Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί η ζυγαριά δείχνει άλλο βάρος κάθε μέρα?

Όλοι μας έχουμε πέσει στην παγίδα, σε περίοδο που θέλαμε να χάσουμε αυτό το παραπάνω βάρος που μας ταλαιπωρούσε, να ανεβαίνουμε καθημερινά στη ζυγαριά. Και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι εντελώς ανώφελο μιας που κάθε πρωί αντικρίζαμε και διαφορετικό νούμερο. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό?

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που συντελούν στο να βλέπεις το βάρος σου να αυξομειώνεται. Για παράδειγμα, μπορεί το προηγούμενο βράδυ να έφαγες ένα βαρύ γεύμα με πολλά λιπαρά και να παρατηρείς αύξηση βάρους, ενώ αντίθετα μια μέρα που έκανες γυμναστική να είδες τη ζυγαριά να κατεβαίνει. 

Πάμε όμως να δούμε αρχικά ποιες τροφές μπορεί να προκαλούν αυτό το έξτρα φούσκωμα!


Το αλάτι

Τα αλμυρά φαγητά προκαλούν κατακράτηση υγρών και το επιπλέον νερό αυξάνει το βάρος μας. Ένας από τους λόγους που οι γιατροί συνιστούν να μην τρώμε πολύ αλάτι με το φαγητό μας είναι η αρτηριακή πίεση. Όμως το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε πολλές τροφές και να το καταναλώνουμε όπως και να έχει.

Οι υδατάνθρακες

Αν αγαπάς τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι ακόμα και σε light εκδοχές ίσως σε φουσκώνουν. Για κάθε ένα γραμμάριο υδατάνθρακα που τρώμε ο οργανισμός κάνει κατακράτηση 9 γραμμαρίων νερού. Επομένως η ζυγαριά δείχνει άλλο βάρος συχνά επειδή έχεις κατακράτηση υγρών.

Η ποσότητα φαγητού

Η ποσότητα του φαγητού επηρεάζει το βάρος που βλέπεις στην ζυγαριά μέρα με την μέρα. Αν για παράδειγμα μια μέρα φας φαγητά που ξεπερνούν το ημερήσιο όριο πρόσληψης σου, τότε η ζυγαριά σου σίγουρα θα έχει…ανοδική πορεία.

Ποιοι άλλοι λόγοι επηρεάζουν το βάρος που βλέπεις στη ζυγαριά σου?

Οι κινήσεις του εντέρου

Ανάλογα την διατροφή και τις φυτικές ίνες που λαμβάνεις μπορεί να αντιμετωπίζεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας και έτσι η ζυγαριά δείχνει άλλο βάρος μέρα με την μέρα. Φρόντισε την διατροφή σου και πρόσθεσε σε αυτή φρούτα και λαχανικά.

Η γυμναστική

Η άσκηση με βάρη και ενδυνάμωση μπορεί να αυξήσει προσωρινά το βάρος σε κάποιον αρχάριο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μυς κατακρατούν νερό για να αποκατασταθούν μετά από ασκήσεις ενδυνάμωσης. 

Τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους γιατί αυξάνουν την όρεξη, κάνουν κατακράτηση υγρών και μερικά επηρεάζουν την γλυκόζη στον οργανισμό.

Η περίοδος

Οι περισσότερες γυναίκες κατά τις μέρες της περιόδου πρηζόμαστε και η ζυγαριά δείχνει επιπλέον βάρος σχεδόν πάντα. Εδώ κάποιες ορμόνες όπως η προγεστερόνη επηρεάζουν το πόσο θέλουμε να φάμε και επομένως το βάρος μας.

Το αλκοόλ

Τα ποτά είναι διουρητικά και έτσι μπορεί να φαίνεται ότι χάνεις βάρος. Επειδή όμως προκαλούν ανισορροπία στα υγρά του οργανισμού υπάρχει η πιθανότητα για να ισορροπήσουν, το σώμα μας να κατακρατήσει υγρά από το ποτό και από το φαγητό που τρώμε. Καλό να μην το καταναλώνεις σε καθημερινή βάση.

Πηγή
https://www.beautymagazine.gr