Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Τροφές προς αποφυγή σε κάθε δίαιτα αδυνατίσματος

Όταν βάζουμε στόχο να αδυνατίσουμε, συνήθως εστιάζουμε μόνο σε αυτά που μπορούμε να τρώμε. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τροφές προς αποφυγή σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε πιο εύκολα το εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής ή το πού θα βγούμε να φάμε. Το έχετε σκεφτεί ποτέ;

Παρακάτω σας δίνουμε μια λίστα με τις τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε για ένα χρονικό διάστημα. Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε λαχτάρα για κάποια από αυτές ή αν δεν έχετε άλλη επιλογή, δεν πειράζει. Όμως η ιδέα είναι να μην το παρακάνετε. Είστε έτοιμοι; Κρατήστε σημειώσεις πάνω στις τροφές προς αποφυγή.
Τροφές προς αποφυγή σε κάθε δίαιτα αδυνατίσματος

1. Πατατάκια

Πρόκειται για μία από τις τροφές προς αποφυγή, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Πρόκειται για μια τροφή που έχει δαιμονοποιηθεί. Η αλήθεια είναι ότι οι πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σας. Μια βραστή, ατμόβραστη ή ψητή πατάτα εξασφαλίζει ενέργεια και ίνες.

Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγετε τις πατάτες που έχουν υποστεί βαθύ τηγάνισμα. Πρόκειται για τις εξής τροφές:
Πατατάκια.
Πατάτες τηγανητές.
Πατατάκια με πολύ αλάτι και άλλα καρυκεύματα.

Το πρόβλημα με αυτές τις τροφές είναι ότι μια πολύ μικρή μερίδα περιέχει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Επιπλέον, οι μερίδες στις οποίες σερβίρονται είναι τόσο μικρές που πάντα ξεπερνιούνται. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας υγεία και να σας κάνει να πάρετε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε λαχτάρα για πατατάκια, είναι καλύτερα να φτιάξετε τα δικά σας στον φούρνο. Για να τους δώσετε γεύση, προσθέστε μερικά μπαχαρικά και παίξτε με καινούργιες γεύσεις. Αν προτιμάτε κάτι παραδοσιακό, απλώς προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς όλες τις θερμίδες και τους κινδύνους για την υγεία σας.


2. Σνακ που περιέχουν μονάχα υδατάνθρακες
Μια άλλη κατηγορία από τροφές προς αποφυγή, αν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι οι υδατάνθρακες. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν τα μπισκότα, τις ρυζογκοφρέτες, τα δημητριακά, τις μπάρες δημητριακών, το ψωμί κ.λπ.. Αν και αποτελούν πολύ εύκολες και οικονομικές επιλογές, περιέχουν απλά σάκχαρα που προκαλούν αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης σας χορταίνουν μονάχα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινάσετε ξανά σύντομα και δεν θα έχετε θρέψει το σώμα σας.

Η ιδανική επιλογή είναι να ικανοποιήσετε τη λιγούρα ή την πείνα σας στα μέσα του πρωινού ή του απογεύματος με υγιεινές τροφές. Οι τροφές αυτές περιέχουν ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Μερικές καλές επιλογές είναι οι εξής:
Τυρί με λίγα λιπαρά και ένα φρούτο.
1 μήλο και φιστικοβούτυρο.
Γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και μερικά αμύγδαλα.

3. Ζαχαρούχα ροφήματα

Μια άλλη τροφή προς αποφυγή, αν θέλετε να αδυνατίσετε, είναι τα ροφήματα που περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αναφερόμαστε στα αναψυκτικά. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε σε αυτά τους έτοιμους καφέδες, τους χυμούς του εμπορίου και άλλα ποτά που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη.

Έχει αποδειχτεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αυτών των ροφημάτων επιταχύνει την αύξηση του βάρους. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ροφήματα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι φρέσκο φυσικό νερό. Αν προτιμάτε το νερό να έχει λίγη γεύση, φτιάξτε εγχύματα με κάποιο φρούτο και μέντα ή κανέλα.

Για να αντικαταστήσετε τους έτοιμους καφέδες, πάρτε μαζί σας καφέ φτιαγμένο στο σπίτι. Έτσι μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχει και σίγουρα ο καφές θα είναι καλύτερης ποιότητας.


4. Λευκό ψωμί, μπισκότα και τα συναφή, τροφές προς αποφυγή
Οι τελευταίες τροφές προς αποφυγή, αν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι εκείνες που παρασκευάζονται από επεξεργασμένο αλεύρι. Το λευκό ψωμί συνήθως περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης, που προκαλεί μεταβολές στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης, επειδή το ψωμί παρασκευάζεται από ιδιαίτερα επεξεργασμένο αλεύρι, περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες. Έτσι, αν καταναλώνετε 2 φέτες λευκό ψωμί τη μέρα, ο κίνδυνος που διατρέχετε για παχυσαρκία αυξάνεται.

Τα μπισκότα, τα κέικ και τα παρόμοια προϊόντα περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Αν και οι τροφές αυτές μπορεί να είναι γευστικές, είναι καλύτερα να τις αποφεύγετε τελείως. Αν αισθάνεστε λαχτάρα για μια φέτα κέικ ή για ένα μπισκότο, προσπαθείτε να επιλέγετε ολικής άλεσης. Τα προϊόντα αυτά είναι λιγότερο συνηθισμένα και χρειάζεται λίγος χρόνος για να προσαρμοστείτε στη γεύση τους, όμως είναι πιο υγιεινά.

Ιδανικά θα πρέπει να φτιάχνετε τα δικά σας επιδόρπια στο σπίτι με αλεύρια ολικής άλεσης, σπόρους και μαύρη σοκολάτα. Έτσι θα μπορείτε να ικανοποιείτε τη λαχτάρα για γλυκά χωρίς να παχαίνετε και χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Πηγή
https://meygeia.gr