Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Το κόκκινο νήμα

Από την Εύη Μαυρογιάννη

Ο θρύλος του κόκκινου νήματος, ή όπως επίσης αναφέρεται ως κόκκινο νήμα του γάμου, είναι μια πίστη της Ανατολικής Ασίας που προέρχεται από ιαπωνικό, ή, κατά άλλους, κινέζικο θρύλο.

Σύμφωνα με αυτόν το θρύλο, οι θεοί συνδέουν ένα αόρατο κόκκινο κορδόνι γύρω από το δάχτυλο εκείνων που προορίζονται να συναντηθούν μεταξύ τους, για να ζήσουν την αληθινή αγάπη.
Στην ιαπωνική κουλτούρα, θεωρείται ότι είναι δεμένο γύρω από το μικρό δάχτυλο.

Σύμφωνα με τον κινέζικο θρύλο, η θεότητα που είναι υπεύθυνη για το «κόκκινο νήμα» πιστεύεται ότι είναι Yuè Xià Lǎorén, συχνά συντομογραφία του Yuè Lǎo, του παλιού θεού σεληνιακού προξενητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους γάμους.

Οι δύο άνθρωποι που συνδέονται με το κόκκινο νήμα είναι προορισμένοι εραστές, ανεξάρτητα από τον τόπο, το χρόνο ή τις περιστάσεις. Το κόκκινο νήμα, σύμφωνα με την κινέζικη παροιμία, μπορεί να τεντωθεί ή να μπερδευτεί, αλλά ποτέ να σπάσει.

Αυτή η φιλοσοφία υποστηρίζει ότι, αν και δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, οι ζωές μας κινούνται σε μια προκαθορισμένη κατεύθυνση, καθοδηγούμενη από αόρατες χορδές που υφαίνονται στο ύφασμα του ίδιου του Σύμπαντος.

Και συνέχεια, το κόκκινο νήμα που μας συνδέει με τους απομακρυσμένους συντρόφους της ψυχής μας, γίνεται όλο και μικρότερο, μέχρι να τους συναντήσουμε.
Θεωρείται κάτι αντίστοιχο με αυτό της δυτικής αντίληψης των “soulmates” ή των “δίδυμων φλογών”.

Δεν είναι δε, λίγοι, αυτοί που συγκρίνουν το κόκκινο νήμα, με τις Μοίρες των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο θρύλος του κόκκινου νήματος, μας λέει ότι μέσα στο λαβύρινθο των συναντήσεων και των κοινών ιστοριών, υπάρχει μια προκαθορισμένη και τέλεια διαδρομή, μια κόκκινη χορδή η οποία, όπως αυτή του Μίτου της Αριάδνης, μας συνδέει με το μοιραίο προορισμό μας.

Εσείς, πιστεύετε στο μοιραίο;

Πηγή
http://metaximas.org