Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Δείτε Ποια Είναι Τα "Καλά" Που Μας Αφήνει Το Άγχος...

To άγχος στη σημερινή εποχή αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη έκφραση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι καθημερινές απαιτήσεις που όλο και αυξάνονται, μας στρεσάρουν με αποτέλεσμα να έχουμε κακή ψυχολογία και υγεία. Κι όμως σύμφωνα με τους ειδικούς το άγχος μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη. Αρκεί να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε σωστά αυτό το συναίσθημα. Δείτε τα εκπληκτικά οφέλη του άγχους.

1. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι

Όπως όλα τα αρνητικά συναισθήματα, έτσι και το άγχος λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου που σας καλεί να προετοιμαστείτε να αναλάβετε δράση για να αλλάξετε την τρέχουσα κατάσταση. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να επιλύσετε κάθε ζήτημα που σας προκαλεί άγχος, ωστόσο μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για να δεχτείτε πιο θετικά την κατάσταση.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος είναι αποτελεσματικό στα πρώτα στάδια της ασθένειας, γιατί αυξάνει τη έκκριση ορμονών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να επανέλθετε σε υγιή κατάσταση. Το στρες λοιπόν παρέχει σημαντική βοήθεια στην αρχή μιας ασθένειας.

3. Ενισχύει τη μνήμη
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν το άγχος με τη νοημοσύνη και την ενίσχυση της επίδοσης των γνωστικών λειτουργιών. Για παράδειγμα όταν νιώθουμε στρες πριν από ένα τεστ, έχουμε καλύτερη απόδοση. Επίσης οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ανήσυχοι και παράγουν περισσότερη νοραδρεναλίνη, η ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος, ως απάντηση στις δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Robertson του Trinity College του Δουβλίνου το στρες μπορεί να ενισχύσει την εστίαση και να βοηθήσει την διαδικασία ανάκλησης αναμνήσεων.

4. Σας κάνει πιο παρατηρητικούς

Το άγχος βοηθάει ώστε να εντοπίζουμε πιο γρήγορα τις απειλές και να είμαστε σε εγρήγορση. Όταν είστε αγχωμένοι μπορείτε να παρατηρήσετε τους κινδύνους πιο εύκολα σε σχέση με εκείνους που είναι πιο χαλαροί.

5. Μπορεί να σας βοηθήσει στη δουλειά

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν το άγχος προς όφελος τους και να το αναγάγουν σε δημιουργικό. Αν λοιπόν, μάθετε να ελέγχετε το άγχος και να το χρησιμοποιείτε σωστά, θα μπορέσετε να πετύχετε στο χώρο εργασίας.

6. Θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι άνθρωποι που έχουν άγχος είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Επίσης τα υψηλά επίπεδα του στρες σας βοηθάνε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίστε πιο γρήγορα τα προβλήματα.

Πηγή
https://www.forwoman.gr