Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

5 τρόποι να προστατεύσεις το δέρμα των χεριών σου από το συχνό πλύσιμο

Με τo ξέσπασμα του COVID-19, ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτρέπουν τον κόσμο να πλένει συχνά τα χέρια του. Και φυσικά το κάνουμε. Χωρίς συζήτηση. Δεν χρειάζεται όμως να καταστρέψουμε τελείως το δέρμα μας. Μπορούμε -και πρέπει- να το περιποιηθούμε όπως του πρέπει!


«Είτε πρόκειται για την ταχέως αυξανόμενη πανδημία του κορονοϊού είτε για οποιοδήποτε άλλη μεταδιδόμενη ασθένεια, το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποτροπή της μετάδοσης λοιμώξεων. Δυστυχώς, τα ίδια τα σαπούνια όπως επίσης και το τρίψιμο των χεριών κάτω από το νερό, μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο δέρμα σου», δήλωσε στο Healthline ο Dr Adam Friedman, καθηγητής δερματολογίας στο George Washington School of Medicine and Health Sciences.

Καθώς πρέπει τώρα να πλένουμε επιμελώς τα χέρια πιο συχνά απ 'ότι συνήθως, οι δερματολόγοι συστήνουν συμβουλές που μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σου υγιές.

Πλύνε τα χέρια σου με ζεστό νερό

Η Dr. Daniela Kroshinsky, διευθύντρια παιδιατρικής δερματολογίας και νοσοκομειακής δερματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, λέει να πλένεις τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό καθώς είναι καλύτερο από το ζεστό.

Η Lucy Xu, επίσης δερματολόγος, συμφωνεί και προσθέτει ότι το ζεστό νερό απομακρύνει από τα χέρια σου τα φυσικά έλαια που χρειάζονται για να παραμείνουν αδιάβροχα.

Χρησιμοποίησε ενυδατικό σαπούνι

Επειδή πολλά σαπούνια μπορούν να ξεράνουν το δέρμα σου με αποτέλεσμα να ανοίξουν πληγές, η Xu λέει να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι που είναι ενυδατικό.

«Για παράδειγμα, αγόρασε ένα σαπούνι με κρεμώδη σύσταση. Θα πρέπει να προσέξεις τα σαπούνια με συστατικά όπως η γλυκερίνη και η λανολίνη. Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις τις μπάρες σαπουνιών», δήλωσε η Xu στο Healthline.

Φόρεσε γάντια

Αντί να βάζεις γαλάκτωμα σε υγρό δέρμα μετά το πλύσιμο, η Friedman λέει να μουλιάζεις τα χέρια σου σε καθαρό νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια, εφάρμοσε μια ενυδατική κρέμα και να φοράς γάντια για 1 έως 2 ώρες.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επιφανειακή υγρασία θα πάει εκεί που χρειάζεται να πάει», είπε.

Για πραγματικά σκασμένα χέρια, η Xu συστήνει μια ενυδατική κρέμα χεριών με παχιά υφή και βαμβακερά γάντια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρησιμοποιήσε ένα μαλακτικό βάλσαμο για το δέρμα


Εάν υποφέρεις από δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση και βλέπεις ότι το ξηρό δέρμα σου γίνεται όλο και πιο ξηρό, σκασμένο ή ραγισμένο λόγω των πολλών πλύσεων, η Xu προτείνει την επιλογή ενός μαλακτικού βαλσάμου (μπορείς και βαζελίνη) που θα εφαρμόσεις απευθείας σε πληγές ή ρωγμές .

«Αυτό θα καταπραΰνει την περιοχή και θα την προστατεύσει από μεγαλύτερα προβλήματα», είπε.

Χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών αντί για σαπούνι

Εάν τα χέρια σου είναι πολύ ταλαιπωρήμενα η Kroshinsky λέει ότι είναι καλύτερα να μην τα πλένεις αλλά απλά να χρησιμοποιείς προσωρινά απολυμαντικό χεριών.

«Η απολύμανση χεριών είναι μια άλλη επιλογή για τον περιορισμό του πλυσίματος των χεριών μέχρι να επουλωθεί η ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Ωστόσο, πριν από το φαγητό, ή μετά από τη χρήση της τουαλέτας ή όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα, θα πρέπει να τα πλένεις με σαπούνι και νερό».

Πηγή
https://www.womenonly.gr