Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Την χαρά της ζωής, θα την βρεις στα μικρά και στα απλά


Της Μαρίνας Κρητικού

Πού να βρίσκεται άραγε η χαρά της ζωής; Πολλοί την ψάχνουν σε διάφορα σημεία απεγνωσμένα, αλλά λίγοι έχουν καταφέρει πραγματικά να την βρουν. Ψάχνουμε όμως στα σωστά σημεία ή αναλωνόμαστε σε ανούσιες αναζητήσεις αφήνοντας τις στιγμές μας απλά να περνούν;

Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή και σκεφτούμε τις γενιές των προ παππούδων μας, θα δούμε ότι ζούσαν κυρίως στην επαρχία, δούλευαν σκληρά καλλιεργώντας τη γη ή εκτρέφοντας ζώα. Τα σπίτια τους ήταν λιτά και απέριττα και πολλές φορές από τα υλικά αγαθά δεν υπήρχαν ακόμα και όσα σε εμάς θεωρούνται απαραίτητα, ενώ όταν γλεντούσαν στο τραπέζι έμπαιναν απλά και καθημερινά φαγητά και τα πρόσωπα των ανθρώπων ήταν πολύ χαρούμενα, καθώς με την παραμικρή αφορμή έστηναν γλέντι.Αργότερα με την αλλαγή του τρόπου ζωής και την δυναμική είσοδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη ζωή μας, νέες “ανάγκες” γεννήθηκαν, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την κάλυψη υλικών αγαθών, με αποτέλεσμα να χαθεί η ουσία και το νόημα της ζωής.

Οι αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της αλληλεγγύης, αποδυναμώθηκαν σε ισχύ και έδωσαν την θέση τους σε αξίες όπως την οικονομική ανέλιξη, την κοινωνική αναγνώριση, την επαγγελματική καταξίωση. Χάσαμε την χαρά της ζωής και ψάχνουμε υποκατάστατα για να μην νιώθουμε ότι χάσαμε τελείως την γη κάτω από τα πόδια μας. Βλέπουμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος. Αν κάνουμε μια ανασκόπηση των ετών που πέρασαν πότε οι άνθρωποι ένιωθαν πραγματικά ευτυχισμένοι; 
Όταν με τα λίγα που έχεις μπορείς να γελάς και να στήνεις ολόκληρο γλέντι, τότε νομίζω ότι μπορείς και βιώνεις πραγματικά ευτυχισμένες στιγμές. 

Συνεπώς είναι μάταιο να ψάχνουμε την ευτυχισμένη ζωή γιατί δεν υπάρχει και έτσι ματαιωνόμαστε και απογοητευόμαστε. Αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι ευτυχισμένες στιγμές. Στιγμές που σου δίνουν τονωτικές ενέσεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω και να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής.

Για να μπορέσεις όμως να εκτιμήσεις ακόμα και αυτές τις στιγμές πρέπει να μπορείς και να τις διακρίνεις. Να αντλείς την ευτυχία και την χαρά της ζωής από τα απλά και τα καθημερινά πράγματα.

 Ένας πρωινός καφές στο μπαλκόνι πριν πας για δουλειά, ένα κυριακάτικο μεσημέρι που θα μαζευτεί όλη η οικογένεια για φαγητό και θα πει τα νέα της, μια τρυφερή ματιά και ένα χαμόγελο από τον/ην σύντροφο σου είναι αρκετοί καλοί λόγοι για να χαίρεσαι! Μην περιμένεις να βρεις την χαρά της ζωής σε άλλα πράγματα, γιατί έτσι ενδεχομένως να μην την βρεις και ποτέ. Ψάξε και εκτίμησε την καθημερινότητα σου για να μπορέσεις να εκτιμήσεις και να χαρείς την ίδια την ζωή!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

Πηγή
http://www.anapnoes.gr/tin-chara-tis-zois-tha-tin-vris-sta-mikra-ke-sta-apla/