Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Τα σώματα είναι πιο φλύαρα απ' τα στόματα

Βλέμματα, κινήσεις, εκφράσεις του προσώπου και του σώματος είναι οι μη λεκτικές πληροφορίες που λαμβάνουμε κατά κύριο λόγο απ’ τους ανθρώπους γύρω μας. Κι είναι –κατά πολύ– περισσότερες απ’ τα λόγια και τις συνομιλίες μας μαζί τους. Το σώμα εκφράζεται, άλλωστε, πολύ πιο έντονα και ξεκάθαρα σε σχέση με τα λόγια, που φιλτράρονται πιο εύκολα ή και δε λέγονται ποτέ.

Μη χάνεσαι στη μετάφραση των λέξεων. Μπορεί να λένε πολλά, να είναι επίσης σημαντικές για την ψυχική μας ισορροπία, δεν αμφισβητώ τη σημασία τους. Είναι αυτές που δίνουν την επιβεβαίωση στον εγκέφαλο σου για κάτι που συμβαίνει. Είναι βασικό κομμάτι της επικοινωνίας των ανθρώπων, αλλά τα σήματα που μας στέλνουν το πρόσωπο και το σώμα είναι συναισθηματικά πιο φορτισμένα και πολύ σημαντικότερο κομμάτι της επικοινωνίας μας. Σκέψου, τι σου μένει σαν πρώτη εντύπωση από κάποιον;

Καλύτερα να χαθείς σε ένα χαμόγελο, μια ματιά, ένα άγγιγμα, στη μετάφραση του σώματος. Ένα γέλιο, η ζεστασιά που νιώθεις δίπλα σε έναν άνθρωπο, η οικειότητα, ένα έντονο βλέμμα, τα τυχαία αγγίγματα, μια δυνατή χειραψία, είναι όλα αυτά που σου δημιουργούν συναισθήματα. Αυτά θα ερωτευτείς στην αρχή. Αυτά σου δίνουν την πρώτη εντύπωση που θα σε τραβήξει σε έναν άνθρωπο ή όχι.

Το μυαλό κι οι συζητήσεις είναι μια δεύτερη εντύπωση, είναι αυτά που θα σε κρατήσουν, άλλα οι κινήσεις και τα βλέμματα –ειδικά τις πρώτες στιγμές– είναι η αφετηρία των συναισθημάτων. Αν δεν πετύχουν αυτά, ίσως να μην ξεκινήσει τίποτα.

Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι κρατιούνται εξαρτημένοι και δηλώνουν ερωτευμένοι, μόνο από αυτό που βλέπουν ή από μια ενέργεια που νιώθουν. Από πού έρχεται η ενέργεια, η έλξη; Μα απ’ το σώμα φυσικά. Το πώς σε κοιτάει κάποιος, το πώς σου μιλάει, ο τρόπος που αντιδράει έρχεται απευθείας από μέσα του, χωρίς να το επεξεργάζεται κι αυτό είναι που το κάνει πιο αληθινό απ’ τα λόγια, που σήμερα μπορεί να ισχύουν, αλλά αύριο όχι.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις λέξεις και τις πράξεις. Άλλα λες, άλλα κάνεις κι άλλα εννοείς. Κι αυτά που δε λες είναι συνήθως και τα πιο σημαντικά. Αυτά που θέλεις να κρατήσεις για τον εαυτό σου, να προστατέψεις. Πρόσεχε, όμως, μην ξαφνικά φυτρώσουν εκεί που δεν τα έσπειρες και σου γυρίσουν μπούμερανγκ, όλα αυτά που έπρεπε να πεις ή να δείξεις κι εσύ από φόβο δεν έκανες τίποτα απ’ τα δύο.

Είναι τα λόγια που δεν μπορείς να εκφράσεις εύκολα, όλα αυτά μέσα σου που σου κάθονται στο λαιμό και σε πνίγουν. Δεν κρύβονται, να ξέρεις. Βγαίνουν απ’ τα μάτια, απ’ το βλέμμα, απ’ τις κινήσεις, από όλη σου τη συμπεριφορά. Όσα δε φτάνουν οι λέξεις, τα κάνουν οι πράξεις κι όσο και να προσπαθείς να κρυφτείς, απ’ τα συναισθήματά σου δεν μπορείς.

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά περισσότερα απ’ τη γλώσσα του στόματος. Κι είναι κι αυτή που αποκωδικοποιείται πιο δύσκολα. Άσε το ένστικτό σου να σε οδηγήσει. Και να θυμάσαι, η σιωπή λέει κάποιες φορές πολλά περισσότερα απ’ τα λόγια. Σώπασε λοιπόν κι άκου.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/sofiesticated/ta-somata-einai-pio-flyara-ap-ta-stomata/