Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Σε κάθε φάση ένας στίχος μας έδωσε την κατάλληλη απάντηση

Πολλές είναι οι φορές που ακούμε τους στίχους ενός τραγουδιού κι όχι απλά συμφωνούμε ή συμπάσχουμε με τον καλλιτέχνη (λες κι είναι δικό του το δράμα), αλλά ταυτιζόμαστε στο σημείο που νιώθουμε ότι γράφτηκε συγκεκριμένα για μας.
Με κάποιον μαγικό τρόπο, μέσα απ’ τους στίχους του εισπράττουμε όλα όσα νιώθουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε εμείς οι ίδιοι με τα δικά μας λόγια. Έχουν την εξαιρετικά βολική ιδιότητα να ταιριάζουν στην κάθε περίσταση, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που την έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Ένα τραγούδι μας δίνει τη λύση. Είτε η κατάσταση έχει να κάνει με ρομαντικές στιγμές –όπου θέλουμε να εκφράσουμε τον έρωτά μας– είτε έχει να κάνει με το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή με το τέλος του κι ένα χωρισμό μας. Μπορεί να αφορά έναν τσακωμό, νεύρα, αγανάκτηση, χαρά, ενθουσιασμό, απογοήτευση, λύπη και πάει λέγοντας. Ό,τι κι αν είναι, οι φορές που έχουμε πετάξει ατάκα κλεμμένη από τραγούδι ως (ξεκάθαρο) υπονοούμενο κι εκείνες που ανακούφισαν το χάος στο μυαλό μας βάζοντας σε μια σειρά τα συναισθήματά μας είναι αμέτρητες.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ομορφιά και τη λύτρωση που κρύβει ακόμη και το πιο πονεμένο τραγούδι. Μέσω των στίχων (σαφώς και της μελωδίας) ταξιδεύουμε σε περασμένες αναμνήσεις κι ονειρευόμαστε μελλοντικές στιγμές.

Η μουσική είναι πάντα συντροφιά μας, στα θετικά, στα αρνητικά, στα εύκολα, στα δύσκολα, σε όλα. Τα τραγούδια δε χάνονται ποτέ, ούτε ξεχνιούνται, ειδικά εκείνα που κάποτε αφιερώσαμε ή μας αφιέρωσαν, κι οι στίχοι τους θα βρίσκονται πάντα εκεί να μας παρηγορούν. Η δύναμή τους είναι ανακουφιστική. Με μερικούς μόνο στίχους από ένα για άλλους απλό τραγούδι, μπορούν δύο άνθρωποι να συνδεθούν ή να απομακρυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν αντιμετωπίζουμε και πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε ούτε πώς να εκφραστούμε, αλλά ούτε καλά-καλά έχουμε καταλάβει πώς νιώθουμε, τα λόγια όλων των τραγουδιών που έχουμε κατά καιρούς αγαπήσει είναι εκεί για να μας βοηθήσουν. Είναι παντού γύρω μας, μέσα μας κι από ένα σημείο και μετά, το καθένα από αυτά αποκτά το δικό του πρόσωπο, ανάλογα με το τι σημαίνει για μας και με ποια στιγμή μας το έχουμε συνδέσει.
Εξάλλου, μπορούμε να το δούμε και γύρω μας -όχι μόνο απ’ τον εαυτό μας. Το τραγούδι που θ’ ακούσουμε, αυτό που θα ανεβάσουμε στα social media μας, αυτό που θα αφιερώσουμε, εξαρτάται σχεδόν κατά κανόνα απ’ αυτό που νιώθουμε. Είναι όλοι εκείνοι οι στίχοι που μας έχουν καρφωθεί στο μυαλό κι έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι όλα εκείνα τα τραγούδια που ανάλογα με την περίσταση, πάντα εμφανίζονται μπροστά μας και μας κάνουν να θυμηθούμε πρόσωπα, αναμνήσεις, στιγμές.

Η δύναμη της μουσικής, η δύναμη ενός τραγουδιού και των στίχων του, δε θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί πλήρως με λίγες μονάχα λέξεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα κρύβουν μέσα τους την αλήθεια μας. Την αλήθεια και τα συναισθήματα που πολλές φορές χρειάζεσαι ν’ ακούσεις κι εσύ, ούτως ώστε να μπορέσεις ακολούθως να τα βγάλεις προς τα έξω.

Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή
https://www.pillowfights.gr/firestorm/se-kathe-fasi-enas-stixos-mas-edose-tin-katallili-apantisi/