Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εγκλεισμός: πώς να προστατεύσουμε την ψυχολογία μας

Από την Μαρία Χαρίτου,Νοσηλεύτρια.

Όσο περνούν οι μέρες μας μέσα στο σπίτι, τόσο καλλιεργείται ο πανικός και το αίσθημα της αβεβαιότητας μέσα μας. Καθημερινά παίρνονται νέα μέτρα και κάθε μέρα είναι τόσες οι εξελίξεις, που αισθανόμαστε εντονότερα την πίεση και την επιβολή. Είναι σημαντικό λοιπόν αυτές τις μέρες, να κρατήσουμε τα επίπεδα του άγχους μας χαμηλά, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα την όλη κατάσταση.

Αρχικά, πρέπει να χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ με σωστό τρόπο. Μπορούμε να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους μας, να συνομιλήσουμε και να ελαφρύνουμε λίγο την κατάσταση μας μέσω μιας βιντεοκλήσης. Έπειτα, πολλοί άνθρωποι των τεχνών ανεβάζουν αυτές τις μέρες βίντεο, με ασκήσεις, με χορό, με οτιδήποτε μπορούν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας, παροτρύνοντάς τους να μη χάνουν το κουράγιο τους.

Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας από το μεγάλο όγκο πληροφοριών που κυκλοφορεί στα μέσα. Διαλέγουμε να ενημερωνόμαστε μόνο από ειδικούς της υγείας και δε διαβάζουμε ό,τι εμφανίζεται μπροστά στις οθόνες μας. Αποφεύγουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους απαισιόδοξους που μας κάνουν να πιεζόμαστε συναισθηματικά. Δεν ξεχνάμε πως οι σκέψεις μας, μαγνητίζουν παρόμοιες σκέψεις. Μένουμε ψύχραιμοι και τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επαγγελματιών υγείας.

Δεν αφήνουμε τον εαυτό μας. Έχουν πλάκα οι εικόνες που κυκλοφορούν με τις τριχωτές κύριες, όμως ας τις κρατήσουμε μόνο ως αστείο. Φροντίζουμε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας άσχετα αν παραμένουμε στο σπίτι. Μια όμορφη εικόνα, δίνει και μια όμορφη διάθεση. Ακολουθούμε σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ήπια άσκηση. Με την άσκηση, όπως και με μερικές τροφές (σοκολάτα, πορτοκάλια, φράουλες κ.α.), παράγουμε ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της χαράς. Ενδορφίνες επίσης παράγουμε με οτιδήποτε μας προκαλεί χαρά. (μια ανάμνηση ή μια ευχάριστη ταινία)

Πίνουμε αφεψήματα, (χαμομήλι-τίλιο) που μας χαλαρώνουν και αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες ημερησίως. Σκεφτόμαστε θετικά και βάζουμε μικρούς και κοντινούς στόχους. Δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε από σήμερα έως ένα ή δυο χρόνια μετά. Το μόνο που μας γεμίζει αυτό, είναι περίσσιο άγχος. Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 2142142000. Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες του ΕΟΔΥ και δεν ξεχνάμε αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δύσπνοια) επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.

Τηλ. Επικοινωνίας του ΕΟΔΥ :2105212000 ή 1135.

Πηγή
http://metaximas.org