Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Γρήγορη απώλεια βάρους και επιπτώσεις στην υγεία

Στην καθημερινή ενασχόληση μας με την διατροφή και την δίαιτα , όλοι οι επαγγελματίες ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που ζητούν την βοήθεια μας για να χάσουν τα περιττά κιλά. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αναφέρει συχνά πως προσπάθησε πολλές φορές να χάσει βάρος μέσω εξαντλητικής δίαιτας , ώστε να έχει γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα. Ποιός άραγε δεν θα ήθελε να χάσει άμεσα όλα τα περιττά του κιλά ακόμα και αν το τίμημα θα ήταν να στερηθεί και να πεινάσει;

Όλοι λοιπόν έχουν τις εμπειρίες τους. Σπάνια όμως κανείς αναλογίζεται ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

 Οι υποθερμιδικές δίαιτες με πολύ χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο , συνήθως κάτω των 1000 θερμίδων την ημέρα :

Επιβραδύνουν τον βασικό μεταβολισμό, παρότι πιστεύεται το αντίθετο ,
Ευνοούν την αποθήκευση των λιπών για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος ασιτίας.
Μετά την λήξη της δίαιτας για γρήγορη απώλεια βάρους, ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος ευκολότερα και συχνά ξεπερνά αυτό που αρχικά υπήρχε αποθηκευμένο στον οργανισμό.
Ευνοείται η απώλεια μυϊκού ιστού-πρωτεϊνών (περίπου το 1/3 των κιλών που χάνονται προέρχονται από τους μύες και σαν αποτέλεσμα αυτού ο βασικός μεταβολισμός επιβραδύνεται περισσότερο).
Αυξάνεται επικίνδυνα η συγκέντρωση των τοξικών για των εγκέφαλο κετονών.
Τα πρώτα γρήγορα κιλά που χάνονται προέρχονται από υγρά , μέταλλα και ηλεκτρολύτες , όπως το κάλιο και όχι από χάσιμο λίπους.
Αυξάνεται η απώλεια νερού , μειώνεται το ph , άρα ευνοείται η καταστροφή των κυττάρων τα οποία μπορούν να ζήσουν μέσα σε στενά όρια του ph.
Αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερίνης και γλυκεριδίων στο αίμα ,
Μειώνεται η θερμοκρασία του οργανισμού.
Το άτομο που τις εφαρμόζει για χρόνια αποκτά κακή σχέση με το φαγητό διότι τρώει πάντα με ενοχές.
Οι πιθανές επιπτώσεις μιας εξαντλητικής δίαιτας που επιφέρει γρήγορη απώλεια βάρους στον οργανισμό , συχνά γίνονται αντιληπτές όταν ο οργανισμός φτάσει στο όριο του και είναι ήδη αργά , ενώ σχεδόν ποτέ αυτός που τις συνιστά δεν φροντίζει να ενημερώσει ακριβώς για όλες αυτές τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Πηγή
http://www.diaitologia.gr