Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Τι νούμερο παπούτσι φοράω; Πως να βρεις το σωστό μέγεθος!

Από την Πέπη Α.
Ορισμένοι άνθρωποι φοράνε λάθος νούμερο παπουτσιού χωρίς να το γνωρίζουν και αυτό αργά ή γρήγορα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Τα πιο απλά από αυτά είναι ο πόνος στα πόδια, η αίσθηση κούρασης, όπως και οι κάλοι ή το χτύπημα στη φτέρνα. Υπάρχουν βέβαια και πολύ πιο σημαντικά προβλήματα, όπως οι παραμορφώσεις στα δάχτυλα και την πατούσα.

Είστε σίγουρη λοιπόν πως φοράτε το σωστό μέγεθος παπουτσιού; Ένα βασικό στοιχείο στην επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού είναι η φόρμα του. Υπάρχουν πολλές φορές μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 1/2 νούμερου από εταιρεία σε εταιρεία.

Για να μην πέσετε στο λάθος να αγοράσετε ένα ζευγάρι μικρότερο ή μεγαλύτερο που θα καταλήξει χωμένο κάπου στη ντουλάπα σας, μπορείτε να βρείτε με έναν πολύ εύκολο τρόπο το σωστό μέγεθος παπουτσιού.
Τι νούμερο παπούτσι φοράω;

Πολύ απλά, βασισμένοι στην αντιστοιχία που υπάρχει με τα εκατοστά στο μήκος της πατούσας και το νούμερο του παπουτσιού, μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος.

Παρακάτω θα δείτε τα βήματα για να μετρήσετε το μήκος της πατούσας και να το αντιστοιχήσετε με τα ευρωπαϊκά (EU), αμερικάνικα (US), αγγλικά (UK) νούμερα παπουτσιών.


Πριν όμως ξεκινήσετε τη μέτρηση θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά βασικά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο σωστή επιλογή στο νούμερο παπουτσιού.

Είναι προτιμότερο να κάνετε την μέτρηση το απόγευμα, διότι τα πόδια κατά την διάρκεια της ημέρας πρήζονται. Επομένως, μια πρωινή μέτρηση ενδέχεται να μην είναι ακριβής και το μέγεθος των παπουτσιών που θα βρείτε τελικά να σας στενεύει.

Αν ψάχνετε το σωστό νούμερο σε αθλητικό παπούτσι ή οποιοδήποτε άλλο είδος που θα φορεθεί με κάλτσα, καλό θα είναι να μετρήσετε την πατούσα μαζί με την κάλτσα.



Πως μετράμε το σωστό μέγεθος παπουτσιού;


Τοποθετήστε ένα χαρτί σε επίπεδη επιφάνεια.

Καθίστε σε μια καρέκλα και ακουμπήστε την πατούσα σας πάνω στο χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη μέτρηση και όρθια.

Με τη βοήθεια ενός στυλό, μολυβιού ή μαρκαδόρου, σχεδιάστε το περίγραμμα της πατούσας όσο πιο κοντά μπορείτε.

Χρησιμοποιώντας έναν χάρακα κάντε μια ευθεία παράλληλη προς τη φτέρνα, η οποία να ακουμπάει στο πιο χαμηλό της σημείο.

Μετά σχεδιάστε μια ακόμη γραμμή παράλληλη προς την πρώτη που να ακουμπάει στο μεγάλο δάχτυλο.

Μετρήστε την κάθετη απόσταση των δυο γραμμών και αυτό είναι το μήκος της πατούσας σας σε εκατοστά.

Σε περίπτωση που τα εκατοστά που βγάλατε αντιστοιχούν ανάμεσα σε δυο νούμερα, επιλέξτε το μεγαλύτερο.

Συνίσταται να επαναλάβετε την μέτρηση και στο άλλο πόδι, διότι πολλές φορές υπάρχουν μικρές αποκλίσεις.

Το μέγεθος παπουτσιών που φοράτε είναι αυτό που αντιστοιχεί στην μεγαλύτερη πατούσα σας.

Από εκεί και πέρα, το ιδανικό μέγεθος παπουτσιών έχει να κάνει και με το πλάτος της πατούσας. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μην δίνουμε σημασία σε αυτό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια πλάγια πίεση. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να μετρήσετε και τα εκατοστά που απέχει η δεξιά από την αριστερή πλευρά της πατούσας, στο πιο πλατύ σημείο.

Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που αναφέρουν το πλάτος των παπουτσιών για να μπορείτε να είστε σίγουρη σχετικά με αυτό.
Πίνακας με αντιστοιχίες για τα νούμερα παπουτσιών σε εκατοστά.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Πηγή