Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Αναμνήσεις...

Από τον Γιώργο Χατζηκυριάκου

Σήμερα άνοιξα το κινητό μου και μπήκα στο άλμπουμ φωτογραφιών. Δε θα πιστέψεις τον αριθμό των συναισθημάτων που πρόλαβα να βιώσω μέσα σε λίγες μόνο στιγμές. Βλέπεις, όπως το μυαλό, έτσι και το κινητό φυλάει μέσα του αναμνήσεις.

Όταν γεννιόμαστε μας χαρίζεται ένα τσουβάλι. Αυτό το τσουβάλι είναι το ίδιο μεγάλο για όλους. Όμως, υπάρχει ένα μυστικό, στο ψιθύρισαν στο αφτί, δεν ξέρω αν έδωσες σημασία. Τα τσουβάλια αυτά είναι άνισα γεμισμένα, σε κάποιους ξεχειλίζουν και σε άλλους έχουν μια σπιθαμή μονάχα μέσα. Το περιεχόμενο είναι κάτι που λέγεται χρόνος.

Εμείς ξοδεύουμε το χρόνο μας με κάθε ανάσα. Βλέπεις, αυτό αγοράζει ο χρόνος, ανάσες. Έτσι, ξεκινάει η ανταλλαγή, ένα λιθαράκι χρόνου για μια μονάχα ανάσα, έπειτα ανταλλάσσεις την ανάσα με μια ανάμνηση και ο κύκλος αρχίζει από την αρχή.

Το κακό είναι, πως κανείς δε μας είπε πόση είναι η αξία της ανάσας μας. Μπαίνουμε στο μικροκαμωμένο μαγαζάκι της ζωής και αρχίζουμε παζάρια. Θέλουμε να είναι καλή η ανάμνηση που θα πάρουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε αν πετύχαμε καλή συμφωνία. Η ζωή βλέπεις ξέρει πόσο κοστίζει μια ανάσα και κάνει τα πάντα για να την αγοράσει όσο πιο φθηνά μπορεί.

Στο τέλος της ζωής συναντάς άλλα άτομα που είχαν πιο λίγο χρόνο μα αγόρασαν καλύτερες αναμνήσεις και περισσότερες και εσύ απορείς πως τα κατάφεραν. Το μυστικό είναι να μάθεις πόσο αξίζει μια ανάσα σου, πόσο αξίζεις εσύ.

Μπορεί η ζωή να στο έκρυψε, μα θα στο απαντήσω εγώ, είσαι έτοιμος;

Ωραία, λοιπόν, δεν με ενδιαφέρει αν είσαι φτωχός ή πλούσιος, αν έχεις κάποια ηγετική θέση και ο κόσμος γίνεται χαλί να τον πατήσεις ή αν είσαι ο εργάτης που σκάβει για να πλουτίσουν άλλοι. Η Αξία της ανάσας σου είναι ισάξια με την καλοσύνη στην καρδιά σου. Μπορεί να μην έχεις δεύτερο ζευγάρι παπούτσια ή να μην μπορείς να πληρώσεις για να φας σε ένα ακριβό εστιατόριο. Όμως, στην καρδιά σου το σκοτάδι να έχει ηττηθεί από το φως. Εσύ να ξέρεις, η ανάσα σου μετράει όσο 10, 100 ίσως και 1000 ανάσες πλουσίων που πάτησαν επί πτωμάτων για να αγοράσουν το νέο κότερο και το 8ο εξοχικό στη Μύκονο.

Πάρε λοιπόν τη γνώση που σου έδωσα, κάνε χώρο σε καρδιά και μυαλό και χάραξε την ανεξίτηλα μη σβήσει ποτέ. Μπες στο μαγαζί της ζωής και μην δεχτείς τίποτα λιγότερο από το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει, στο κάτω-κάτω το αξίζεις.

Όταν ξέρεις πόσο αξίζεις, κανείς δεν μπορεί να σε κοροϊδέψει. Όταν ξέρεις πόσο αξίζεις, η ζωή αναγκάζεται να σου δώσει τα καλύτερα που έχει να προσφέρει.


Πηγή
http://metaximas.org