Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Μονοφαγικές δίαιτες: Η λύση για απώλεια κιλών;

Όταν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, σίγουρα προσπαθεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη για τον εαυτό του.

Αυτό επιτυγχάνεται ζητώντας από τους διατροφολόγους να ετοιμάσουν ένα πλάνο βασισμένο στις προτιμήσεις μας, το οποίο θα περιλαμβάνει τροφές που μας αρέσει να καταναλώνουμε.

Συχνό φαινόμενο είναι πολλοί από εμάς να προτιμούν να χάσουν τα κιλά που επιθυμούν χωρίς τη βοήθεια ειδικού, ψάχνοντας στο διαδίκτυο και επιλέγοντας προγράμματα διατροφής που ανήκουν στην κατηγορία των μονοφαγικών, με πρωταγωνιστές κυρίως το ψάρι και το κοτόπουλο.

Γιατί, όμως, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται έξυπνη κίνηση παρά τη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη;

Όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι, το γεγονός πως η συγκεκριμένη κατηγορία προγραμμάτων υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους, δεν θα πρέπει να μας δελεάζει, καθώς το να τρώμε πολλές ημέρες σερί το ίδιο φαγητό μόνο καλό δεν κάνει στον οργανισμό και τον μεταβολισμό μας. Ο λόγος;

Όχι μόνο στερούμε από τον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, μα επιπλέον η άμεση απώλεια βάρους που θα πετύχουμε πιθανότατα θα είναι παροδική.
Βάσει διατροφολογίας, κάθε άνθρωπος χρειάζεται να λαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους, πράγμα που σημαίνει πως όταν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να μειώνουμε τις ποσότητες της συνολικής μας τροφής και όχι να αποκλείουμε μία μόνο διατροφική ομάδα.

«Χρυσή» τομή αποτελούν οι συνδυασμοί των ομάδων αυτών, μέσω των οποίων ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και πετυχαίνουμε τη καύση και όχι την ανεπάρκεια θερμίδων! Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η μεγάλη παγίδα των μονοφαγικών προγραμμάτων διατροφής.

Ποια είναι αυτή; Το γεγονός πως επικεντρωνόμαστε στην άμεση απώλεια βάρους (παρά το γεγονός πως πιθανότατα τα κιλά που χάσαμε θα επανέλθουν) και δεν σκεφτόμαστε τις μετέπειτα επιπτώσεις στην υγεία μας.

Επιπτώσεις που θα σχετίζονται με την έλλειψη ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων τα οποία εμείς οι ίδιες έχουμε αποκλείσει.

Πηγή
https://limeandlife.com