Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Για ποιο λόγο παίρνω κιλά;

Γράφει: Σπανού Κατερίνα
Συντάκτης - Δημοσιογράφος


Υποθυρεοειδισμός

Αρχίζετε να παίρνετε κιλά όταν ο θυρεοειδής σας σταματά να παράγει αρκετές ορμόνες. Θα μπορούσε επίσης να λεπτύνει τα μαλλιά σας, να ξηράνει το δέρμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε κρύο, κουρασμένοι, δυσκοίλιοι, ακόμη και θλιμμένοι. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα επίπεδα ορμονών σας είναι χαμηλά και οι τεχνητές ορμόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.



Κατάθλιψη

Η αύξηση βάρους, ακόμη και η παχυσαρκία είναι μεταξύ των πιθανών φυσικών παρενεργειών. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή της διάθεσης έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης «ορμόνης του στρες», η οποία μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση λίπους γύρω από την κοιλιά. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πάθησης μπορεί να σας βοηθήσουν –εκτός φυσικά από τη διατροφή και γυμναστική. Συζητήστε με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σας εάν αισθάνεστε κατάθλιψη.

Αυπνία

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος. Περίπου 8 ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος για τη διατήρηση του βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σας να παράγει πολλές από τις ορμόνες κορτιζόλη και ινσουλίνη, οι οποίες μπορεί να προσθέσουν κιλά.

Εμμηνόπαυση


Τα λιγότερα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι η αιτία του περισσότερου λίπους γύρω από την κοιλιά σας. Αλλά οι πεσμένες ορμόνες δεν είναι η μόνη αιτία. Οι εξάψεις, τα προβλήματα ύπνου και η διάθεση που συνδέεται με το τέλος της γονιμότητας μιας γυναίκας μπορεί να παρεμποδίσουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Αν στερείστε διάθεσης και ύπνου, μάλλον αποφεύγετε το θρεπτικό γεύμα...

Η νόσος του Cushing


Συνήθως, η κορτιζόλη βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης και του σακχάρου σε υγιή επίπεδα. Αλλά όταν τα επινεφρίδιά σας παράγουν πολύ από αυτή την ορμόνη του στρες, μπορεί να προστεθεί λίπος στην κοιλιά σας και στη βάση του λαιμού σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ασθενέστερα, λεπτότερα άκρα, στρογγυλό πρόσωπο και μεγάλες πορφυρές ραγάδες. Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να καταλάβει την αιτία και στη συνέχεια να τη θεραπεύσει με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή φάρμακα για τη μείωση της κορτιζόλης.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια


Όταν παίρνετε ξαφνικά 2-3 κιλά την ημέρα ή περισσότερο από 5 κιλά την εβδομάδα αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το πρόβλημα χειροτερεύει. Μπορεί επίσης να έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους, ταχύτερο παλμό, βαριά αναπνοή, υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια μνήμης και σύγχυση. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε αυτά τα συμπτώματα, ώστε να να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις απότομες αλλαγές. Μαζί, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας για καλύτερη υγεία.

Μεταβολικό σύνδρομο


Είναι μια ομάδα καταστάσεων που συμβαίνουν μαζί και αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Η αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο του αίματος, η χοληστερόλη και το σωματικό λίπος μπορεί να βρίσκονται σε μη φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί να μην υπάρχουν προφανή συμπτώματα εκτός από τα επιπλέον κιλά που προστίθενται γύρω από τη μέση σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, καθώς και με την ιατρική και, σε σπάνιες περιπτώσεις, τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Κοινά φάρμακα


Ένα φάρμακο μπορεί να σας κάνει να πεινάτε. Ένα άλλο μπορεί να επιβραδύνει το κάψιμο θερμίδων του σώματός σας ή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά θρεπτικά συστατικά. Μερικές φορές, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί το φάρμακο προκαλεί αύξηση βάρους. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα επιληψίας και οι βήτα αναστολείς (για υψηλή αρτηριακή πίεση).

Πηγή
https://www.iatronet.gr