλασσα, εφαρμόζουμε ένα leave-in conditioner με αντιηλιακά φίλτρα και έπειτα ξεπλένουμε τα μαλλιά από το θαλασσινό νερό όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

* Ο αέρας

Τα κυκλαδίτικα νησιά έχουν άλλη χάρη το καλοκαίρι, όμως τα αυγουστιάτικα μελτέμια δεν είναι πάντα ευχάριστα. Ο δυνατός αέρας στεγνώνει τα φυσικά έλαια στην επιφάνεια της τρίχας και την αφυδατώνει επιφανειακά. Επιπλέον, μπλέκει τα μαλλιά και μετά χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή στο χτένισμα προκειμένου να μη σπάσουμε τρίχες και δημιουργήσουμε ψαλίδα. Όσον αφορά το σπάσιμο της τρίχας όμως, σοβαρό ρόλο παίζει και το καθημερινό styling με εργαλεία θερμότητας, καθώς και τα προϊόντα styling που περιέχουν οινόπνευμα.

Πώς θα προφυλαχθούμε: 

Το καπέλο δεν είναι τόσο καλή ιδέα, μιας και ο αέρας μπορεί εύκολα να το πάρει. Ωστόσο, μπορούμε κάλλιστα να μαζεύουμε τα μαλλιά μας σε ένα κομψό σινιόν ή να κάνουμε κοτσιδάκια ή όποιο άλλο χτένισμα επιθυμούμε που και θα μας ανανεώσει το λουκ και κυρίως θα προστατεύσει τα μαλλιά μας.

6 tips για λαμπερά και υγιή μαλλιά αυτό το καλοκαίρι

1. Τριμάρουμε τις άκρες πριν φύγουμε για τις διακοπές μας
Απομακρύνοντας την ψαλίδα και τις ταλαιπωρημένες άκρες, προστατεύουμε την υπόλοιπη τρίχα από κόμπους και της δίνουμε τη χαμένη φόρμα της.

2. Λουζόμαστε τακτικά με ένα ήπιας σύνθεσης σαμπουάν
Έτσι απομακρύνουμε αποτελεσματικά το αλάτι, το χλώριο και τα υπολείμματα από τα UV φίλτρα και επιτρέπουμε στην τρίχα αλλά και στο τριχωτό να «αναπνέουν». Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τότε λουζόμαστε καθημερινά. Αν όχι, μέρα παρά μέρα.

3. Ενυδατώνουμε τακτικά τα μαλλιά μας
Ακόμα και αν δεν λουστούμε μια μέρα, απλώνουμε καθημερινά ένα leave-in conditioner ή μια μάσκα για εντατική θρέψη και ενυδάτωση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα καλά ενυδατωμένα μαλλιά δεν φριζάρουν, σε αντίθεση με τα αφυδατωμένα, τα οποία απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να «πετάνε». Συνήθως, το φριζάρισμα παρατηρείται στα ξηρά μαλλιά και φαίνεται πιο έντονα στα σπαστά ή σγουρά μαλλιά λόγω του σχήματός τους.

4. Δεν χτενιζόμαστε στην παραλία
Το αλατόνερο κάνει τα μαλλιά λιγότερο ελαστικά. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα σπάμε. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να τα χτενίζουμε, προτιμάμε μια χτένα με αραιά δόντια.

5. Δεν τρίβουμε τις άκρες των μαλλιών
Όταν λουζόμαστε, κάνουμε απαλό μασάζ στο τριχωτό για να το καθαρίσουμε και να διεγείρουμε την οξυγόνωσή του. Αποφεύγουμε, ωστόσο, να τρίβουμε το υπόλοιπο στέλεχος της τρίχας και ιδιαίτερα τις άκρες, γιατί δημιουργούμε περισσότερους κόμπους. Έτσι κι αλλιώς, η τρίχα καθαρίζεται από το σαπούνι και το νερό, που ρέουν σε όλο το μήκος της.

6. Αποφεύγουμε το πιστολάκι και τα λοιπά εργαλεία θερμότητας
Καλό είναι να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά, τουλάχιστον το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο στις διακοπές. Έτσι δεν τα αφυδατώνουμε παραπάνω και δεν ταλαιπωρούμε το τριχωτό της κεφαλής. Εκτός αυτού, θα απολαύσουμε περισσότερο τις διακοπές μας.

Πηγή
http://www.vita.gr/beauty/hair/article/36697/pws-tha-peripoihthoyme-ta-mallia-mas-ayto-to-kalokairi/