Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

6 λόγοι που, ενώ κάνεις δίαιτα, δεν χάνεις κιλά!

Από την Ηλέκτρα Αλευρίτη

Έχεις ξεκινήσει δίαιτα –είτε μόνη είτε με κάποιον διαιτολόγο- και βλέπεις τη ζυγαριά να μένει στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Εάν φυσικά πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν ψεύδεσαι –όπως η Σούζυ, που και ψεύδεται και τρώει- και τηρείς το διαιτολόγιό σου, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν ξεκίνησες τη δίαιτα… χτες, τότε τσέκαρε μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

1. Επαναλαμβανόμενες δίαιτες

Εάν έχεις κουράσει τον οργανισμό σου τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς και εξαντλητικές δίαιτες, είναι λογικό αυτός να έχει «κλατάρει». Το σώμα έχει προσαρμοστεί στην ενεργειακή στέρηση κι έτσι κάθε επόμενη δίαιτα καθίσταται πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη, πιο αργή και με πιο αβέβαια αποτελέσματα.


2. Κακή δίαιτα


Όταν λέμε κακή δίαιτα, εννοούμε ότι δεν σου πάει, δεν είναι επιστημονική, δεν είναι ισορροπημένη. Εάν την κάνεις μόνη σου, πήγαινε σε ειδικό και αν την κάνεις με ειδικό, τότε μάλλον πρέπει να … αλλάξεις γιατρό. Εάν για παράδειγμα, η δίαιτα που ακολουθείς είναι ιδιαίτερα περιοριστική, τότε η έλλειψη ισορροπίας και διατροφικής ποικιλίας ενδέχεται να οδηγήσει σε θρεπτικές ανεπάρκειες, οι οποίες αποδιοργανώνουν το μεταβολισμό. Επίσης, εάν η δίαιτα είναι υπερβολικά χαμηλή σε θερμίδες, ο οργανισμός αντιδρά στο δραστικό ενεργειακό περιορισμό κάνοντας οικονομία καύσεων και παραμένοντας στο ίδιο βάρος.


3. Λίγα κιλά



Τα λίγα κιλά, μεταφράζονται με δύο τρόπους: Πρώτον, εάν έχεις να χάσεις μόνο 2-3. Σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο από όσα πρέπει να χάσουν πάνω από 10 κιλά. Δεύτερον, εάν είσαι ήδη αδύνατη, αλλά παρόλα αυτά θέλεις να αδυνατίσεις κι άλλο. Μην κάνεις υπερβολές -είναι ανώφελο να πιέζεις το σώμα σου να αδυνατίσει πιο πολύ.


4. Ορμονικά προβλήματα


Αν όντως ακολουθείς κατά γράμμα τη δίαιτα και παρ’ όλα αυτά δεν χάνεις βάρος, ίσως να φταίει ο θυρεοειδής σου. Μπορεί, δηλαδή, να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) και έτσι να έχει μειωθεί ο μεταβολισμός σου. Γι’ αυτό, καλό είναι να τον εξετάσεις άμεσα, ιδιαίτερα αν υπάρχει ιστορικό θυρεοειδοπάθειας στην οικογένεια.


5. Μηδενική άσκηση


Ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε, επηρεάζει άμεσα το βάρος μας. Στην προκειμένη περίπτωση, η άσκηση βοηθάει πολύ να πάρει μπρος ο μεταβολισμός. Εάν δεν κινείσαι καθόλου και παράλληλα κάνεις που και που παρασπονδίες στο φαγητό, τότε το να χάσεις κιλά, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.


6. Μεγάλες μερίδες


Ο διαιτολόγος μπορεί να σου λέει 150 γραμμάρια κοτόπουλο, αλλά εσύ να νομίζεις ότι τα 150 γραμμάρια είναι μια πιατέλα κοτόπουλο. Πως θα αδυνατίσεις έτσι; Το μόνο που μπορείς να τρως άφθονο είναι τα λαχανικά (μαρούλι για παράδειγμα). Όλα τα άλλα, με μέτρο, ακόμα και τα ελαφριά φαγητά.

Πηγή
http://y-olo.gr