Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Διατροφικό Μπότοξ για Λαμπερό Δέρμα

«Είμαστε ό,τι τρώμε» λέει ο σοφός λαός και πράγματι, η διατροφή μας αλλά και οι συνήθειές μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνισή μας και την υγεία μας.

Η κακή διατροφή, το πρόχειρο φάγητο, η κόπωση, το κάπνισμα, η «αποχή» από το νερό, η έλλειψη ύπνου όλα αποτυπώνονται αμέσως στην εικόνα μας, κυρίως στο πρόσωπο και το δέρμα μας...

Εν όψη των επερχόμενων εορτών όλες και όλοι επιζητούμε και επιδιώκουμε μια λαμπερή εμφάνιση μακρυά από μαύρους κύκλους, ρυτίδες, αφυδάτωση και χαλάρωση!

Γίνεται αυτό χωρίς τη βοήθεια της επεμβατικής αισθητικής;

Κι όμως γίνεται!

Λάμψη

Η καθημερινή κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών ενισχύει τη λάμψη και την υγιη όψη του δέρματος.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες τα οποία προσδίδουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.

Επιπρόσθετα, το κακάο αλλά και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν υψηλή ποσότητα πολυφαινολών που ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος.

Σφριγηλότητα

Για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμινών Ε και C.

Η βιταμίνη Ε προσφέρει φωτοπροστασία στο δέρμα και καταπολεμά την φωτογήρανση, ενώ η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, ενώ καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα κιτρώδη φρούτα, οι φράουλες, οι πιπεριές και το ακτινίδιο.


Λεία Επιδερμίδα

Η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή, τα οποία αποτελούν πρόδρομη μορφή της, συμβάλλουν στη λείανση της επιδερμίδας αφού βοηθούν σημαντικά στην αντιγήρανση αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής έχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές του δέρματος.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α και καροτενοειδή είναι το συκώτι, τα αυγά, τα κίτρινα ή πορτοκαλί χρώματος φρούτα και λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

Τα ω-3 υπάρχουν άφθονα στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο.

Μαύροι Κύκλοι

Οι ανθοκυανίνες φέρεται να μειώνουν αισθητά τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Μία πιθανή αιτία εμφάνισης τους είναι η κακή μικροκυκλοφορία.

Έτσι, καταναλώνοντας φρούτα με κόκκινο βαθύ χρώμα όπως τα μούρα που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες μπορεί να βελτιωθεί η ροή του αίματος γύρω από το οπτικό νεύρο και να περιοριστούν οι μαύροι κύκλοι.

Ενυδάτωση

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενυδάτωση του δέρματος και την καταπολέμηση της «σακούλας» κάτω από τα μάτια.

Το νερό, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι χυμοί, οι σούπες, το γάλα, διάφορα ροφήματα και αφεψήματα φρούτα-λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως το αγγούρι, συμβάλουν σημαντικά στην καλή ενυδάτωση.

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
www.elina-diatrofi.gr
Τηλ: 22990 49622, 6937271217