Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Μάθε να αξίζεις, όχι να κοστίζεις ρε άνθρωπε. Και μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο...

Γράφει η Νίκη Ατζέμογλου

Όλα στην ζωή μας περνάνε από τον μεγενθυτικό φακό της κοστολόγησης. Εκτιμούμε το βάρος τους, το ποιόν τους, την ποσότητά τους.
Η ύλη πλοηγός στην ζωή των ανθρώπων.
Στον μέλλον, είναι πολύ πιθανόν να κοστολογείται και ο αέρας που αναπνέουμε.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κοστολογούνται στις μέρες μας και οι άνθρωποι. Προιόντα προς πώληση. Τους κρεμάνε νοερά ταμπελάκια. Εμπόρευμα έτοιμο στημένο σε βιτρίνα προς κατανάλωση. Μερικές φορές και μόνοι τους κοστολογούν τον εαυτό τους, το ποιος θα «πουλήσει» περισσότερο και καλύτερα.

Σαφώς για να συντηρηθεί ο άνθρωπος, χρειάζεται κάποια αγαθά απαραίτητα για μια ζωή πιο άνετη και ευχάριστη. Όμως, τα πλούτη ,τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας, απέδειξαν πως ουδέποτε ευτύχησαν τον άνθρωπο. Σήμερα μπορεί να είναι δικά μας, αύριο κάποιου άλλου. Το παν είναι η αφθονία, όχι όμως ως πράσινο άψυχο χαρτί. Ο φθόνος, δεν ήταν ποτέ οδηγός έμπιστος. Μην φθονείτε τα κεκτημένα άλλων. Το μυστικό της αφθονίας, δεν κρύβεται στον ανταγωνισμό, αλλά στην δημιουργικότητα του ανθρώπου.

Αυτή η εκτίμηση των αγαθών που μας περιβάλλουν ,επεκτείνεται και στον άνθρωπο. Αξίζω ή δεν αξίζω;Kαι εάν ναι, στην σκάλα αξιών σε ποιο σκαλοπάτι πατάω; Εάν κάποιος πατάει ένα σκαλοπάτι ψηλότερα πως θα εφεύρω τρόπους να τον γκρεμίσω; Να τσακιστεί, για να το χαρώ.
Tην αξία του, την διαισθάνεται καθένας μας μόνος του, αφού πρώτα πλάσει τον εαυτό του. Δουλέψει μαζί του. Κατορθώσει, να καταπνίξει όλα τα υπολογιστικά Εγώ του. Αυτά που επαναστατούν, ποιο θα πρωταγωνιστήσει κάθε μέρα. Η αυτογνωσία του, θα τον πιάσει από το χέρι. Είναι αυτή, που θα τον οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι.

Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη την επιβεβαίωση των άλλων να αποδείξει την αξία του. Όλοι ως δημιουργήματα του Δημιουργού, είμαστε τέλεια πλασμένοι για ν΄αξίζουμε. Άνθρωποι που δεν σε υπολόγισαν, γιατί δεν ταίριαξες σύμφωνα με το «κόστος» τους, τους μαθηματικούς υπολογισμούς τους, δεν θα σ΄εκτιμήσουν ποτέ πραγματικά. Είναι αυτοί οι ίδιοι, που δεν εκτιμούν τον δικό τους εαυτό και σε υποβιβάζουν, για να νιώθουν αυτοί καλύτερα και καλύτεροι.


Εσύ ν΄ απομακρύνεσαι διακριτικά από κάθε τι ψεύτικο και αρνητικό. Να προσεγγίζεις κάθετι αυθόρμητο, πηγαίο και αληθινό. Να πετάς τα όνειρα σου σε ανοιχτό ουρανό. Να κάνεις βαρκάδα την ψυχή σου στην γαλήνια θάλασσα. Να βουτάς με όλο το είναι σου στις επιλογές σου και να μην μετανιώνεις ποτέ, ακόμη και εάν αυτές σε διέψευσαν. Δες το ως μια πλεύση εμπειριών για την αποκόμιση πληροφοριών στην πορεία της ζωής σου. Δεν ήσουν εσύ που ήσουν λίγος. Λίγοι , εκείνοι που σε άφησαν να πέσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας, γιατί απλά αφέθηκες να εμπιστευτείς, αφού πρώτα σε μπέρδεψαν. Λίγοι, της εμπιστοσύνης σου.

Να μην συμβιβάζεσαι ποτέ εγκαταλείποντας τα δικά σου οράματα. Να βαλτώνεις στην μετριότητα ή να κυνηγάς το τέλειο; H τελειότητα για τον καθέναν είναι υποκειμενική. Όταν την αποκτήσει κάποιος, αναζητά κάτι καλύτερο και πάντα ο κύκλος μένει ατελής. Τελειότητα για σένα, είναι ότι σε κάνει ευτυχισμένο. Ότι σε μεταμορφώνει σε πρόσωπο χαμογελαστό.
Διαισθάνσου την αξία σου! Όταν δίνεις τον εαυτό σου σε κάποιον που δε σε σέβεται, δίνεις κομμάτια από την ψυχή σου που ποτέ δεν θα πάρεις πίσω. Η ψυχή σου είναι πολύτιμη.Δεν είναι λάφυρο. Έχει αξία, όχι όμως της πουλημένης, αλλά της πλούσιας. Να είσαι ευγνώμων για την αξία σου, ως σπάνιο δημιούργημα.

Πηγή
http://www.loveletters.gr/%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%81%CE%B5-%CE%AC%CE%BD%CE%B8/