Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

«Ταΐστε» το δέρμα σας

by BARBARA LIOSI
Το ελιξίριο της νεότητας δεν βρίσκεται σε μαγικά φίλτρα σαν και αυτό στην ταινία «Ο θάνατος σου πάει πολύ», αλλά εκτίθεται καθημερινά στο μανάβικο της γειτονιάς σας. Ό,τι και αν είναι αυτό που θέλετε, επιστρέψτε στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και δείτε το δέρμα σας -μαζί με το σώμα σας- να αλλάζει.

Για την ξηρότητα

Βιταμίνη Α (ρετινόλη, ρετινάλη) Είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος και μία από τις βασικές της λειτουργίες είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλιακού ιστού. Είναι, επίσης, γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να το κάνει πιο εύθραυστο.
Στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, όμως, βοηθούν και τα καροτενοειδή (β-καροτίνη, α-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), μορφές προβιταμίνης Α, τα οποία περιέχονται σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Για ανάπλαση

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β Συμμετέχουν στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι καλύτερα δε να τις προσλαμβάνετε μέσω της κατανάλωσης φρέσκων ή ελαφρώς μαγειρεμένων λαχανικών.

Για αντιγήρανση
Ανθοκυανίνες Είναι η μεγαλύτερη ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών και ανήκουν στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και καταπολεμούν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Για αναγέννηση

Βιταμίνη C Αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον, αποτρέπει την οξείδωση των βιολογικών μορίων και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Για δυνατά μαλλιά και νύχια

Πρωτεΐνες και χαλκός Οι πρώτες παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση της ελαστίνης (διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος), της κερατίνης (συνθέτει τις τρίχες και τα νύχια) και της κεράτινης στιβάδας (βασική ασπίδα προστασίας του δέρματος). Ο χαλκός συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Για αντηλιακή ασπίδα

Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, αντισταθμίζει την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλει στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
Επίσης, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει και το λυκοπένιο, που προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο.

Για ολοκληρωμένη προστασία

ω-3 λιπαρά Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να βοηθούν στη βελτίωση της κλινικής εικόνας ασθενών με δερματοπάθειες και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και να ρυθμίζουν την παραγωγή ενδιάμεσων φλεγμονωδών μεσολαβητών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος. Επιπλέον, «συμμετέχουν» στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας και συντελούν στη διατήρηση της υγρασίας και της λάμψης του δέρματος και των μαλλιών.