Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Εμφανισιακά όλοι ωραίοι είμαστε, τις ψυχές μας να ομορφαίνουμε

«Όλοι έχουν ατέλειες. Κανένας σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι απολύτως τέλειος». Είναι κάτι που λέμε συχνά, αλλά ξεχνάμε πως ισχύει και για τον εαυτό μας. Φυσικά και γνωρίζεις ότι πρέπει να αγαπάς το σώμα και το εαυτό σου εσωτερικά κι εξωτερικά. Γιατί, όμως, δεν μπορείς να το πετύχεις και μένεις μόνο στις θεωρίες;

Πολλοί περνάμε τη μισή μας ζωή προσπαθώντας να κρύψουμε τις ατέλειές μας. Το να νιώθετε πολύ χοντροί, πολύ αδύνατοι, πολύ αγύμναστοι, πολύ τριχωτοί, με κυτταρίτιδα, με υπερβολικά μεγάλο στήθος, με υπερβολικά μικρό στήθος, με γαμψή μύτη ή τάσεις φαλάκρας, αυτά δεν είναι πραγματική ατέλεια και το ξέρετε. Αντί αυτού, πραγματική ατέλεια είναι η έλλειψη κατανόησης και σεβασμού, η εκτόξευση κατηγοριών, ο εγωισμός ή η επιθετικότητα. Αυτά είναι που πρέπει όλοι να προσπαθούμε να αλλάξουμε στον εαυτό μας καθημερινά και πεισματικά.

Το σώμα μας έχει αποτελέσει κάτι πολύ περίεργο για πολλούς από εμάς. Κάποιοι, είχαμε πάντα μiα σχέση μίσους-πάθους. Όταν έχανε κιλά το αγαπούσαμε και θέλαμε να το δείχνουμε, αλλά όταν έβαζε κιλά, το μισούσαμε για αυτό που μας έκανε και θέλαμε να το κρύψουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε.

Εντάξει, δεν είναι πάντα εύκολο να τα βάλεις με το ζήτημα «σώμα κι αυτοπεποίθηση», αφού μιλάμε για πρότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας. Επιπλέον, η λίστα με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που επηρεάζουν την εικόνα που έχουμε για τον ιδανικό σωματότυπο είναι πιο μακριά κι από μούσι χίπστερ.

Τα social media είναι το μέρος που θα βρεις τα πιο καλοσχηματισμένα οπίσθια, τους πιο καλογυμνασμένους κοιλιακούς, τα πιο μακριά πόδια και γενικά όλα αυτά που δεν έχεις. Αρχικά, σκέψου. Καθεμία τέτοια φωτογραφία που βλέπεις και ζηλεύεις μπορεί να χρειάστηκε 20 προσπάθειες, σωστό φωτισμό, κατάλληλες γωνίες κλπ. Εννιά στις δέκα φορές η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Έπειτα, αναρωτήσου. Εσένα σε πληρώνει κανείς για να έχεις τέλεια οπίσθια κι άψογα σχηματισμένους κοιλιακούς; Αν η απάντηση είναι «όχι», να μην ξεχνάς ότι αυτός που βλέπεις και θαυμάζεις μπορεί να είναι μοντέλο, γυμναστής, χορεύτρια ή να ζει απ’ την εικόνα του.

Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε τι σημαίνει «χοντρή», «skinny», «κανονική», αλλά και μέχρι να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς τι είναι αυτό που θα τον κάνει να αγαπήσει το σώμα του και να του προσφέρει τη φροντίδα που του αξίζει. Ίσως τότε σταματήσει κάποια στιγμή αυτός ο κύκλος αρνητισμού κι αυτή η δηκτική διάθεση εις βάρος της ίδιας της εσωτερικής μας ισορροπίας.

Η πραγματική ατέλεια που έχουμε βρίσκεται στην καρδιά μας, όταν αυτή είναι ικανή να επιτίθεται, να ταπεινώνει ή να πληγώνει τους άλλους. Η σωματική μας εμφάνιση, ο τρόπος σκέψης μας, τα συναισθήματά μας ή ο τρόπος ζωής μας δεν θα είναι ποτέ ατέλειες ή κάτι μεμπτό εφόσον σεβόμαστε τον εαυτό μας. Το πρόβλημα είναι ότι αφιερώνουμε υπερβολικά μεγάλο μέρος της ζωής μας ανησυχώντας για την εξωτερική μας εμφάνιση αντί για τον εσωτερικό μας κόσμο.

Το να είστε πολύ ψηλοί ή πολύ κοντοί, το να έχετε μια ελιά στο μάγουλο, το να έχετε γεννηθεί με σγουρά και τρομερά ατίθασα μαλλιά ή το να έχετε μικρό ή πολύ μεγάλο στήθος δεν αποτελεί μέρος της προσωπικής αξίας σας.

Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ατέλειες, όμως, υπάρχουν μυαλά με κενά. Προσεγγίστε διαφορετικά τη ζωή σας κι αρχίστε να υποστηρίζετε την αυτοεκτίμησή σας, τον τρόπο ζωής σας, τη μοναδική κι ιδιαίτερη ομορφιά σας. Γιατί το body shaming είναι μια μορφή βίας που πρέπει να εκλείψει. Κι αυτό θα ξεκινήσει από σένα.

Κλείνοντας, ας υπενθυμίσουμε: «Σε όλα τα κορίτσια που νομίζουν πως είναι χοντρά επειδή το νούμερο τους δεν είναι μηδέν, είστε όμορφα. Η κοινωνία είναι άσχημη», Marilyn Monroe.

Συντάκτης: Κατερίνα Πατήρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη