Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Έξι καθημερινές συνήθειες που “γερνάνε” τα μάτια σας

Καθυστερείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; Είστε λάτρεις των “γρήγορου φαγητού”; Μήπως καπνίζετε; Αν απαντήσατε “ναι” στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το πιο πιθανό είναι ότι προκαλείτε φθορές στα μάτια σας χωρίς να το γνωρίζετε.

Δείτε 6 συνήθειες που μάλλον έχετε και εσείς και φθείρουν τα μάτια σας:

Τρίβετε τα μάτια σας: Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι μια από τις πρώτες περιοχές στο πρόσωπό σας που φαίνονται τα σημάδια της γήρανσης. Αν τα τρίβετε σας μπορεί να σπάσουν μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσετε μαύρους κύκλους και πρήξιμο, καθώς και βλεφαρόπτωση.

Ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου σας: Εκθέτοντας τα μάτια σας στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου είναι ένας “σίγουρος” τρόπος για να τα κάνετε να “γεράσουν” πρόωρα. Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε: ηλιακό έγκαυμα της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού, καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ακόμη και καρκίνο του βλεφάρου. Φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν 100% τις ακτίνες UV και τις πιο βλαβερές ακτίνες HEV, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και όταν έχει συννεφιά!

Κάπνισμα: Το κάπνισμα, όπως αναφέρει το iatropedia.gr βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα τσιγάρων με ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η ραγοειδίτιδα, η ξηροφθαλμία και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μάλιστα, οι καπνιστές είναι έως και 4 φορές περισσότερο πιθανό να πάθουν τύφλωση, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Κακή διατροφή: Εάν τρώτε συχνά fast food, αλλά όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά, τότε δεν παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα για τη βέλτιστη υγεία των ματιών. Μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και ψάρια, όπως ο σολομός, μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη ή την καλύτερη διαχείριση πολλών ασθενειών των ματιών.

Δεν κοιμάστε αρκετές ώρες την ημέρα: Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο ύπνος μας ομορφαίνει. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, τότε επιταχύνετε τη διαδικασία γήρανσης και τα μάτια σας είναι τα πρώτα όπου θα φανούν οι επιπτώσεις αυτές. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κοκκίνισμα στα μάτια, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ξηρότητα στους οφθαλμούς και θολή όραση.

Δεν πίνετε αρκετό νερό: Αν πίνετε λιγότερα από 8 ποτήρια νερό την ημέρα και ταυτόχρονα ακολουθείτε μια διατροφή που είναι πλούσια σε νάτριο (αλμυρές τροφές), τότε προκαλείτε αφυδάτωση στο σώμα σας και οι δακρυγόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετά δάκρυα που καθαρίζουν και προστατεύουν τα μάτια.

Πηγή
http://www.ekriti.gr/ygeia/exi-kathimerines-synitheies-poy-gernane-ta-matia-sas#sthash.aNkhFiqu.70LJxzNT.dpbs