Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Αυτά τα τρόφιμα θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα... φυσικά!

Με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά, ο οργανισμός εξασθενεί και γίνεται πιο επιρρεπής σε κρυώματα και ιώσεις. Προτού αρχίσετε να εφοδιάζεστε με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες και ξεκινήσετε να κατηγορείτε το κρύο, δοκιμάστε μερικά από τα «φάρμακα» που προσφέρει η φύση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ
Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα- καροτένιο και άλλα κοροτενοειδή όπως σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια και ντομάτες. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα καρότα, που αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγίνης, συστατικά απαραίτητα για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι, επιπλέον, πλούσια σε φυλλικό οξύ και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά.


ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψη της σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου και κατάθλιψης. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός, με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και στην ηλιόλουστη Ελλάδα, παρουσιάζει έλλειψη.


ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
H βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού βοηθάει σε κύριες λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη C δεν βρίσκεται μόνο στα πορτοκάλια αλλά αυτή την εποχή του χρόνο μπορείτε να την βρείτε και σε άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, μάνγκο, πιπεριές, γλυκοπατάτες, ντομάτες.


 ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης της προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές χειμωνιάτικες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί.


ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. Κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωματώστε στην διατροφή σας εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά με προβιοτικά και κεφίρ. Δώστε προσοχή στην ετικέτα, καθώς θα πρέπει να αναφέρεται: «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Αν υπάρχει συχνή λήψη αντιβιοτικών, καλό θα ήταν να ληφθεί συμπλήρωμα προβιοτικών.

Με τη συνεργασία του Νίκου Καφετζόπουλου, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου.

Πηγή
https://www.huffingtonpost.gr/



Πηγή
http://www.ekriti.gr