Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Απ' το όνειρο στην πραγματικότητα μια δράση απόσταση

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι τα όνειρά σου ίσως δε γίνουν ποτέ πραγματικότητα; Ότι οι στόχοι σου στηρίζονται σε βάσεις τόσο εύθραυστες σαν φτιαγμένες από τραπουλόχαρτα, που με ένα απλό αεράκι μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σκόνη; Φοβάσαι ότι δε θα επιτύχεις ποτέ όσα επιθυμείς και ρουφάς μελαγχολικά ακόμα μια γουλιά απ’ τον καφέ σου. Ζυγίζεις τις πιθανότητες όσο μετακινείσαι απ’ το κρεβάτι στον καναπέ, ώσπου ξαφνικά κουράζεσαι. «Ας πάρω έναν υπνάκο καλύτερα να καθαρίσει το μυαλό μου», σκέφτεσαι.

Μα τι γίνεται; Παραιτείσαι πριν καν αρχίσεις να δουλεύεις για τα όνειρά σου ενώ το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ξυπνήσεις. Σταμάτα να σκέφτεσαι όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτύχεις και ψάξε εκείνους τους λόγους που επισφραγίζουν την επιτυχία των επιδιώξεών σου.

Κυνηγώντας όσα ονειρεύεσαι, κρατάς ζωντανή την ψυχή σου. Της δίνεις νέα πνοή και την αναζωογονείς. Ακολούθησε τις επιθυμίες σου κι αυτές αργά ή γρήγορα, θα σου δείξουν το δρόμο που πρέπει να επιλέξεις προκειμένου να τις εκπληρώσεις. Η ζωή σου, έχει ανάγκη τα όνειρα και τους στόχους σου. Την τροφοδοτούν και λειτουργούν σαν αλατοπίπερο που της προσδίδει αυτή την ξεχωριστή νοστιμιά.

Σκέψου ότι τα ασφαλή όρια στα οποία πλέον ζεις, κάποτε αποτελούσαν έναν ανεξερεύνητο τόπο για σένα. Έναν τόπο που ενώ αρχικά σε φόβισε, κατάφερες να κατακτήσεις και να τον φέρεις στα μέτρα σου. Αν τα παρατούσες με την πρώτη δυσκολία, δε θα είχες καταφέρει να κατακτήσεις τίποτα απ’ όσα έχεις και θεωρείς πια δεδομένα. Θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου σήμερα χωρίς κάποιο απ’ αυτά;

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διαλέξεις τα σωστά μονοπάτια. Στην πορεία μάλιστα θα κάνεις λάθη. Πολλά απ’ αυτά κιόλας. Κάποιες φορές ίσως βιαστείς να περάσεις στην απέναντι όχθη με αποτέλεσμα να βρέξεις τα πόδια σου επειδή δε θα έχεις υπολογίσει σωστά τις κινήσεις σου. Τις υπόλοιπες όμως;

Τις υπόλοιπες, θα φτάσεις στο στόχο σου και θα έχεις προσγειωθεί γεμάτος χάρη στην απέναντι όχθη. Παρά τις όποιες συνέπειες, το να ακολουθείς όσα σε προστάζει η καρδιά σου μόνο νικητή θα σε καθιστά. Μην εμπιστεύεσαι τη φωνή του φόβου μέσα σου. Τις περισσότερες φορές υποτιμά τις δυνάμεις σου κι οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Μην αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν. Θα σου πουν πολλές φορές ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτά που θες ή ότι σκέφτεσαι πράγματα ανέφικτα κι ανόητα. Να λάβεις την απόρριψη σαν κίνητρο για να προσθέσεις έναν νέο στόχο στη λίστα σου. Να τους αποδεικνύεις καθημερινά ότι κάνουν λάθος κι ότι μπορείς να γίνεις οτιδήποτε έχεις φανταστεί.

Μην επιτρέπεις στους φόβους σου να λειτουργούν ως οδοφράγματα στις επιθυμίες σου. Ακολούθησε τα όνειρά σου. Όχι τις προσδοκίες των άλλων. Αν εσύ ο ίδιος δεν προτίθεσαι να δουλέψεις γι’ αυτά, μην περιμένεις να πάρουν από μόνα τους σάρκα κι οστά. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, όμως στο τέλος θα απολαύσεις τους καρπούς που θα σου επιφέρει όλη σου αυτή η προσπάθεια.

Για μια ζωή που να χαρακτηρίζεται από πληρότητα, ευτυχία και ψυχική ηρεμία, ο κανόνας είναι ένας: «Ξύπνα κι ακολούθησε τα όνειρά σου με κάθε κόστος!» Αν και τον ακούμε συχνά πόσοι από μας τον εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας; Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Εξάλλου, η απόσταση μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας βρίσκεται στη δράση. Εκείνη, σε συνδυασμό με το πάθος και το μεράκι για όσα αγαπάς, αποτελούν το συνδυασμό-κλειδί που ψάχνεις.

Δε χρειάζεται να πιστεύεις στα θαύματα αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Πολλές φορές υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσεις πάνω σε «τοίχους». Ο μόνος λόγος που θα βρεθούν μπροστά σου είναι για να σε δοκιμάσουν. Αν ωστόσο πιστεύεις πολύ σε κάτι και το επιθυμείς πραγματικά, τότε θα βρεις έναν τρόπο να γκρεμίσεις ή να παρακάμψεις τυχόν τοίχους κάνοντας το γύρο τους. Ίσως πάρει πολύ χρόνο, αλλά τελικά θα το καταφέρεις. Αρκεί να μην το βάλεις κάτω και ξεγελάσεις τον εαυτό σου ότι είναι εντάξει αν σταματήσεις να προσπαθείς.

Όχι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εντάξει το να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σου, γι’ αυτό φρόντισε να καταλήξεις εκεί όπου ανήκεις. Αν δε σεβαστείς τα όνειρά σου, στο τέλος θα καταλήξεις να δουλεύεις για κάποιον που τα σεβάστηκε και τους έδωσε την πρέπουσα σημασία ώστε να τα εκπληρώσει.

Αναρωτήσου αν ζεις τη ζωή που έχεις ονειρευτεί. Αν όχι, τότε προλαβαίνεις ακόμα να το αλλάξεις αυτό. Μη σταματάς να ελπίζεις και να προσπαθείς. Οι άνθρωποι με φιλοδοξίες και μεγάλα όνειρα είναι πολύ πιο ισχυροί από όλους εκείνους που φοβούνται να ρισκάρουν και ψάχνουν πάντα τα μονοπάτια που ήδη άλλοι έχουν περπατήσει πρώτοι.

Μη διστάζεις. Αν δεν κυνηγήσεις τα όνειρά σου, δε θα το κάνει κανείς για σένα. Προσπάθησε να τα πραγματοποιήσεις ένα-ένα και δες όλα εκείνα τα υπέροχα πράγματα που πρόκειται να σου συμβούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου προς την αναζήτηση αυτών των καλά κρυμμένων θησαυρών. Το μέλλον ανήκει σε όσους δε σταματούν ποτέ να ονειρεύονται.


Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Τσιρίγου: Πωλίνα Πανέρη
Συντάκτης: Μαρία Τσιρίγου