Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τις ομορφότερες αναμνήσεις δεν τις αγοράζουμε, τις δημιουργούμε

Το ξέρεις το ρητό που λέει: «Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία». Θα μου πείτε, σε τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης το χρήμα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Αντιθέτως, παλεύουμε να το αποκτήσουμε, το αποζητάμε, θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και κάπου-κάπου χαιρόμαστε να προσθέτουμε λίγες πινελιές πολυτέλειας. Μη φανταστείτε τίποτα σπουδαίο, πολυτέλειες σε σχέση με την καθημερινότητα.

Τι θα έχεις να θυμάσαι όμως σε μερικά χρόνια από τώρα; Καλώς ή κακώς, η ζωή μας τρέχει. Δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, ούτε να προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα πλάνα. Μπορούμε απλώς να ζήσουμε το τώρα. Τόσο απλό ακούγεται κι είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο.

Δεν είμαι υπέρμαχος της θεωρίας «αξία έχει η στιγμή», κι αυτό γιατί οι περισσότεροι έχουμε χάσει το αληθινό νόημα αυτής της φράσης κι έχουμε επενδύσει στο εφήμερο, στο παροδικό, στο ό,τι μας βολεύει. Που δε λέω επιλογή είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο το στοιχείο του χρόνου, στο οποίο οφείλουμε να εστιάσουμε, αλλά και το στοιχείο της ποιότητας των στιγμών και των κατ’ επέκταση αναμνήσεών μας.

Τις αναμνήσεις λοιπόν δεν τις αγοράζουμε, πόσο μάλλον τις όμορφες. Όσα χρήματα κι αν επενδύσεις για να φορέσεις ένα ακριβό ρούχο, κανένα κομπλιμέντο δε θα συγκρίνεται μ’ εκείνο που θ’ ακούσεις όταν είσαι γυμνός. Όσο ντύνεις και φορτώνεις το σώμα σου, προσπαθείς να καλύψεις τις ανασφάλειές σου, να φανείς πιο ωραίος, να εντυπωσιάσεις. Πόσο ξεχωριστά μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς εκείνος ο άνθρωπος, που θα εκτιμήσει το γυμνό σου είναι, χωρίς περιτύλιγμα και θα σου χαρίσει μία στιγμή ανεξίτηλη στο χρόνο.
Ξοδεύουμε χρήματα για να περνάμε καλά, σε μπαρ, εστιατόρια, κλαμπάκια, παραθαλάσσια στέκια και πείτε μου, σας έχουν χαραχθεί περισσότερο στη μνήμη αυτές οι στιγμές γλεντιού και υλικής κατανάλωσης, από ένα βράδυ στο μπαλκόνι ενός κολλητού σας κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σας χρόνων;

Ξέρετε, εκείνα τα βράδια που μαζευόμασταν γύρω στο σούρουπο, παραγγέλναμε τις αγαπημένες μας κρέπες, μετά ίσως και καμία πίτσα, λέγαμε ιστορίες που διαδέχονταν η μία την άλλη, αναλύαμε τους ερωτικούς προβληματισμούς του καθενός, βάζαμε μουσική και χορεύαμε. Κι έτσι μας έπαιρνε το ξημέρωμα αγκαλιά με γέλια και καμιά φορά τύφλα από κάτι ξέμπαρκες ρακές, καθώς σίγουρα θα είχατε κι εσείς κάποιο φίλο απ’ την όμορφη Κρήτη.

Κι είναι κι οι άλλες οι αναμνήσεις, της καρδιάς και του σώματος, που δεν έχουν ανάγκη από χρήματα κι από χλιδές. Έχουν ανάγκη από χάδια, φιλιά, ιδρώτα, γεύση έρωτα κι αγκαλιά. Μια κάμαρα, δυο άνθρωποι κι η αγάπη τους είναι αρκετά για να δημιουργήσουν στιγμές που θα τους κρατήσουν ζωντανούς για πολύ καιρό. Γιατί οι όμορφες αναμνήσεις κρατούν ζωντανή την ψυχή μας και πάντοτε ευχόμαστε να είμαστε άξιοι στο εγγύς μέλλον να τις ξαναζήσουμε.

Και τέλος άφησα τα ταξίδια, μιας κι ανήκουν στην υποκατηγορία των πολυτελειών που αποφασίζουμε να βιώσουμε μέσα στην περιορισμένη οικονομικά καθημερινότητά μας. Αν αξίζει να κάνεις κάτι σ’ αυτή τη ζωή, δεν είναι ν’ αγοράζεις μετά μανίας καθετί καινούριο και στιλάτο που κυκλοφορεί. Μάζεψε κάποια χρήματα, έστω και λίγα, πάρε την αγάπη ή τον κολλητό σου και πήγαινε κάπου. Αυτό το κάπου όρισέ το εσύ. Μπορεί να είναι και σε μια διπλανή πόλη, μπορεί να είναι ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μια θαλασσινή απόδραση, μια εξερεύνηση ενός ελληνικού νησιού.

Κάντο όμως, γιατί αν είναι να συλλέξεις εμπειρίες άξιες να τις θυμάσαι, η συλλογή ταξιδιωτικών εικόνων, η ανακάλυψη νέων τόπων και πολιτισμικών στοιχείων, η φύση, η θάλασσα, οι νέοι άνθρωποι που θα γνωρίσεις, θα σε ανανεώσουν και θα σου δώσουν δύναμη να συνεχίσεις. Αυτές οι αναμνήσεις μας κάνουν σοφότερους, προικισμένους με νέα δεδομένα πλέον και μια πιο διευρυμένη σκέψη. Το ν’ ανοίγουν οι ορίζοντές σου είναι υπόθεση, όχι αστεία.

Η παρέα μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε, ο σύντροφός μας κι η οικογένειά μας, τα κατοικίδιά μας, αλλά και τα ταξίδια μας χαρίζουν τις ομορφότερες στιγμές, εκείνες που είναι άξιες να γίνουν αναμνήσεις. Γιατί την αγάπη, την ευτυχία κι ένα νέο τρόπο σκέψης κανένα ακριβό αντικείμενο δε θα στις χαρίσει. Το θέμα είναι να χαμογελά η ψυχή μας και να γεμίζουμε εσωτερικά, όχι να επιδεικνύουμε μια φαινομενικά χλιδάτη ζωή. Σε λίγα χρόνια θα διαπιστώσουμε την κενότητά της.

Αγαπήστε, κάντε λάθη, ζητήστε συγγνώμη, αγκαλιάστε, γλεντήστε με τους φίλους σας, ταξιδέψτε με τον άνθρωπό σας, χαρείτε τη θάλασσα και τη φύση. Εκτονωθείτε με σεξ κι αστειευτείτε. Εν ολίγοις ζήστε, για να έχετε ν’ αναπολείτε.

Οι όμορφες αναμνήσεις είναι στο χέρι μας.


Συντάκτης: Αναστασία Νάννου

Πηγή
http://www.pillowfights.gr/nannoskepseis/tis-omorfoteres-anamniseis-den-tis-agorazoyme-tis-dimioyrgoyme/