Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Μη φοβάσαι το Αλτσχάιμερ αν τρως αυτές τις 5 τροφές

Από την Jenni@

Είναι αυτονόητο ότι οι δίαιτες και ο τρόπος ζωής μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μυαλό και το σώμα μας, αλλά οι σύνθετοι τρόποι με τους οποίους οι καθημερινές μας αποφάσεις – από το φαγητό που τρώμε μέχρι τις ώρες ύπνου που λαμβάνουμε – αλληλοεπιδρούν στη γενικότερη υγεία μας είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Όταν πρόκειται για την αποφυγή συγκεκριμένων ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ – μια μορφή άνοιας που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά – είναι σημαντικό να επενδύσουμε ενεργά σε τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη. Εξάλλου, η νόσος του Αλτσχάιμερ αυξάνεται ραγδαία στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με τη νόσο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 16 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Αλτσχάιμερ είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες.

Αν και οι αιτίες της νόσου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, η γενετική θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο.

Ως αποτέλεσμα, η πρόληψη είναι μια γκρίζα περιοχή χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η άσκηση και μια υγιεινή διατροφή είναι τα πιο σημαντικά βήματα στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Παρακάτω θα διαβάσεις ποιες είναι οι 5 τροφές οι οποίες βοηθούν κατά πολύ στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.


#1. Γλυκοπατάτες
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μια ουσία που βελτιώνει τη μνήμη και συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να μαθαίνει πράγματα. Αυτό το πανέμορφο πορτοκαλί χρώμα δεν είναι σύμπτωση – σηματοδοτεί την παρουσία βήτα-καροτίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα μύρτιλα και τα σταφύλια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά. Εν ολίγοις, αν θέλεις να ενισχύσεις την εγκεφαλική σου δύναμη, ένα πιάτο με πολύχρωμα φρούτα είναι πολύ καλή αρχή.

#2. Ρεβίθια
Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και μία από τις σημαντικότερες είναι η Β6. Ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε βιταμίνη B6 είναι τα ρεβίθια, ένα όσπριο που είναι επίσης υψηλό σε κάλιο και πρωτεΐνες. Επιπλέον, τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι ένα κυρίως πιάτο για να γεμίσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνη B6.

#3. Στρείδια
Μαζί με τη βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 βοηθά επίσης στην υγιή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, ενώ τα στρείδια που μοιάζουν με μαλάκια, περιέχουν γενναιόδωρες ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Το συκώτι είναι άλλη μία πηγή κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα Β12. Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να επιλέξουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά για να πάρουν την ποσότητα βιταμίνης Β12 που χρειάζονται.

#4. Φάκες
Οι φακές είναι πλούσιες σε φολικό οξύ, μια βιταμίνη που είναι γνωστή ως Β9. Το φολικό οξύ βοηθά όχι μόνο στην λειτουργία του εγκεφάλου αλλά συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ένα φλιτζάνι φακές θα σου δώσει το 90% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης B9 που χρειάζεσαι. Άλλα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια, είναι γεμάτα με φολικό οξύ επίσης.

#5. Φιστίκια Αιγίνης
Το σνακ που παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, τα φιστίκια είναι ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε βιταμίνη Ε. Μια μελέτη στη νευροβιολογία της γήρανσης βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ και του χαμηλού επιπέδου βιταμίνης Ε. Τα καρύδια και οι ξηροί καρποί είναι γενικά μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε, όπως επίσης και το σπανάκι.

ΠΗΓΗ: