Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η αναπάντεχη τροφή που σε βοηθάει να χάσεις βάρος και λίπος

Από τη Μαριλένα Αντωνοπούλου

Καλά νέα για όσους αγαπούν το ταχίνι, το ψωμί με σουσάμι, τη φέτα με μέλι και σουσάμι και το σουσάμι γενικότερα, το οποίο πάει παντού, σε γλυκά κι αλμυρά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής, οι γυναίκες που τρώνε σουσάμι, τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λίπος.

Σουσάμι, η τροφή που τρώνε η γυναίκες με χαμηλό λίπος

Το μυστικό γι’ αυτό το θρίαμβο του σουσαμιού στη μάχη κατά του λίπους κρύβεται στις λιγνάνες. Πρόκειται για φυτοσυστατικά τα οποία περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού και, πέραν της ισχυρής αντιοξειδωτικής και οιστρογονικής τους δράσης, όταν οι λιγνάνες καταναλώνονται τακτικά, αυξάνουν την παραγωγή συγκεκριμένων πεπτικών ενζύμων, τα οποία συνδέονται με τον καλό μεταβολισμό και την καύση του λίπους.

Αυτό επιβεβαίωσε και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες από τον Καναδά που έχουν περάσει στη φάση της εμμηνόπαυσης. Πλούσιος σε λιγνάνες είναι επίσης και ο λιναρόσπορος.
Το σουσάμι έχει αποδειχτεί μια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Η σησαμίνη, το κυρίαρχο είδος της λιγνάνης και η επισησαμίνη μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύουν από τον πόνο και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, ενώ εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. 

Το γεύεσαι ως ταχίνι, ως χαλβά, στα αρτοσκευάσματα με σουσάμι, το προσθέτεις στη σαλάτα και στις πίτες, αλλά και γενικά σε πολλά, πολλά φαγητά. Κι αν σ’ αρέσει τόσο, το τρως και σκέτο.
Πηγή
https://www.ladylike.gr