Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Βάλε τέλος στην κατακράτηση υγρών

Νωθρότητα, δυσκαμψία και πρήξιμο. Αυτά είναι μερικά από τα επίφοβα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών. Αυτή η κατάσταση καταστρέφει τη διάθεσή σας, σας κάνει να νιώθετε άβολα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πρήζονται οι αστράγαλοι ή τα δάχτυλά σας με αποτέλεσμα να μην είστε σε θέση να φορέσετε τα αγαπημένα σας παπούτσια ή δαχτυλίδια. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών;

Καταναλώστε άφθονο νερό

Αν γνωρίζετε ότι η κατακράτηση υγρών οφείλεται σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε μεγάλες ποσότητες αλατιού στη διατροφή ή σε άλλες δευτερεύουσες αιτίες, το επιπλέον νερό θα έχει πιθανώς θετικές επιπτώσεις. Μπορεί πάλι να αισθάνεστε ότι έχετε αρκετό νερό στο σώμα σας, αλλά η σωστή ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε την περίσσεια του νερού αντί να την αποθηκεύσετε στο σώμα σας.

Αύξηση καλίου

Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνετε σε μια δεδομένη ημέρα τόσο περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο πρέπει να εντάξετε στο διατροφικό σας μενού. Σπαράγγια, εσπεριδοειδή, πεπόνι, ντομάτα είναι απαραίτητα, τονίζει ο Tammy Lakatos Shames, RD, συγγραφέας του βιβλίου The Secret to Skinny.

Καταναλώστε τρόφιμα με διουρητικές ιδιότητες

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος διουρητικών τροφίμων και μερικά από τα πιο γνωστά τρόφιμα είναι το σέλινο, το μαρούλι, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, η ντομάτα και το αγγούρι.

Καταναλώστε καθημερινά βιταμίνες

Μπορείτε είτε να πάρετε κάψουλες βιταμίνης είτε να επιλέξετε πηγές τροφίμων που είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών.

Βιταμίνη Β6: Είναι γνωστή για τη μείωση των επιπτώσεων της κατακράτησης υγρών, ιδιαίτερα σε ήπιες περιπτώσεις λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης B6 μπορεί να βρεθούν σε τρόφιμα όπως είναι το κόκκινο κρέας, ο σολομός, ο τόνος, οι μπανάνες και το καφέ ρύζι.

Βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη D: Αυτές οι βιταμίνες θα μειώσουν την κατακράτηση. Μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Συμπληρώματα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο


Αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι δρουν ως ήπια διουρητικά για να βοηθήσουν το σώμα να απελευθερώσει την περίσσεια του νερού. Το ασβέστιο βρίσκεται στο γιαούρτι, στο γάλα και στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφών
Η υψηλή ποσότητα αλατιού στο σώμα μπορεί να επιδεινώσει την κατακράτηση υγρών. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές τιμές νατρίου που θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Γι’ αυτό καλείστε να ελέγξετε τις διατροφικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που τρώτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Έπειτα, αποφύγετε την προσθήκη πρόσθετου επιτραπέζιου αλατιού στο φαγητό σας, και μείνετε μακριά από αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, φιστίκια και κουλούρια.

Αποφύγετε ποτά που αφυδατώνουν το σώμα

Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, η υψηλή κατανάλωση θα σας αφυδατώσει και θα επιδεινώσει την κατακράτηση υγρών. Στη θέση του αλκοόλ δοκιμάστε μη αλκοολούχα μπίρα ή μη αλκοολούχους μηλίτες. Παράλληλα, το τσάι μέντας ελαφρύνει τα αέρια με τη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος, λέει η Δρ Jacqueline Wolf, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου A Woman’s Guide to a Healthy Stomach.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

«Σε πολλούς ανθρώπους, η άσκηση διεγείρει τα έντερα, βάζοντας τέλος στη δυσκοιλιότητα» σημειώνει η Wolf.


Πηγή
https://www.flowmagazine.gr

Πηγή
https://www.anapnoes.gr