Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Μέτρα τη ζωή με αγκαλιές, στιγμές κι αγάπη...



Γράφει ο Σπύρος Γιασεμίδης

Ο όρος “ευτυχία” είναι υποκειμενικός, και ο καθένας τον ερμηνεύει όπως ο ίδιος γουστάρει. Άλλο το δικό μου κυνήγι της ευτυχίας, κι άλλο το δικό σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του, προσωπικές παραμέτρους ευτυχίας, οι οποίες λειτουργούν σαν παστέλ στον καμβά της ζωής, με την κάθε μια από αυτές να βάζει το δικό της χρώμα στον βίο αυτών που τις επιλέγουν.

Για κάποιους, ευτυχία μπορεί να σημαίνει ένας καφές, λίγα τσιγάρα και η συντροφιά ενός καλού φίλου. Απλά, κι ωραία. Κάποιοι άλλοι, ίσως να την βρίσκουν με σαμπάνια, πούρα και ιδιόκτητα κότερα. Οι προσωπικές επιλογές του καθενός είναι δική του υπόθεση, το ίδιο και το πώς ο καθένας ερμηνεύει την ευτυχία. Εγώ είμαι απλά εδώ για να σου υπενθυμίσω εκείνο το χιλιοειπωμένο ρητό, το οποίο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κλισέ – ‘η ευτυχία κρύβεται στα μικρά’.

Πόσο αληθινό!


Κι όμως, πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα θεωρούν πως, κάτι το οποίο κοστίζει πολλά λεφτά, θα τους κάνει, ως δια μαγείας, ευτυχισμένους. Τείνουν να συνδέουν τον πλούτο με την ευτυχία, τον υλισμό με την ηδονή. Ζουν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο, όπου σαν χάμστερς που τρέχουν μανιωδώς μέσα σε ένα γιγάντιο τροχό, χωρίς ωστόσο να πηγαίνουν πουθενά, σπαταλούν μια ζωή συσσωρεύοντας χρήματα μέσω των οποίων αγοράζουν όλα αυτά που νομίζουν πως θα τους προσφέρουν ευτυχία, απλά για να συνειδητοποιήσουν κατοπινά πως η πραγματική ευτυχία κρυβόταν στα συρτάρια της ίδιας της ζωής που σπατάλησαν για χάρη μιας ευτυχίας κάλπικης και πλαστής.

Έχεις προσέξει πως ένα φτηνό αυτοκίνητο εξυπηρετεί ακριβώς τον ίδιο σκοπό με ένα ακριβό, να σε μεταφέρει δηλαδή από το σημείο Α στο σημείο Β; Ή ότι ένα κρασί που κοστίζει €10 η φιάλη προσφέρει την ίδια γλυκιά μέθη με ένα κρασί των €100; Ακριβό δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο, ούτε και μεταφράζεται αυτόματα σε περισσότερη ευτυχία. Όσοι το πιστεύουν αυτό, αυταπατούνται. Ακριβό σημαίνει παραπάνω ώρες για να κερδίσεις τα λεφτά που απαιτούνται για να το αγοράσεις. Που σημαίνει πιο λίγες ώρες διαθέσιμες για να κάνεις αυτά που αγαπάς με αυτούς που αγαπάς. Που σημαίνει λιγότερα καρέ στιγμών στο σελιλόιντ της ζωής. Που σημαίνει, στην τελική, λιγότερη ευτυχία, γιατί η ευτυχία είναι κομμάτι των στιγμών μας, αυτών των φευγαλέων ενσταντανέ που μας ουρλιάζουν καθημερινά να χιμήξουμε μέσα τους και να τα ζήσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη, να εντρυφήσουμε στην ευτυχία που υπάρχει άπλετη στον χωροχρόνο τους.

Αυτό είναι η ευτυχία – μια σειρά από στιγμές που μας περιμένουν να τις ζήσουμε, και μέσα σ’ αυτές πιο πολύ άυλα πράγματα αντί υλικά, εμπειρίες. Ό,τι μένει στην καρδιά αφότου έχει καταναλωθεί απ’ το μυαλό, είναι στιγμή που αξίζει να φυλαχθεί ενδόμυχα. Ένας απολογισμός αυτού του ψυχικού κεφαλαίου θα σου δείξει πόσο πραγματικά πλούσιος είσαι, αλλά και πόσα ξόδεψες για να πλουτίσεις τη ψυχή σου. Θα εκπλαγείς όταν μάθεις πως τα πιο πολύτιμα κομμάτια αυτού σου του κεφαλαίου δεν είναι συνδεδεμένα με χρήματα αλλά με αισθήματα, και τα αισθήματα δεν κοστίζουν τίποτα – το ν’ αγαπάς, να γελάς, να νιώθεις χαρά, ευτυχία, ολοκλήρωση, θαλπωρή, ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμό, και ένα σωρό άλλα συναισθήματα είναι δωρεάν και ανεκτίμητο συνάμα, και το τελικό προϊόν του να τα νιώθεις όλα αυτά είναι η ευτυχία όπως ο καθένας μας την πλάθει, ξεχωριστά και μοναδικά, έχοντας για δομικά συστατικά της τα δικά του, προσωπικά συναισθήματα.

Μια αγκαλιά, ρε φίλε, μια μόνο αγκαλιά, έστω σύντομη, έστω στα πεταχτά! Άσε την να κουμπώσει γύρω σου, κι έπειτα πες μου αν εκείνο το ζεστό αίσθημα που νιώθεις δεν είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Πόσο κοστίζει μια αγκαλιά; Δέκα δευτερόλεπτα κι εξήντα καρδιοχτύπια, να τι κοστίζει. Και τι αξίζει; Όλη την ευτυχία που μπορεί να χωρέσει η ψυχή σου, δοσμένη από μια καρδιά που αγαπά σε μια άλλη που αγαπιέται.

Πίστεψε με, πολλά χρόνια από τώρα, τότε όταν θα μετράς το συνάλλαγμα σου για να καθορίσεις τον πλούτο σου, θα εύχεσαι να βρεις μέσα στον λογαριασμό σου αυτόν μονάδες όπως αγκαλιές, φιλιά και χάδια, παρά τις άλλες, τις συμβατικές.

Πριν το τέλος, το κάθε τέλος, κρατάμε πάντα τις στιγμές, αυτά που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας, όπου κι αν πάμε μετέπειτα. Εσύ τι θα προνοήσεις να έχεις πάνω σου, μέσα σου, εν αναμονή του grand finale;


Πηγή

http://www.loveletters.gr/%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%AC/