Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Κράτα κλειστό το στόμα σου κι ανοιχτή την αγκαλιά σου. Και θα δεις…

Της Χρύσας Λεϊμονή.

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι πολλές κουβέντες και οι φλυαρίες. Πάντα ένιωθα ότι μπορούσα να τοποθετηθώ μοναχά με δυο λέξεις. Δε στολίζω τις προτάσεις μου με κοσμητικά επίθετα και δε βάζω σάλτσες.

Γενικά απεχθάνομαι τις φανφάρες, τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις. Πάντα μου άρεσε να μένω στην ουσία των πραγμάτων και να λέω το κάθε τι με το όνομά του.

Αγαπημένο ρητό; ” Απλά, λιτά και απέριττα”.

Νομίζω πως τα λόγια ορισμένες φορές χαλούν παρά προσδιορίζουν εκτενέστερα αυτό που νιώθουμε και θέλουμε να πούμε. Έχω την εντύπωση πως αυτό μπορούν να το εκφράσουν καλύτερα άλλες αισθήσεις μας.

Προτιμώ να κοιτώ στα μάτια των άλλων διότι αυτά βγάζουν μια αλήθεια αλλιώτικη από αυτή που βγάζει το στόμα. Για αυτό και τα εκφραστικά μάτια είναι τόσο περιζήτητα.

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και νομίζω δεν έχουν άδικο. Από εκεί μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα για την ποιότητα ενός ανθρώπου. Κοιτώντας τον εκεί είναι σαν να τον ξεκλειδώνεις, σαν να κάνεις βουτιά στα μύχια της ψυχής του δίχως, μάλιστα πολλές φορές, να του παίρνεις την άδεια.

Και από την άλλη, είναι και η αφή, η αγαπημένη μου. Αυτή θαρρώ, μπορεί να κάνει θαύματα. Ένα τρυφερό άγγιγμα και μια ζεστή αγκαλιά μπορούν να σε κάνουν αυτόματα τον πιο πλούσιο άνθρωπο επί γης. Μία αγκαλιά μπορεί να μεταφέρει δεκάδες μηνύματα ανά δευτερόλεπτο. Ορισμένες φορές, είναι πραγματικά, θεραπευτική και αρκεί για να γιάνει πληγές χρόνων.

Ώρες ώρες απορώ, τι τα θέλουμε τα λόγια τα ρημάδια από τη στιγμή που ανακαλύψαμε την αγκαλιά;


Ακόμη, κάπου κάπου αναρωτιέμαι γιατί αναλωνόμαστε σε εξηγήσεις, δικαιολογίες, παρηγοριές, μοιρολόγια και άλλα τέτοια όταν τα βαθύτερα συναισθήματα μας δεν μπορούν να απαλυνθούν και να ξεσπάσουν μέσα από το στόμα;

Νομίζω είναι υπερεκτιμημένα…και αδυνατούν να καλύψουν το φάσμα των συναισθημάτων μας.

Είναι κρίμα και άδικο να ταλαιπωρούμε έτσι και εμάς αλλά και τους άλλους που βαρέθηκαν να ακούν λόγια… λόγια…ψεύτικα…

Την επόμενη φορά που θα παραστεί ανάγκη, τολμήστε κάτι διαφορετικό. Για μία και μοναδική φορά προσπαθήστε να κρατήσετε κλειστό το στόμα και ανοιχτή την αγκαλιά σας. Ίσως τότε βιώσετε μια διαφορετική αλήθεια και ανταλλάξετε με τον άλλον όχι λόγια αλλά ένα κομμάτι της ψυχής σας.

Πηγή