Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πώς θα καταλάβετε αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα;

Απο την ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΥ
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη διαδικασία, γι’αυτό θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.
Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από την μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού μέρους του εντέρου, που έχει το σχήμα σκουληκιού και βρίσκεται στην δεξιά κάτω μεριά της κοιλιακής χώρας. Ενδέχεται να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για σπάσει ενώ ενδέχεται σε ορισμένα άτομα να σπάσει και μετά από τρεις ημέρες. Τυπική θεραπεία αποτελεί η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, που αποτελεί την συνηθέστερη έκτακτη χειρουργική ανάγκη.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

Πόνος στον αφαλό: Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας εμφανίζεται συχνά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Το πρώτο σημάδι, ωστόσο, ενδέχεται να είναι η δυσφορία ή και ο πόνος κοντά στο αφαλό, που αργότερα μετατοπίζεται στην περιοχή της κάτω κοιλίας. Ορισμένοι άνθρωποι, όπως οι εγκυμονούσες ή τα παιδιά, ενδέχεται να αισθανθούν πόνο σε διαφορετικές περιοχές της κοιλιάς ή και στα πλάγια. Ο πόνος, παράλληλα, ενδέχεται να γίνει πιο έντονος αν δοκιμάσετε να μετακινήσετε τα πόδια σας, αν βήξετε ή φτερνιστείτε.

Πόνος που εντείνεται γρήγορα: Μόλις ο πόνος μετατοπιστεί στην κάτω περιοχή της κοιλίας, ενδέχεται να είναι αρκετά έντονος ενώ μπορεί να ενταθεί αρκετά μέσα σε λίγες ώρες.

Χαμηλός πυρετός: Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να μοιάζουν με μια μόλυνση στο στομάχι και να περιλαμβάνουν χαμηλό πυρετό ή ακόμα και ρίγη. Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος εντείνεται ενώ έχετε και αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσε να είναι σκωληκοειδίτιδα.

Ναυτία, εμετός ή απώλεια της όρεξης: Ενδέχεται για κάποιες μέρες να μην έχετε όρεξη αλλά και να εμφανίσετε ήπια ναυτία ή και τάση για εμετό, συμπτώματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα μόνο με την σκωληκοειδίτιδα. Αν όμως τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια: Όπως και τα προηγούμενα συμπτώματα έτσι και αυτά ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα έντονα και να εμφανιστούν μετά το κοιλιακό άλγος. Εάν ενταθούν θα μπορούσαν να αποτελούν συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας.

Αέρια και φούσκωμα: Εάν πάτε για ύπνο φουσκωμένοι και ξυπνήσετε εξίσου φουσκωμένοι ή και με πόνο στο κοιλιά, θα ήταν καλό να το προσέξετε. Παράλληλα παρατηρήστε αν αισθάνεστε πρήξιμο ή δυσφορία για περισσότερο από δύο μέρες, καθώς συνδυαστικά με άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις, θα μπορούσε να σχετίζεται με σκωληκοειδίτιδα.

Πηγή
https://www.vita.gr