Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η αγάπη κλείνει το μάτι στις λεπτομέρειες

Λεπτομέρεια. Ουσιαστικό γένους θηλυκού. Τα λεξικά την περιγράφουν ως «τα μη βασικά στοιχεία ενός συνόλου». Έννοια ρευστή, για αρκετούς απαρατήρητη, ίσως ακόμη κι αδιάφορη για κάποιους.

Υπάρχουν κι άλλοι όμως, που δίνουν σε αυτή τη λέξη βάθος, υπόσταση, σημαντικότητα. Τη στύβουν προσπαθώντας να βγάλουν νόημα. Νόημα για τις συμπεριφορές, τις πράξεις και τα δημιουργήματα της ανθρώπινης φύσης.

Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι ένα σύνολο αυτών που έχει ζήσει. Είμαστε, τελικά, φτιαγμένοι από λεπτομέρειες σε έναν κόσμο που μας έμαθε να τις αποφεύγουμε, να τις υποτιμούμε ή να εθελοτυφλούμε μπροστά τους.

Κι εκείνοι που με πείσμα τις κοιτάζουν και τους δίνουν ερμηνεία κι αξία πολλές φορές χαρακτηρίζονται υπερβολικοί ή ίσως ακόμη κι εμμονικοί. Κι όμως, χωρίς τις λεπτομέρειες δε θα ήσουν αυτό που είσαι σήμερα. Είσαι η απόληξη κάθε μικρού θεωρητικά δευτερεύοντος στοιχείου κι επουσιώδους στιγμής που έχεις ζήσει. Είσαι ό,τι έχουν δει τα μάτια, όχι εκείνα στο πρόσωπό σου, αλλά τα πιο προσεχτικά, εκείνα της ψυχής σου κι αυτά φυλάνε εικόνες γεμάτες λεπτομέρειες.

Μας αρέσει η σαγήνη της λεπτομέρειας. Ίσως να παίζει για εμάς τον ρόλο του πρωταγωνιστή που καθορίζει μία μείζονος σημασίας παρουσία στη ζωή μας. Μας αρέσουν οι άνθρωποι φτιαγμένοι από λεπτομέρειες, με λάθη, πάθη και γρατσουνιές που δε μας τις καλύπτουν με μάσκες, ούτε τις στολίζουν με επιφάνεια, μα χρειάζεται να προσέξουμε λίγο παραπάνω για να τις διαβάσουμε.

Οι άνθρωποι φτιαγμένοι από τόσες μικρές αμυχές είναι πιο αληθινοί, πιο υπεύθυνοι με τη ζωή και τη συμπεριφορά τους. Έχουν πολλά να τρέχουν στο κεφάλι τους κι ώρες και φορές ο εσωτερικός τους κόσμος ζει την απόλυτη παράνοια. Πάραυτα είναι κι εκείνοι που με όση προσπάθεια χρειαστεί, με ευγένεια και σωστό χειρισμό θα μένουν στη ζωή σου προσέχοντας κάθε τους κίνηση και δράση απέναντί σου. Ξέρουν πως καθετί, κάθε λέξη, κάθε πράξη, κάθε υπόσχεση, κάθε βλέμμα, όλα έχουν σημασία.


Είναι εκείνοι που φυλάνε την ευαισθησία τους και δεν ξεχνούν εύκολα, αφού εννοούν κάθε συλλαβή τους και κρατάνε μέσα τους τα πάντα. Κι αυτά τους κάνουν εκτός από συναισθηματικούς και πιο αντικειμενικούς απέναντι στις όποιες καταστάσεις. Είναι εκείνοι που θα μείνουν πεισματικά στη ζωή σου έχοντας παρατηρήσει κάθε σου λεπτομέρεια κι οι ίδιοι που όταν θα φύγουν δε θα ‘ναι επειδή έπαψαν να θυμούνται, αλλά γιατί εσύ ξέχασες όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που σε έκαναν να τους αγαπήσεις. Κι αυτό τελικά είναι που τους είναι δυσβάσταχτο, γιατί έμαθαν να χτίζουν σχέσεις –ίσως κι όλη τους τη ζωή– πάνω σε αυτές τις λεπτομέρειες.

Είναι εκείνοι που θα προσέξουν την παραμικρή αλλαγή πάνω σου και μέσα σου. Θα σε θυμούνται πάντα σε γιορτές και γενέθλια, θα ξέρουν καλά τι σ’ αρέσει και τι μισείς, ακόμα κι αν ποτέ δεν τους το πεις, διότι όλα τα μικρά, που οι πολλοί ξεχνάμε πνιγμένοι στην επιφάνεια, για ‘κείνους είναι τα πιο σημαντικά κι οι μεγαλύτερες αποδείξεις ενδιαφέροντος. Είναι εκείνοι που δεν ξεχνούν τι σε καταδικάζει σε βασανιστικές αϋπνίες, ποιο είναι το αγαπημένο σου παγωτό ή ακόμα τι σε στιγμάτισε στην παιδική σου ηλικία.

Αυτοί οι άνθρωποι θα ψάξουν μέσα σου και δε θα τους αφορά καμία πλευρά σου που φοράει φτιασιδώματα και λαμπερά πέπλα για να κρύψει με ψεύτικα χαμόγελα το μέσα σου. Θα κοιτάζουν πάντα απευθείας στην ψυχή σου και θα θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια κάθε μικρή πλευρά σου, κάθε αντίδραση κι αίσθησή σου, απ’ την αφή σου μέχρι την ελιά κάτω απ’ το μάτι σου κι απ’ τα λακκάκια στο χαμόγελό σου μέχρι και τον δισταγμό στο βλέμμα σου όταν αφήνεις το μπουκάλι με την μπίρα στην άμμο κάποια καλοκαιρινά βράδια.

Πράγματι, ίσως είναι δύσκολο αλλά κι υπέροχο να ‘χεις πλάι σου ένα άτομο που αγαπά τις λεπτομέρειες. Προσπαθείς πολύ σκληρά να το καταλάβεις, ειδικά αν δε δίνεις τόση σημασία στα μικρά, μα όταν το κάνεις συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι που έχεις δίπλα σου έναν τέτοιο άνθρωπο. Λίγο παρεξηγημένο, ατόφια ειλικρινή, μα τόσο όμορφο, που ποτέ δε θα έχεις να χάσεις από αυτόν. Μόνο να κερδίζεις.

Συντάκτης: Δέσποινα Δημησιάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη