Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Εύκολη ανεστραμμένη στάση: 3 πράγματα που θα σας συμβούν εάν κάνετε καθημερινά αυτή την άσκηση

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να εκτελούν και να μαθαίνουν εύκολα νέες στάσεις γιόγκα και μάλιστα κάνουν αυτή τη διαδικασία να φαίνεται εντελώς φυσική και άνετη. Άλλοι, ωστόσο, βρίσκουν τη γιόγκα αρκετά ενοχλητική και δυσκολεύονται να ξεκινήσουν οποιαδήποτε άσκηση!Αν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα ανθρώπων αλλά θέλετε να αποκομίσετε τα ψυχικά και σωματικά οφέλη της γιόγκα, υπάρχουν απλές στάσεις που θα σας βοηθήσουν να εκτελείτε απλές ασκήσεις, χωρίς πολύ χρόνο και εύκολα! Μία από αυτές είναι η Viparita Karani.
Τι είναι η Viparita Karani;

Το Viparita karani, γνωστή και ως Εύκολη Ανεστραμμένη Στάση (Inverted Lake Pose ή Legs up the Wall pose), είναι μία από τις απλούστερες στάσεις γιόγκα που μπορεί ο καθένας να εκτελέσει στην άνεση του σπιτιού του. Έχει γίνει δημοφιλής στους δρομείς, τους αθλητές, τους χορευτές και τους υπαλλήλους γραφείων, διότι ανακουφίζει από τον πόνο και το πιάσιμο των μυών, μειώνει το άγχος και προκαλεί πλήρη χαλάρωση μυαλού και σώματος στο τέλος μιας μακράς, αγχωτικής ημέρας ή πριν σημαντικό γεγονός.

Παραλλαγές της Viparita Karani .

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτελέσετε αυτή τη στάση γιόγκα· ο τρόπος που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις ικανότητές σας. Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε από την απλούστερη εκδοχή, αλλά μην πτοήστε!
Η γιόγκα χρειάζεται πρακτική εξάσκηση, οπότε η τακτική άσκηση της στάσης θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε σταδιακά κάθε στάση και τελικά θα κατορθώσετε να φτάσετε σε πιο πολύπλοκες παραλλαγές.

Παραλλαγή: ακουμπώ τα πόδια στον τοίχο.


Η στάση Viparita karani στην απλούστερη μορφή της είναι πολύ εύκολη, απλώς πρέπει να ξαπλώσετε με τους γοφούς να ακουμπούν επάνω στον τοίχο, ή να τοποθετήσετε το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο, ώστε να είστε άνετα, με τα πόδια σας να εκτείνονται κατ ‘ευθείαν πάνω στον τοίχο. Ίσως θελήσετε να στηρίξετε τους γοφούς σας πάνω σε ένα μαξιλάρι, ειδικά εάν είστε έγκυος. Τα πέλματα των ποδιών σας πρέπει να είναι στραμμένα προς τα πάνω, ενώ τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία με τη φτέρνα. Μπορείτε να έχετε τα χέρια σας δίπλα στο σώμα σας για ισορροπία, ή να τα διπλώσετε στο στήθος. Και πάλι, ο βαθμός ευλυγισίας των γοφών ή των ισχίων θα καθορίσουν πόσο κοντά και πόσο ευθεία με τον τοίχο θα βρίσκονται. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ακουμπούν στον τοίχο από τους γοφούς μέχρι τις φτέρνες σε απόλυτη ευθυγράμμιση, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσετε σε αυτό το σημείο.

Παραλλαγή: ανοίγω τα πόδια σε σχήμα “V” .


Για μια βαθύτερη διάταση στην βουβωνική χώρα, μπορείτε να κάνετε την ίδια ακριβώς στάση, με τη διαφορά ότι θα ανοίξετε τα πόδια, δημιουργώντας ένα ευρύτερο σχήμα V. Αυτό θα αυξήσει τη διάταση στην περιοχή των βουβωνών σας ενώ εσείς θα νιώσετε πολύ άνετα και ξεκούραστα.

Παραλλαγή: ενώνω πέλματα.


Τέλος, εάν θέλετε μια μεγαλύτερη διάταση της βουβωνικής χώρας, μπορείτε να λυγίσετε τα γόνατά σας προς τα έξω και να φέρετε τα πέλματα των ποδιών σας μαζί, με τα πόδια σας να ακουμπούν εντελώς πάνω στον τοίχο. Στη συνέχεια, μπορείτε να φέρετε τα ενωμένα σας πόδια κοντά στην περιοχή της πυέλου σας. Αυτή η στάση ίσως είναι αρκετά έντονη για τους μύες της βουβωνικής οδού, οπότε καλύτερα να κινήστε αργά, να αναπνέετε κανονικά και να θυμάστε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσετε κάποια βλάβη· εάν αισθανθείτε πίεση, καλύτερα να διακόψετε την άσκηση με αργές κινήσεις. Στην περίπτωση αυτή, μάλλον δεν είστε έτοιμοι για αυτήν την παραλλαγή.

Αν σε οποιοδήποτε σημείο της μετάβασης από την πρώτη παραλλαγή σε κάποια από τις επόμενες δείτε ότι δεν αισθάνεστε άνετα, ή αν αισθανθείτε πόνο, σταματήστε και συνεχίστε με τη στάση που δεν σας προκαλεί δυσφορία.

Οφέλη που μας προσφέρει η στάση Viparita Karani!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εξασκείτε τακτικά τη στάση Viparita Karani, ακόμη και αν είναι η μόνη άσκηση γιόγκα που κάνετε στο σπίτι.
Αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις φλεγμονές.

Η στάση Viparita Karani βοηθά στην αύξηση της ροής και της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, όπου ίσως κάθεστε ή στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η στάση βοηθά το αίμα που έχει συσσωρευτεί στα πόδια και τους αστραγάλους να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα, μειώνοντας το πρήξιμο που πολλοί από εμάς βιώνουμε στα κάτω άκρα στο τέλος κάθε ημέρας. Η στάση αυτή είναι επίσης πολύ ωφέλιμη για τις εγκύους, που συχνά εμφανίζουν οίδημα στους αστραγάλους και τα πόδια.
Βελτιώνει την κινητικότητα και μειώνει τον πόνο χαμηλά στην πλάτη.

Αυτή η στάση προκαλεί μια φυσική και ομαλή διάταση στα ισχία, τα οποία συχνά ταλαιπωρούνται όταν κάθεστε στο γραφείο καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να έχετε πόνους στη μέση. Η στάση Viparita Karani, προκαλεί σταδιακή διάταση των ισχίων και ανακουφίζει την πίεση που ίσως νιώθουμε χαμηλά στην πλάτη.
Μειώνει το στρες και μας ανακουφίζει.

Όσο η στάση Viparita Karani μειώνει τον πόνο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, εμείς χαλαρώνουμε. Αυτή η διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος επιτρέπει στο σώμα σας να μεταβεί από την “κατάσταση πάλης-φυγής “. που βιώνουμε συχνά όλη την ημέρα λόγω της πίεσης των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, σε μια πιο χαλαρή, ήρεμη κατάσταση. Αυτό όχι μόνο θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τυχόν φλεγμονές αλλά και να ανακουφιστούμε από τυχόν χρόνιους πόνους και εντάσεις, ενώ ο ύπνος μας θα βελτιωθεί κατά πολύ!


Ποιοι δεν πρέπει να εξασκούν τη στάση Viparita Karani
Αν και η Viparita Karani είναι μια σχετικά ήπια στάση, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πλάτη και τον αυχένα πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη στάση, εκτός εάν βρίσκονται υπό την παρακολούθηση και την αγωγή ενός φυσικοθεραπευτή ή ενός προπονητή. Εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία, θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση αυτής της στάσης το συντομότερο.

Πηγή
http://naturalsoul.gr/

Πηγή
http://www.ekriti.gr/gynaika-fitness/eykoli-anestrammeni-stasi-3-pragmata-poy-tha-sas-symvoyn-ean-kanete-kathimerina-ayti#sthash.nFEAYjbD.NG0bXOpv.dpbs