Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Όσο πιο μεγάλοι είστε, τόσο η διατροφή επηρεάζει το βάρος

Με τα χρόνια, το σώμα σας υποβάλλεται σε ορμονικές αλλαγές για εξοικονόμηση ενέργειας. Για να προσαρμόσετε αυτές τις μετατοπίσεις, ο μεταβολισμός σας αλλάζει και αρχίζετε να παίρνετε βάρος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Όσο πιο μεγάλοι είστε, τόσο η διατροφή επηρεάζει το βάρος. Γιατί, καθώς γερνάτε, είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος (ή πιο εύκολο να πάρετε βάρος); Αυτή η φυσιολογική διαδικασία, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει τουλάχιστον μία εξήγηση.

Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους καθώς μεγαλώνετε οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν όλο και περισσότερο το βάρος σας.
Η διατροφή επηρεάζει το βάρος;


Το σώμα σας εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Οι μύες, τα οστά και ο μεταβολισμός σας αλλάζουν συνεχώς.

Το σώμα ενός 10χρονου παιδιού δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως του ίδιου ατόμου σε ηλικία 25, 40 ετών ή 65 ετών. Κατά την ενηλικίωση, θα έχετε περισσότερο ή λιγότερο μυϊκή μάζα, ανάλογα με το αν είστε πιο νέοι ή μεγαλύτεροι.

Ως εκ τούτου, είναι φυσιολογικό να δείτε αλλαγές στο σωματικό σας βάρος και να παρατηρήσετε ότι το λίπος συσσωρεύεται σε διαφορετικές περιοχές όπου ίσως πριν ήταν πιο εύκολο να απαλλαγείτε από αυτό.

Η βασική σας ενεργειακή δαπάνη αλλάζει επίσης σε κάθε στάδιο της ζωής σας. Όταν είστε μικρότεροι, καταναλώνετε περισσότερα, τα οποία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας γίνεται πιο αποτελεσματικό στη χρήση ενέργειας. 

Πώς η διατροφή επηρεάζει το βάρος;

Η ενεργειακή σας δαπάνη μειώνεται κατά δύο κύριους παράγοντες:

1.Η σύνθεση του σώματός σας ποικίλλει
Όταν μεγαλώνετε χάνετε τους μυς και αποκτάτε λίπος.

Το ποσοστό σωματικού λίπους ενός άνδρα ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών κυμαίνεται μεταξύ 18% και 21%. Μεταξύ των ηλικιών 41 και 50 ετών φτάνει το 25%, και πάνω από την ηλικία των 60 ετών, είναι υψηλότερο από το 26%.

Για τις γυναίκες, συμβαίνει το ίδιο: έχουν μεταξύ 22% και 24% σωματικό λίπος στην ηλικία 20 έως 30 ετών, φτάνοντας το 27% έως 30% μεταξύ 41 και 50 ετών και τελικά υπερβαίνει το 31% μετά την ηλικία των 60 ετών.

Το λίπος συσσωρεύεται φυσικά, ενώ μειώνεται η μυϊκή μάζα – αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες σας καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.


2.Οι ορμόνες σας αλλάζουν και η διατροφή επηρεάζει το βάρος


Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση, αλλά και για τους ενήλικες άνδρες.

Τα ορμονικά σας πρότυπα έχουν πολλά να κάνουν με το βάρος σας, επειδή επηρεάζουν το εάν τρώτε ή κοιμάστε περισσότερο, για παράδειγμα.

Καθώς μεγαλώνετε οι ορμόνες σας δουλεύουν για να εξοικονομήσετε ενέργεια επειδή δεν έχετε τις ίδιες δυνατότητες που είχατε όταν ήσασταν νεότεροι. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε λίπος (ειδικά στην περιοχή της μέσης).

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας προετοιμάζεται για την λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Είναι πιο εύκολο να πάρετε βάρος μετά την ηλικία των 30 ετών
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε ελεύθερα να φάτε ό, τι θέλετε πριν από τα 30 σας. Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι οι αλλαγές στο σώμα σας δεν εμφανίζονται μόνο κατά τη γήρανση.

Καθώς μεγαλώνετε, θα παρατηρήσετε ότι η μέση σας θα μεγαλώνει, η κοιλιά σας μπορεί να φουσκώσει και τα ρούχα σας δεν θα σας κάθονται όπως πριν.

Η σχέση μεταξύ των περισσότερων κεριών στην τούρτα γενεθλίων σας και της αύξησης του βάρους μπορεί να φανεί σαν να είναι αναπόφευκτη αν διατηρήσετε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες όπως πριν.

Η μάχη ενάντια στην παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς περνούν τα χρόνια.

Η κακή διατροφή, το άγχος, οι γενετικοί παράγοντες και η ακολούθηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τα κιλά που παίρνετε, όπως και η χρήση ορισμένων φαρμάκων και οι ορμονικές ανισορροπίες.

Το τελευταίο είναι μια από τις κύριες αιτίες της συσσώρευσης λίπους.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι ορμόνες οιστρογόνο, προγεστερόνη και ανδρογόνα δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Επειδή αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σωματικής μάζας, είναι φυσιολογικό να βλέπετε κάποιες αλλαγές στους γλουτούς, στην κοιλιά ή στους μηρούς.

Αυτές οι πηγές ενέργειας που φαίνονταν ανεξάντλητες στην ηλικία των 15 ή 20 ετών εξαφανίζονται και αρχίζετε να ακολουθείτε έναν περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής.

Εάν προσθέτετε την εργασία και τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες (φαγητό έξω, κρουαζιέρα, σινεμά), όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς μεγαλώνετε. Είναι μια πολύ απλή εξίσωση.

Η αύξηση βάρους δεν είναι η μόνη αλλαγή καθώς μεγαλώνετε

Τι γίνεται αν έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ασκείστε και τρώτε καλά; Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε.
Μια 31χρονη γυναίκα που ζυγίζει 57 κιλά, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να καταναλώσει 2000 θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσει το βάρος της.
Η ίδια γυναίκα σε ηλικία 45 ετών θα χρειαστεί μόνο 1850 θερμίδες.

Εάν αντίθετα συνεχίσετε να καταναλώνετε 2000 θερμίδες την ημέρα, θα έχετε ένα πλεόνασμα 150 θερμίδων που προσθέτουν μέχρι περίπου 4,5 κιλά ανά εξάμηνο.

Δεν χρειάζεται απλώς να σκεφτείτε αυτά τα επιπλέον κιλά που «εμφανίζονται» καθώς μεγαλώνετε, αλλά και οποιεσδήποτε ασθένειες ή παθήσεις που αρχίζουν να σας επηρεάζουν ως ενήλικες.

Αυτή είναι η περίπτωση της οστεοπόρωσης λόγω της απώλειας της οστικής πυκνότητας ή της οστεοαρθρίτιδας λόγω των προβλημάτων στις αρθρώσεις.

Για να αποφύγετε το περιττό βάρος που αποκτάτε με τα χρόνια, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις συνήθειες που έχετε ήδη σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Για παράδειγμα:
Πρακτική άσκησης με ακόμη πιο χαμηλές επιπτώσεις (γιόγκα, πιλάτες, κολύμβηση κ.λπ.)
Μειώστε την πρόσληψη λίπους, αλατιού και αλευριού
Αποφύγετε το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ
Κοιμηθείτε αρκετές ώρες

Τέλος, πρέπει να αποδεχτείτε ότι στα 50 δεν πρόκειται να έχετε το ίδιο σώμα που είχατε στα 25. Εκτός από το ότι πέρασαν δυο δεκαετίες, οι συνήθειες σας είναι διαφορετικές και το σώμα σας έχει αλλάξει αναλόγως. Είναι σαφές ότι η διατροφή επηρεάζει το βάρος σας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Πηγή
https://meygeia.gr