Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει;



Η σοκολάτα είναι μια γλυκιά απόλαυση που σχεδόν κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί κατά βάθος. Πού όμως μας κάνει καλό και που μας βλάπτει;

Η σοκολάτα είναι μια απόλαυση με αμφιλεγόμενες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ας ρίξουμε λίγο φως στο που μας κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει!

Το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα, κάνει καλό στο κυκλοφοριακό σύστημα. Επίσης, κάνει καλό: ενάντια στον καρκίνο, στη διέγερση του εγκεφάλου, στη πρόληψη του βήχα και σε διαταραχές που επιφέρουν διάρροια.

Από την άλλη, λόγω του ότι μια σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια, διεγείρει το φαινόμενο της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας, αν δεν αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας.

Μαύρη σοκολάτα - υγείας


Η "ωμή" σοκολάτα (δηλαδή η σχεδόν ακατέργαστη), κάνει καλό στην υγεία μας και δεν δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό μας.

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι οι σοκολάτα του εμπορίου, μας βλάπτει σε κάποιο βαθμό, επειδή είναι επεξεργασμένη και περιέχει πρόσθετα συστατικά(όπως ζάχαρη, κλπ) που την κάνει λιγότερο οφέλιμη. Έτσι, βοηθάει και στο φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Γι’ αυτό και η μαύρη σοκολάτα, λέγεται "υγείας"! Περιέχει πολύ περισσότερο κακάο και λιγότερα πρόσθετα συστατικά, καθιστώντας την, όντως πιο υγιεινή!

Σοκολάτα και εθισμός
Προϊόντα κακάου όπως η σοκολάτα, είναι εθιστικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν κάποιες ουσίες(όπως η n-arclethanolamines που περιέχεται και στην κάνναβη) που σχετίζονται με τον εθισμό.

Έτσι, αν την συνηθίσουμε, τότε έχουμε μία γλυκιά σχέση εξάρτησης μαζί της και δύσκολα θα την αρνηθούμε.


Σοκολάτα: αφροδισιακή ή όχι


Κυκλοφορεί γενικά ότι η σοκολάτα, δεν είναι ακριβώς αφροδισιακο προϊόν, αλλά ότι, με την κατανάλωσή της, νιώθουμε να ικανοποιούμαστε το ίδιο, όπως θα ικανοποιούμασταν με μία ερωτική επαφή. Σαν υποκατάστατο της ερωτικής επαφής δηλαδή.

Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να αποδείξουν επίσημες έρευνες, τίποτα από τα δύο(είτε αφροδιασιακό, είτε υποκατάστατο ερωτικής επαφής).

Όμως, μία ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα, η methylxanthine, οφείλεται στο να βελτιώνει τη "χημεία" του οργανισμού μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε οργανικά, πιο όμορφα.

Επίσης, μία έρευνα, απέδειξε ότι κατά τα λιώσιμο της σοκολάτας στο στόμα μας, αυξάνεται η διέγερση της εγκεφαλικής και καρδιακής δραστηριότητας, με διάρκεια 4 φορές περισσότερο, από ένα παθιασμένο φιλί!

Σοκολάτα και ακμή - σπυράκια


Όλοι μας πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα φουντώνει την ακμή και τα σπυράκια. Η αλήθεια όμως δεν είναι έτσι ακριβώς.

Έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι υπεύθυνη η σοκολάτα ακριβώς, για την ακμή και τα σπυράκια. Αυτό που είναι υπεύθυνο, είναι κάποιες επιπρόσθετες ουσίες που περιέχει, όπως η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, και άλλοι υδατάνθρακες.

Η σοκολάτα δηλαδή η ακατέργαστη, δεν βλάπτει στην ακμή και στα σπυράκια, αλλά κάποια από τα "αναγκαία" επιπρόσθετα συστατικά που βάζουν, για να γίνει πιο γευστική και απολαυστική.


Τέλος, να αναφέρουμε πληροφοριακά πως η σοκολάτα βλάπτει τα ζώα(κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο).

Αυτό γίνεται επειδή είναι σχεδόν ανίκανα να μεταβολίσουν μία ουσία που περιέχει, που λέγεται θεοβρωμίνη.


Πηγή
http://coolweb.gr/sokolata-mayri-ygeias-vlaptei-kanei-kalo/