Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Οταν κολλάει η ζυγαριά


Από τον Χάρη Γεωργακάκη
Είναι φυσιολογικό να «κολλάει» η ζυγαριά στο πλαίσιο μιας δίαιτας; Και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο;
Ενα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας απώλειας βάρους, είναι η αδυναμία του οργανισμού να χάσει περαιτέρω κιλά μετά την απώλεια κάποιων αρχικών και η σταθεροποίησή τους. Το αποτέλεσμα είναι να «κολλάει» η ζυγαριά και να βλέπουμε ότι παραμένουμε στα ίδια κιλά.

Αυτό που πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε είναι ότι πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία παρατηρείται συχνά και δεν πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αποθαρρύνει από τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Οφείλεται στο γεγονός ότι χάνοντας βάρος η απώλεια κιλών συνοδεύεται πάντα και από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού. Επειδή όμως ο μυϊκός ιστός σχετίζεται άμεσα και ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό τον βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις μας, η απώλεια αυτού προκαλεί και μια μείωση των θερμίδων που «καίει» κανείς ημερησίως. Συνήθως η ζυγαριά «κολλάει» όταν:

1. Η δίαιτα που ακολουθείται είναι πολύ αυστηρή και ολιγοθερμιδική, ιδιαιτέρως όταν αυτό γίνεται από το ξεκίνημά της.
2. Οταν δεν υπάρχει παράλληλα φυσική δραστηριότητα.


Τι κάνετε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;


* Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. 
Η άσκηση, κυρίως αεροβική, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάδρομος, ποδήλατο, και λίγα βάρη, βοηθάει στο να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τις καύσεις μας, να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και να επαναφέρουμε τον οργανισμό σε ένα καλό επίπεδο.

* Μη μειώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε. 
Η μείωση αυτή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση των καύσεών σας και το «κόλλημα» να γίνει πολύ χειρότερο. Αντίθετα, όταν βλέπετε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες δεν επιτυγχάνεται επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι για μία εβδομάδα να μπαίνετε σε μια συντήρηση τρώγοντας απλώς προσεκτικά, για να επαναφέρετε τον οργανισμό σας.

* Αυξήστε ελαφρώς την ποσότητα της πρωτεΐνης που προσλαμβάνετε. 
Οι πρωτεΐνες για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας έτσι τη μεταγευματική λεγόμενη θερμογένεση. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό, τα γαλακτοκομικά.

* Ενισχύστε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε. 
Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται όταν χάνεται βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

* Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. 
Πολλές φορές η ένταξη σε μια δίαιτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία σαφέστατα δυσχεραίνει τον ρυθμό της απώλειας βάρους. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι να μην απογοητευόμαστε, αλλά να λαμβάνουμε σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας μέτρα αντιμετώπισης. Και ίσως το πιο δραστικό είναι η συνέχιση της δίαιτάς μας χωρίς περαιτέρω αυστηρές περικοπές (διότι τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο) αλλά με ενίσχυση της φυσικής μας δραστηριότητας. 

Η «θυσία» είναι μικρή αν θέλουμε να επιτύχουμε μια περαιτέρω συνέχιση της απώλειας βάρους αργότερα.

Πηγή
http://www.vita.gr/blogs/diaita/article/36387/otan-kollaei-h-zygaria/