Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Λατρεύουμε την παιδικότητα στους ανθρώπους

Χαμογελάνε ευγενικά στους περαστικούς και δεν ντρέπονται να πιάσουν συζήτηση με κάποιον άγνωστο. Γελάνε εύκολα και δυνατά, δε φοβούνται τον κόσμο, πιστεύουν στους άλλους ανθρώπους και δέχονται με μια χαριτωμένη αφέλεια ό,τι κι αν τους πεις. Δε μιλάμε για επιτηδευμένη παιδικότητα αλλά για ειλικρινή αφέλεια, αίσθημα ντροπής και ταπεινότητα.
Μιλάμε για αυθεντική τρέλα και ανεξάντλητο ενθουσιασμό. Μιλάμε για ανθρώπους που βρήκαν το παιδί μέσα τους κι έπιασαν κουβέντα μαζί του για τα άστρα.

Εκείνοι ξέρουν πως αν επιμείνουν σε κάτι, στο τέλος θα το καταφέρουν. Ζητάνε αυτό που θέλουν με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό χωρίς να το πολυσκεφτούν. Κοκκινίζουν, κάνουν χαζές ερωτήσεις, λένε βλακείες και το ευχαριστιούνται. Η παρέα μαζί τους αφαιρεί χρόνια και προβλήματα. Σε κάνουν να πιστεύεις πως μπορείς να σταματήσεις το χρόνο και να μείνεις κι εσύ για πάντα παιδί. Δεν τους νοιάζει πού βρίσκονται, δεν κάνουν μακρινά σχέδια, αρκεί να περνάνε καλά και να διασκεδάζουν πραγματικά.

Δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση του φόβου. Τους αρέσει να τσαλακώνονται, να εξερευνούν τον κόσμο. Δεν μπορούν να κάτσουν σε ένα μέρος. Αν σε νιώσουν φίλο τους, θα κάνουν τα πάντα για ‘σένα. Οι εχθροί σου θα γίνονται αυτόματα και δικοί τους εχθροί και δε θα δέχονται καμιά άσχημη κουβέντα για ‘σένα ακόμα κι αν την αξίζεις. Θα σου χαρίσουν την ανιδιοτελή φιλία τους χωρίς να βάλουν ούτε μισό λογικό κριτήριο. Δε θα κάτσουν να σκεφτούν αν ταιριάζουν τα μουσικά σας γούστα ή τα όρια των πιστωτικών σας καρτών. Θα γίνουν φίλοι σου, γιατί μένεις δίπλα ας πούμε.

Η παιδικότητα στους ανθρώπους δεν είναι κάποιο σπάνιο χαρακτηριστικό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως κρύβονται, γιατί ο κόσμος έχει την τάση να προσπαθεί να τους βάλει σε καλούπια έτσι ώστε να ταιριάζουν με τους υπόλοιπους και να ακολουθούν χωρίς να χαλάνε τις σειρές. Εκείνοι όμως προτιμούν να μείνουν τιμωρία στο σπίτι, παρά να περπατήσουν σε μια παρέλαση που δεν τους ενδιαφέρει.

Δένονται εύκολα, εγκαταλείπουν δύσκολα, αγαπούν και μισούν με ένταση και πάθος. Αν τους νευριάσεις, θα σας ακούσει όλο το τετράγωνο και ίσως και τα γύρω τετράγωνα. Αν δε θέλουν να κάνουν κάτι, δεν πρόκειται να το κάνουν που να τους απειλείς με κομμένες εξόδους και παγωτά για ένα χρόνο. Ξέρουν πως δεν μπορούμε χωρίς αυτούς και το εκμεταλλεύονται σε κάθε ευκαιρία.

Μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση με μια άτσαλη κίνηση. Ή και να σου τη χαλάσουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Όταν έρθουν να σου ζητήσουν συγγνώμη όμως, θα τα ‘χεις ήδη ξεχάσει όλα. 

Ξέρουν τα μαγικά κουμπιά σου και πως δεν μπορείς να τους αντισταθείς όταν το παίζουν καλοί κι αυτό λειτουργεί πάντα εναντίον σου. Δε σε νοιάζει όμως, αρκεί να μπορείς να είσαι κι εσύ ένας από τους χαρακτήρες στις περιπέτειές τους.

Ερωτεύονται βαθιά και ειλικρινά. Δεν τους αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι σοβαρές κουβέντες. Είναι πιστοί όμως και σίγουρα δεν τους βαριέσαι ποτέ. 

Μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να σηκωθούν στη μέση της άγριας νύχτας και να έρθουν στο σπίτι σου γιατί είδαν ένα άσχημο όνειρο. Δε ρωτάς εκείνη την ώρα. Απλώς τους αγκαλιάζεις και χαίρεσαι που διάλεξαν να έρθουν σε ‘σένα.

Είναι ανώφελο να τους κρατήσεις κακία εννοείται για τίποτα. Καταντάει αστεία και η προσπάθεια δηλαδή. Είναι αδυναμία οι άνθρωποι αυτοί. Κι όταν τύχει να ζητήσουν τη βοήθειά σου, πάντα θα τρέξεις να τους βοηθήσεις ακόμα κι αν δεν μπορείς εκείνη τη στιγμή, ακόμα κι αν δε βρίσκονται πλέον στη ζωή σου. Πάντα θα έχουν μια θέση στην καρδιά σου.

Κάποιοι τους λένε ανώριμους. Η παιδικότητα όμως δεν έχει καμιά σχέση με την ωριμότητα. Η παιδικότητα είναι μια στάση ζωής η οποία δεν επιλέγεται, αλλά είναι έμφυτο χαρακτηριστικό. Αντίθετα η ωριμότητα μαθαίνεται, ίσως κι επιβάλλεται σε κάποιον βαθμό. Ακόμα κι ένα παιδί μπορεί να είναι ώριμο όμως. Κανείς δεν το αποκλείει αυτό. Έτσι κι αλλιώς η ωριμότητα δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Το ίδιο και η παιδικότητα βέβαια.
Το κακό είναι πως δεν μπορείς να γίνεις σαν κι αυτούς, γιατί η παιδικότητα είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιέσαι. Μπορείς όμως να μάθεις πολλά από ‘κείνους. 


Ψάξε να τους βρεις και προσπάθησε να γίνεις φίλος τους. Κι όταν το καταφέρεις, θα νιώσεις σαν να γυρνάει πίσω ο χρόνος και κάνεις κούνια ξανά φτάνοντας όλο και πιο κοντά στον ουρανό. Και δε θα φοβάσαι πως θα σπάσεις τα μούτρα σου αν πηδήξεις. Τι λες;

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου