Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Πώς να αναπληρώσουν τα παιδιά την βιταμίνη D τώρα που δεν βγαίνουν στον ήλιο

Από την Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Η βιταμίνη D, ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου», είναι κυρίως γνωστή για τον ρόλο που παίζει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την υγιή ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τη δημιουργία ενός γερού σκελετού! Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με την ασθένεια της ραχίτιδας στα παιδιά. Τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί ανακαλύπτουν συνεχώς καινούριες δράσεις της βιταμίνης D από ορμονική λειτουργία μέχρι και συμβολή στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικά σήμερα, λοιπόν, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Το θέμα που προκύπτει όμως είναι πως, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, τα παιδιά αναγκάζονται να μένουν περισσότερο στο σπίτι και τελικά στερούνται τον βασικό παράγοντα σύνθεσής της: τον ήλιο!

Συνεπώς εναλλακτικά και συμπληρωματικά της μειωμένης έκθεσης των παιδιών στον ήλιο, καλό θα ήταν να εντάξετε στο καθημερινό τους διαιτολόγιο τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D.
Πώς παράγεται η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Μάλιστα, αρκούν μόλις 15-20 λεπτά την ημέρα έκθεσης των χεριών, του θώρακα και του προσώπου στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ώστε να παράγει ο οργανισμός τα απαραίτητα ποσοστά της συγκεκριμένης βιταμίνης. Λόγω των σημερινών συνθηκών όμως, αφού η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε τα ποσοστά αυτά αποκλειστικά με τη διατροφή.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα και πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από τα παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον κεντρικό ρόλο αυτής της βιταμίνης και στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η έλλειψή της έχει συνδεθεί με αλλεργίες και άσθμα στην παιδική ηλικία.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Παρόλα αυτά, το γάλα είναι φτωχό σε βιταμίνη D και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός του.

Αυγά
Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και με δύο αυγά την ημέρα, ένα παιδί καλύπτει το 1/6 της βιταμίνης που χρειάζεται. Φυσικά, δεν κάνει καλό να τρώει κάθε μέρα δύο αυγά, αλλά αυτήν τη περίοδο θα ήταν καλύτερο να εντάξουμε την συγκεκριμένη τροφή στο εβδομαδιαίο του διατροφολόγιο και να τρώει 3-5 αυγά την εβδομάδα.

Συκώτι από μοσχάρι

Τόσο το συκώτι μοσχαριού όσο και τα μανιτάρια περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D και πρέπει να καταναλώνονται τακτικά από τα παιδιά. Στο συκώτι, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά του. Πριν το δώσετε στο παιδί, βεβαιωθείτε πως είναι από κάποιον παραγωγό που εμπιστεύεστε απόλυτα και πως δεν περιέχει χημικές ή άλλες ουσίες.

Πηγή
https://www.mama365.gr